.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 07:17:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 2,5tdi q 2000r] stuk w silniku???
PostNapisane: 23.paź.2009 19:02:50 
Użytkownik

Witam wszystkich serdecznie.
Mam pytanie, które zadlaem już na forum ale nie uzyskalem za bardzo wskazówek wiec pytam ponownie.
Jestem posiadaczem a4 z grudnia 2000 roku. 2,5 litra diesel Q qw automacie.
Mam je od niedawna bo od miesiac. Przebieg 195 tys. na 99% pewny.
Jednak zastanawia mnie harakterystyczny delikatny stukot silnika.
Dodam ze w auce 25 tys km temu wimieniono rożrzad na co mam niezbite dowody oraz olej jakies 5 tysiecy temu. niestety przy wymianie rozrządu zaniedbano wymiane termostatu który teraz nawalil i auto sie nie dogrzewa.
Zastanawia mnie to ze Pukanie milknie gdy włacze kilime i na wolnych obrotach autko osiagnie swoje wymagane 90 stopni na desce rozdzielczej.
czy może mnie ktos nakierowac od czego zacząc sprawdzanie??? Jestem zupelnie zielony w tym temacie wiec prosze o wskazówki.
pozdrawiam.

Nazywaj tematy zgodnie z regulaminem. Monster

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2009 01:36:05 
Użytkownik

Kolego ale skoro mowisz ze on nie osiaga temperatury to jak Ci osiaga te 90 stopni?? u mnie w audi to samo tylko ze nie Q przy tym przebiegu jedn a pozniej drugi konik spadl na walkach... i wlasnie dziwnie pukała. Wiec nic pocieszajacego...

Tytuł:
PostNapisane: 24.paź.2009 06:57:21 
Użytkownik

podlaczyc vaga sprawdzic wtryski moze byc tak ze wtrysk leje a to przyczyna albo popsutego wtrysku albo spadnietej dzwigienki i nie otwierajacego sie zaworu

audi A6 c6 s-line 2,7 tdi quattro

Tytuł: stuk w silniku???
PostNapisane: 24.paź.2009 10:03:10 
Użytkownik

hmm kolego on osiaga te swoje 90 stopni tylko gdy auto stoi bez ruchu i ma włączona klime na maxa i wtedy stuk jakby milknie dodam ze przy 148 tysiacach byla wymieniana pompa wtryskowa w serwisie aso. kloedzy mam pytanie do tych wycierajacych sie wałkow rozrządu. ktos pisal że audi podjeło akcje naprawy "wymiany" tych wadliwych wałków czy to prawda??? Jeśli tak to czy moje audi z grudnia 2000 tez temu podlega jak to ewętualnie sprawdzić????

co do wtrysków mam pytanie czy gdyby winien byl wtrysk auto nie powinno jakoś cieżej palic albo dymić??? u mnie nic takiego nie widać autko pali ładnie rowno i jak na dielsla to dymu malutko naprawde mało!!!!

Mam jeszcze jedno pytanie odnosnie mojego SZCZĘŚCIA mniej wiecej przy 2700 do 3000 i poźniej w okolicach 4 tysiecy czuc w kabinie wyraźne wibracje. na wolnych obrotach nic a nic. pracuje równo i bez zarzutu.

proszę o dalsze wskazówki a wtryski sprawdze wagiem jak kolega pisal.

Strefa czasowa: UTC + 1