Przemku
Dzien 1.
Poszedlem bez wiedzy o klopotach z autem, (czy to T to jeszcze nie wiadomo) auta raczej nie logowali, wjechali na rolki, zhamowali, wyszlo sto piecdziesiat kilka koni, pokazali mi wykresik, powiedzieli ze silnik lekko przerywa, ze nie jest na 100% sprawny, ale ten typ (chyba chodzilo o 2,5 tdi) tak ma ze nie ma nigdy serii.. zapytali sie mnie czy sie podejmuje czipa, zdawalem sobie sprawe ze autko ma juz 7 lat i nakrecone nieco ponad 180000 km. wiec sie zgodzilem, z mysla ze przynajmniej auto do serii wroci. wyszlo az 8 koni wicej
pojezdzilem raptem weekend i doszedlem do wnisoku, ze nie ma rozncy w koniach a Nm doszlo jakos 30, wiec to nie warte ten kasy, pojechalem na wgranie seryjnego softa, kase zwrocili (oprocz pomiaru na hamowni) wiec nie jestem az tyle w plecy.
Dzien Drugi.
Kabelek posiadalem od jakiegos czasu, lecz uzywalem go do sprawdzenia czy auto nei wykazuje bledow (silnik skrzynia itp) dopiero zaglebiajac sie w tematach forum, doszedlem do diagnmostyki tdi. sporo rzeki w wisle upynelo nim zrobilem poprawne logi ale udalo sie. nie sadzilem ze kabelkiem za "sto pare zl" mozna auto przeswietlic.
Dzien Trzeci.
Zostal wgrane oryginalny soft, kasa bez pomiarow na hamowni zostala zwrocona.
Dzien Czwarty.
nie pojade do mechanika, poniewaz w czestochowie mojej, naprawia sie "mlotkiem i drutem" nikt nie slyszal o laptopie, kableku, nie wpsminajac o logach z vaga.
jesli jakims cudem dojde do tego co mojemu samochodzikowi dolega, mysle ze podejme odpowiednie kroki, ale bez 100 % przycvzyny, szkoda poprstu kase wydawac. jesli auto zostanie naprawione, mysle ze poki co odpuszcze temat "czipmagii" na jakis czas, poniewaz tyle sie nasluchalem o 2.5 tdi ze sam juz nie wiem co z nim zrobic, jezdzic bede napewno a czy mocniejdszym czy seryjnym silnikeim to nie wiem.
Wniosek.
przed wyprawa do tunera, trzeba nawet 3 razy sprawdzic fure ale kasy z portwela ubedzie sporo, bo czipmacher nastawiony jest na zyski, a widzac kolejne tdi, to powod do sciagniecia kasy.
Wniosek 2.
Serdecznie pozdrawiam panow z ASO Audi Czestochowa.
Smiem twierdzic ze ich wiedza zatrzymala sie na poziomie... (bez komentarza)
(probowalem pokazac wykres z hamowni, powiedzialem ze silnik przerywa w danym zakresie obrotow, to nie szczegoeni byli zaintewrsowani, nawet im sie kabela nie chialao podlaczyc. moze porsotu 7 letnie auto nie zasluguje na naprawe w aso?!
Przemek, ile Twoj Passat ma konikow po tych wszystkich chipach?