.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 12.lut.2025 14:15:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2.5TDI] duze ubytki plynu chlodzacego
PostNapisane: 04.sie.2009 09:15:44 
Użytkownik

Witam,
od jakiegoś czasu ubywa mi płyn chłodzący, rózne ilości (np. wczoraj na 400km może 50ml, a w piątek na 80km ponad 1 litr!!). Myślę że jest to zależne od temperatury zewnętrznej (stopnia wysilenia klimy?), wycieków pod spodem (oprócz tych niby od skraplacza nie widać, w aucie chyba najczęściej niedługo po odpaleniu silnika unosi sie specyficzny zapach wilgoci, czasem chyba w czasie jady tez tak zaleci z klimy.
Gdzie szukac usterki? trzeba rozbierać konsolę czy gdzieś wcześniej podpatrzeć?

Tytuł: Re: [A6 C5 2.5TDI] duze ubytki plynu chlodzacego
PostNapisane: 04.sie.2009 09:41:30 
Użytkownik

jezeli oczywiscie to wyciek a nie mieszanie sie plynu z olejem (pianka pod korkiem wlewu oleju) to w kabinie wyciek moze moglby byc przy nagrzewnicy
Od n lat w autach uklad chlodzenia jest zamkniety wiec nagrzany silnik -> wieksza objetosc plynu -> wyzsze cisnienie -> cieknie. Na krotka mete kiedys taki problem (corsa 1,7D) rozwiazalem jezdzac z niedokreconym korkiem na zbiorniczku (by cisnienie sie nie zbieralo)
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł: Re: [A6 C5 2.5TDI] duze ubytki plynu chlodzacego
PostNapisane: 04.sie.2009 11:56:16 
Moderator

Auto: V70
przemekk74 napisał(a):
rozwiazalem jezdzac z niedokreconym korkiem na zbiorniczku (by cisnienie sie nie zbieralo)
Pozdrawiam,
Przemek

:peace:

Zobacz, czy nie masz kropel pod zbiorniczkiem, na tym cypelku który spełnia rolę odpływu i śladów po płynie poniżej. Jeżeli tam będzie mokro/ będą ślady znaczy ciśnienie idzie do układu chłodzenia i nie jest to dobry znak.

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2009 12:20:01 
Użytkownik

w okolicach zbiorniczka mam sucho, pod korkiem oleju jest tylko olej, dywaniki wygladaja na suche...
Wyglada mi na to ze usieka tylko jak jest bardzo goraco- wczoraj niewiele ubylo a bylo cieplo, w piatek bylo goraco i ubylo duzo, a prawie caly czas jezdze na klimie, wczesniej mozliwe ze tez ubywalo przy temperaturach zewnetrznych w okolicach 30st.

Strefa czasowa: UTC + 1