.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 05:33:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 2.8] problem z drugim biegiem
PostNapisane: 20.paź.2009 22:00:39 
Użytkownik

Witam!

Od pewnego czasu występuje problem ze zmianą biegu z 1 na 2. Przy wyższych obrotach (już od około 3 tys) czuć szarpnięcie drążka przy wrzucaniu dwójki i słychać zgrzytanie. Problem nie występuje z żadnym innym biegiem (na przykład przy redukcji z 3 na 2 ani ze wstecznym) - tylko w tej jednej sytuacji. Po wysprzęgleniu i odczekaniu na sprzęgle chwilki można "wbić się" w drugi bieg bez zgrzytu i płynnie. Olej w skrzyni wymieniany na pełny syntentyk. Sprzęgło bierze normalnie, nie śmierdzi. Wygląda mi to na synchronizator, ale wtedy problem występowałby chyba również przy redukcji na 2?

Przy wymianie oleju stwierdzono delikatny luz na łączniku cięgła biegów, ale wydaje mi się, że to również miałoby przełożenie na inne biegi.

Co o tym sądzicie?

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2009 18:14:20 
Użytkownik

http://instrukcja.pl/i/mechaniczna_skrz ... _dzialania

nie znam sie na tym wogole ale wydaje mi sie ze synchronizator badz cos innego co zmienia ci bieg z jedynki na dwojke to wcale nie jest ten sam synchronizator ktory ci redukuje z 3 na 2 pomiedzy 1 a 2 jest inny synchronizator a pomiedzy 2 a 3 inny i nie wazne czy redukujesz czy zmieniasz na nastepny.

A6 C5 2.5 TDI AFB '99

Tytuł:
PostNapisane: 22.paź.2009 22:09:27 
Użytkownik

Dzięki za informacje. W takim razie faktycznie może być to synchronizator. Zauważyłem jeszcze, że na ciepłym silniku problem praktycznie w ogóle nie występuje (niezależnie od obrotów silnika).

Tytuł:
PostNapisane: 23.paź.2009 04:15:41 
Użytkownik

mam to samo z synchronizatorem 2 - 3 wiadomo cieply olej jest rzadszy, takze ten w skrzyni biegow. Poprostu według mnie wówczas synchronizator ma "mniej pracy" lub jak kto woli jest mniej obciazony...

A6 C5 2.5 TDI AFB '99

Strefa czasowa: UTC + 1