.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 00:50:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [S80 2.5 D R5] Vacum pompa
PostNapisane: 13.sie.2009 23:45:07 
Użytkownik

Mam niesamowity problem :(:: .
Ogólnie słabe hamulce przy 4 hamowaniu na wolnych obrotach, zdiagnozowano vacum pompę. Kupiłem nową Begela, taka jak do szanownego VW T4, jesli chodzi o długość bolca to ma być ten krótszy, a dokładnie:
Numer pompy Vacutecha to:
074 145 100A
Numer trzpienia to:
074 145 307B (67,5mm)

Ok... tylko jak to ustrojstwo odkręcić... Górna śruba luzik, ale dolna to normalnie szok :zdziw: . W ogóle nie ma miejsca, serwisy Volvo (i pewnie Audi tysz) mają specjalny klucz 13 odpowiednio długą i zagiętą. Na forum Volvo kolega odkręcił przewody paliwowe ale... No nie bardzo wiem czy to tak samodzielnie potem złożę i odpowietrzę :029: ...

Jako że ta pompa leci powszechnie więc mam pytanie:
Jak ją odkręcaliście?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2009 06:45:56 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
W audi silnik R5 jest ustawiony wzdłużnie więc dostęp jest normalny, nic nie przeszkadza w odkręceniu.Odpowietrzać nie trzeba, po wymianie hamulce brzytwa.

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2009 09:14:49 
Użytkownik

Odpowietrzyć hamulców wiem że nie trzeba bo to tylko rurka podciśnienia. Silnik mam pewnie identycznie jak u was ale dojście do dolnej śruby zabrało mi 4 godziny i nic! W ogóle nie moge jej odkręcić. Na dodatek jest zaolejona i klucz się ześlizguje a dokręcona jest mocno.

Odkręcałeś u siebie w A6? Jakiego klucza użyłeś? U mnie komora silnikowa po zdjęciu ozdobnej osłony silnika wyglada tak:
Obrazek
A sama śrubka jest głęboko:
Obrazek

A tak w ogóle czy jakbym zdjął przewody paliwowe to żeby układ paliwowy odpowietrzyc wystarczy "trochę" pokrecić rozrusznikiem, czy też coś specjalnego trzeba zrobić? Bo podobno ten silnik jest samoodpowietrzający?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2009 09:54:16 
Użytkownik

Ja ostatnio wymieniałem vacuu. Niepotrzebnie zresztą bo hamulce mam takie jak były. Standard....

Ale dorzeczy. Ja odkręciłem to u siebie w ten sposób, że przyłożyłem standardową płaską 13-stkę, do której przyłożyłem przedłużkę do kluczy nasadowych. Potem pukałem w przedłużkę. Odkręć osłonę bo klucze lubią spadać ;)

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2009 11:59:48 
Użytkownik

Gdyby nie to, że próbowałem wszystkiego to by mi to wystarczyło... :d .
Od dołu nie mogłem, bo jakaś blacha z 3 wtyczkami jest + kable których nie szło odpiąć. A od góry przez te wszystkie prewody paliwowe + jakis gumowy też nie mogłem...

Ty nasadzałeś od góry?

I czy chodzi o to, że na śrubę dajemy oczkową 13, a do drugiego końca... hmm jak na niego wsadziłeś tę przedłużkę? Bo "przyłożenie" tylko spowoduje że mi klucz ze śruby spadnie w momencie puszczenia go a dwóch rąk nie zmieszczę... Nie kumam jednak...

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2009 12:10:06 
Użytkownik

Ja dalem rade od dolu. Klucz jakos sie zaklinowal bo byl nieco niedopasowany (kiepskie klucze). Sprobuj samym kluczem, moze masz dosc sily. Jedno jest pewne, u mnie musial to byc klucz plaski, nasadowy sie nie miescil. Nie rob od gory bo rozwalisz przewody wysokiego cisnienia.

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2009 12:19:45 
Użytkownik

Siły to siły, tylko że od dołu muszę uważać, bo jak mi śruba puści to pourywam przewody świec żarowych. Ja nie moge - kto to wymyslił? Żeby tak mało miejsca dawać. A wystarczyłoby pompę zrobić o 2 cm dalej i byłoby dużo lepiej i łatwiej dość.

Byłem dzisiaj u mechaników, ale część z nich to żenada. Jeden poważny za ~80zł ma wymienić. No to wolę za to coś innego kupić... Poprubuję chyba dzisiaj jeszcze. A tak w ogóle to jakiej firmy pompkę założyłeś, bo mnie straszą że Begel to różnie działa?

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2009 12:34:10 
Użytkownik

To sciagnij przewody swiec zarowych. Mam wrazenie, ze u mnie ta pompa siedzi pod innym katem.

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2009 16:14:05 
Użytkownik

Auto: Audi A6C7 2.0TDI S-Tronic
Ja odkęcałem kluczem płaskim oczkowym i poszło bez problemu, różne firmy-różne klucze.

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2009 17:45:54 
Użytkownik

kosma_sz bardzo, bardzo dziękuję - taka prosta sugestia odnoście pukania młotkiem, przedłużki i zdjęcia przewodów. Niby nic a dzięku temu właśnie upewniłem sie że "nie wybuchnie" i wymieniłem ta nieszcząsną pompę. Hamulec jest teraz ciagle tak samo miękki a i głosnośc pracy silnika (czy też bardzie odgłosy spod maski) spadła dosyć mocno - ten vakumek to już miał dosyć :) .
Jeszcze raz dziękuję wszystkim a w szczególności kosma_sz.
Tym bardziej że ja w elektryce to robię (nawet światła dzienne zamontowałem przerabiając nieco...) ale w mechanice to nawet oleju sam nie wymieniam bo jakoś się boję :): Także to jest naprawdę duży sukces i jestem strasznie zadowolony :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 14.sie.2009 20:37:28 
Użytkownik

Super!

Strefa czasowa: UTC + 1