.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 04.lut.2025 00:51:33

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5] Dziwne objawy hamulców po kolizji
PostNapisane: 30.sie.2009 17:18:52 
Użytkownik

Witam serdecznie wszystkich:) , Jurek jestem:).
Mój dziwny problem zaczął się od kolizji, pierwsze, co mnie zaskoczyło to to, że po kolizji po podniesieniu maski celem odłączenia aku okazało się, że poziom płynu hamulcowego tak wzrósł, że wywaliło mi korek od zbiorniczka (wcześniej poziom płynu był ok. około 3-4mm powyżej minimum) i część się go wylała. Po naprawie mojej A4 1.9Tdi 110koników w automacie nadmiar płynu wyssałem strzykawką założyłem nowy korek i hamulce, ABS działa wszystko jak należy: -) poza trzema niepokojącymi mnie rzeczami.
1, skąd nadmiar płynu po kolizji?, Jaka była przyczyna takiego wzrostu poziomu???
2, po zgaszeniu silnika znacznie szybciej niż przed kolizją pedał hamulca robi się twardy, ale po ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy
3, po podłączeniu Vaga i uruchomieniu testu ABS-u po przeprowadzeniu paru testów w pewnym momencie rozłącza się serownik i na nowo następuje komunikacja… i tak w kółko, przed kolizją cały test przechodził bez zająknięcia: -(, błędów VAG nie wykazuje po naprawie autka zrobiłem już prawie 3000km niby wszystko jest Ok., ale jednak…: ) pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi:)
JUREK

Tytuł:
PostNapisane: 30.sie.2009 19:14:31 
Użytkownik

tak na szybkie myślenie to przy kolizji (działającym abs-ie i uderzeniu ) pompa abs-uu ześwirowała i dała ciśnienie w układ zbiorniczek ...?
ale to takie moje fantazje ..........

Tytuł: :-)
PostNapisane: 30.sie.2009 20:40:48 
Użytkownik

Byłem Sławko w kilku zakładach mechanicznych i ŻADEN mechanik nie potrafi odpowiedzieć na to pytanie, nigdy nie spotkali się z taką sytuacją mówią "skoro wszystko gra, to jeździć" a ja wychodzę z założenia, że przecież z nikąd ten płyn hamulcowy się nie wziął, skoro wcześniej był stan a po kolizji było go stanowczo za dużo, to gdzieś go musi przecież brakować, praw fizyki chłopie przecież nie zmienisz nie??;-)

Tytuł:
PostNapisane: 31.sie.2009 14:06:58 
Użytkownik

musiał się gdzieś jakoś zapowietrzyć układ podczas zderzenia ?
jak mocne uderzenie \ straty i w jakie miejsce?
sprawdź jeszcze raz hamulce jak działają coś czuję że gdzieś siedzi bąbel powietrza w układzie

a najlepiej jechać na warsztat i przejść całą procedurę odpowietrzania z abs-em i zobaczyć co wyjdzie z tym płynem

albo wymienić cały płyn :) i odpowietrzyć

Tytuł:
PostNapisane: 02.wrz.2009 07:38:01 
Użytkownik

SLAWKO 83 napisał(a):
musiał się gdzieś jakoś zapowietrzyć układ podczas zderzenia ?

sławko byłem na stacji diagnostycznej zaraz po naprawie hamulce działają naprawdę dobrze biorą równo i mocno trzymają :)

SLAWKO 83 napisał(a):
jak mocne uderzenie \ straty i w jakie miejsce?

dostał przód poszedł cały pas przedni z osprzętem maska podgięta i błotniki, całokowity koszt naprawy wraz z częściami 3800zł

SLAWKO 83 napisał(a):
sprawdź jeszcze raz hamulce jak działają coś czuję że gdzieś siedzi bąbel powietrza w układzie

brak jest jakichkolwiek, nawet najmniejszych obiawów zapowietrzonego ukłądu, hedał hamulca wystarczy musnąć by samochód zaczął reagować (automat;-) ), ABS nie wariuje załącza się wtedy gdy musi. Tak jak pisałem na początku NIBY wszystko jest w należytym pożądku ALE...

SLAWKO 83 napisał(a):
a najlepiej jechać na warsztat i przejść całą procedurę odpowietrzania z abs-em i zobaczyć co wyjdzie z tym płynem

w ostateczności trzeba będzie najwyraźniej właśnie tak zrobić :):)

PS. czy ktoś oiętuje się gdzie w A4 AVANT 1.9Tdi z 1997r w automacie znajdyje się sensor zderzenia??. Podczas kolizji wywaliło mi poduszkę w fotelu kierowcy i po wymianie całego fotela i podłączeniu inastalacji VAG pokazuje "odnotowano informację o kolizji, nie związane ze sprzętem" nie idzie tego wykasować w serwisie AUDI w Szczecinie powiedziano mi, że do wymiany jest właśnie ten sensor, jak już chciałem odjeżdżać podszedł do mnie mechanik i powiedział, że On wymontowuje te sensory kasuje w nim info, czyli przywraca ustawienia fabryczne i kasuje za Tą operacjię 250zł... Pozdrawiam Jurek :)

Strefa czasowa: UTC + 1