.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 10:12:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: co sądzicie o takich autkach?
PostNapisane: 16.wrz.2009 20:41:39 
Użytkownik

Trafiłem na stronę: http://www.sprawdzone-auto.pl/
i są tu ładne audice np:

AUDI A4 ( 1/089/2008 )

cena: 42600 zł, przebieg: 122100 km, rok produkcji: 2004
pojemność silnika: 1896 cm³ diesel, moc: 96/130 kW/KM
typ nadwozia: sedan, kolor: srebrny
skrzynia biegów: manualna 6-biegowa

Opcje wyposażenia:
Serwowspomaganie kierownicy, Zamek centralny, Światła przeciwmgielne, ESP - układ stabilizacji toru jazdy, ABS, Alufelgi, Airbag 6 sztuk, Lusterka prawe i lewe ust. elektr., Klimatyzacja automatyczna, Komputer pokładowy, Immobilizer, El. podnoszenie szyb, przód, Elektr. regul. położenia świateł przed., Siedz. kier. z mech. regulacją wysokości, Instalacja radiowa, Przedni podłokietnik, Lampy ksenonowe
----------------------------------------------------------------
AUDI A4 Avant ( 2/089/2008 )

cena: 38600 zł, przebieg: 189700 km, rok produkcji: 2003
pojemność silnika: 2496 cm³ diesel, moc: 120/163 kW/KM
typ nadwozia: kombi, kolor: czarny

Opcje wyposażenia:
Airbag 6 sztuk, ABS, Immobilizer, El. podnoszenie szyb, przód, Klimatyzacja automatyczna, Lusterka prawe i lewe ust. elektr., ESP - układ stabilizacji toru jazdy, Podgrzewane dysze spryskiwaczy, Światła przeciwmgielne, Zamek centralny, Serwowspomaganie kierownicy, Tylne oparcie składane, dzielone, Siedz. kier. z mech. regulacją wysokości
---------------------------------------------------------------------
AUDI A4 Avant ( 10/154/2009 )

cena: 41000 zł, przebieg: 155000 km, rok produkcji: 2003
pojemność silnika: 1896 cm³ diesel, moc: 96/130 kW/KM
typ nadwozia: kombi, kolor: srebrny

Opis samochodu:
PIERWSZA REJESTRACJA 25.02.2004.

Opcje wyposażenia:
Obrotomierz, Serwowspomaganie kierownicy, Tylne oparcie składane, dzielone, Szyby barwione, ESP - układ stabilizacji toru jazdy, Wycieraczka szyby tylnej, Zamek centralny, Immobilizer, El. podnoszenie szyb, przód, Komputer pokładowy, Klimatyzacja automatyczna, Lusterka prawe i lewe ust. elektr., Airbag 6 sztuk, ABS, Felgi aluminiowe 16 z ogumieniem, Wykończenie wnętrza w drewnie, Radio Audi Chorus II, Elektr. regul. położenia świateł przed., Siedz. kier. z mech. regulacją wysokości, Instalacja radiowa

---------------------------------------

Czy takie auta na prawdę są "sprawdzone", czy i tu można trafić na rozbite (poskładane) albo przeróbki z anglików? Czy można w takich właśnie miejscach wierzyć w przebieg?
Jak jest w przypadku takich silników 2,5TDi z takich sprawdzonych aut? Też są kompletnym nieporozumieniem (w sensie kosztów użytkowania dla kupującego)?

Tytuł:
PostNapisane: 17.wrz.2009 08:58:46 
Użytkownik

Kolego ja mogę się wypowiedzieć w kwestii kosztów utrzymania/eksploatacji silnika 2,5 TDI.

Wczoraj byłem zakupić do takiego właśnie filtry oraz olej, podaję Ci ceny (do silnika 2,5 TDI 180 KM, jednak do podanej przez Ciebie jednostki napędowej o mocy 163 KM takie same ceny)

* filtr powietrza MANN 55zł / KNECHT 64zł
* filtr oleju MANN 45zł / KNECHT 46zł
* filtr paliwa MANN 114zł / KNECHT 126zł
* filtr kabinowy MANN 58zł / KNECHT 51zł
* filtr węglowy MANN 100zł / KNECHT 105zł

Olej 4L 5w/40 Castrol Magnatec Diesel = 110zł
(na wymianę potrzebujesz kupić 6 L).

Podobno filtry firmy KNECHT są lepsze (cena nawet na to wskazuje), więc ja również polecałbym Ci tej firmy ;) . Można kupić dużo taniej polskie FILTRONy, jednak niska cena może świadczyć o niskiej jakości :/

Jeżeli chodzi o silnik 2,5 TDI to jak tylko ktoś o niego będzie należycie dbał (np. terminowe wymiany olejów/filtrów itd) to nie będzie problemów.
Ja osobiście jestem bardzo zadowolony z tego silnika ;) Możesz pomyśleć - każdy chwali swoje, jednak po dość dokładnym sprawdzeniu tej jednostki - okazuje się zdrowa (przebieg 204 000 km). Mój brat jest posiadaczem 2,5 TDI V6 150KM (bardziej wadliwe jednostki) i jak do tej pory [2 lata] cieszy się bezawaryjną jazdą, wymienia olej co 10tys km i wszystko jest ok.

Koledzy o większej wiedzy na ten temat mogą Ci podpowiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę przy zakupie 2,5 TDI lub co "odchwaszczyć" po zakupie abyś jeździł bez żadnych problemów :)

Jeżeli chodzi o przebieg - ciężko wyczuć czy jest realny, ponieważ samochód może mieć 3 lata i 200 tys km na blacie, a równie dobrze może mieć 7 lat z takim samym przebiegiem (rzadkość)... ciężko wyczuć, trzeba sprawdzać wszystko co się da (czy dywaniki, lub wykładzina pod dywanikami nie jest wytarta, kierownica, gałka zmiany biegów) oraz najlepiej sprawdzić historię w ASO po numerze VIN.

Najważniejsze - nie napalać się :):
Weź kogoś ze sobą, kto się zna i kto ochłodzi Twój zapał a szanse na kupno dobrego auta wzrosną niesamowicie :peace:

A6 C5 '04 2,5 TDI BDH sedan silver - była
A6 C5 '98 1,9 TDI AFN sedan bordo - była
A4 B5 '00 1,9 TDI AJM sedan silver - była
Golf IV '98 1,6pb AKL silver - był
Golf III '96 1,6pb ABU gray - był

Zapraszam do obejrzenia fotostory z renowacji Chevy Camaro '79:
http://forum.detroitiron.pl/viewtopic.p ... b6901f2431

Tytuł:
PostNapisane: 17.wrz.2009 12:33:35 
Użytkownik

Auto: AEL
Witam!

zobacz TU i wierz tylko własnym oczom i unikaj okazji

pozdr

Tytuł:
PostNapisane: 17.wrz.2009 18:34:31 
Użytkownik

Po przeczytaniu wprowadzenia "Witamy w serwisie Sprawdzone Auto", wydaje mi się, że sprawdzają stan ogumienia, zawieszenia oraz hamulców. Nie ma tu słowa o doborze aut tylko bezwypadkowych lub tylko z oryginalnymi przebiegami. Jeśli oferowałbym w pełni "sprawdzone auto" to bym użył powyższych stwierdzeń.
Zawsze możesz zadzwonić i wypytać jakie są kryteria oceny przy przyjmowaniu aut

Tytuł:
PostNapisane: 17.wrz.2009 20:49:20 
Użytkownik

przeraża mnie to :( Wynika z tego, że tylko z salonu brać, bo reszta to gnioty powypadkowe (nawet te "z gwarancją").

Tytuł:
PostNapisane: 17.wrz.2009 21:06:28 
Klubowicz

mlubinski napisał(a):
przeraża mnie to :( Wynika z tego, że tylko z salonu brać, bo reszta to gnioty powypadkowe (nawet te "z gwarancją").

Nie przesadzaj. Nie każde malowane auto musi być szrotem. W ciągu paru lat użytkowania każdemu może zdarzyć się obcierka czy lekka stłuczka. Byle było ładnie zrobione.

Akurat trafic auto 5-letnie i starsze które nie miało NIC malowane trzeba mieć mega farta. Nie skreślałbym mimo to całej jak to nazwałeś RESZTY....

BJB Altea Stylance TDI infected by Masters

Tytuł:
PostNapisane: 18.wrz.2009 12:47:40 
Użytkownik

No dokładnie. Przecież każdemu może ktoś przejechać gwoździem, czy wje... przejechać rowerem :D Także jak ma tam pomalowany błotnik bo się lekka wgniotka stała to jeszcze nic ;) Bo w takim razie 90% to szroty które powinny leżeć już dawno na złomie.

Tytuł:
PostNapisane: 19.wrz.2009 19:00:38 
Klubowicz

Problem w tym, ze dla Audi jako marki, atutem "trzymającym" cenę jest właśnie ta zdrowa, ocynkowana blacha ( i dla niektórych napęd quattro ) a jak się tą zdrową blachę "ruszy", to... gó... z tego atutu - na rynku jest duzo rownie dobrych, niezawodnych i tańszych marek i modeli, które tak samo szybko będą korodować co ten naprawiany element karoseri w Audi :/

Strefa czasowa: UTC + 1