Witam,
turbina to nie koncert zyczen.. goscie w gajerkach przeliczyli sobie ile ona moze bezpiecznie pompowac w tym silniku i ustawili tak a nie inaczej mape ladowania. Goscie z wiedza gdzie grzebnac w sofcie (majacy jedynie czastke!!!! wiedzy konstruktorow tej turbiny i tego silnika) podnosza "limitery" (i nie tylko) i klient zostawia 500-1500 zyla i cieszy sie ze mu auto zap.... Niestety czasem stary dziadek zawiedzie i zdechnie.
Jak dla mnie po wymianie turbiny mozna tym autem jezdzic absolutnie do woli... byleby tylko nie butowac
wowo napisał(a):
meszrum napisał:Cytuj:
nie przypominam sobie, żeby ktokolwiek, poza wowo, miał na AKP mapy doładowania choćby zbliżone do 2400mbar.
T została ukręcona poprzez ciśnienia doładowania które graniczą z notlaufem [2520mbar] - czyli z trybem awaryjnym. nawet G montowany w 3.0TDI ma w serii 2250mbar...
Dokładnie było to 2448mbar zadanego i 2560,2mbar zmierzonego
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)
bez notlaufałlu
![Smile :)](./images/smilies/001.gif)
w zakresie 2100-4000obr/min
![n :diabel:](./images/smilies/020.gif)
jasne...
pozwolilem sobie sciagnac Twoje logi jak je zamiesciles
Jezeli mnie moje niemlode oczeta nie myla to widze tutaj 2560.2 w calej rozciaglosci
Czym to grozi to w tym watku chyba nie trzeba tlumaczyc (nie mowie o nieokreslonym przeladowaniu przy 2800 ale o 2350 przy obrotach 4300)
@Meszrum
to normalne, ze w silniku o mniejszej pojemnosci nawet dokladnie ta sama turbina moze pompowac wiecej (silnik o wiekszej pojemnosci trawi/czas wiecej powietrza)
Nie ma nic
meskiego w ustawianiu T na wysokie wartosci - im wyzej przy wysokich obrotach tym wieksze prawd ze cos sie spie... i nic wiecej
Poniewaz czipowalem sam swoje auto wiec nie moglem ustawic sobie na over 2400 przy 4tys bo mi bylo szkoda auta
@Autor
jak dojdzie do pozbycia sie czipa-bomby (zapewne podczas wgrywania czegos bardziej roztropnego) to nie zapomnij sie upomniec o (w plikach)
- ori soft jaki powinien byc dla Twojego sterownika (moze Ci sie zawsze przydac)
- tego bombowego czipa (wraz z logami, ktore porobiles tam kiedys ciekawy material szkoleniowy - oczywiscie milo by bylo jakby podeslal go+logi kiedys:) )
- logi po czipie (zeby bylo z grubsza wiadomo za co zaplaciles)
Pozdrawiam,
Przemek