.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.kwi.2025 11:09:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2009 08:44:18 
Użytkownik

Auto: było a4 B5 1.8 ADR
a co dokladnie daje taki chip-tuning? Jest rzeczywiscie roznica odczuwalna w przyspieszeniu, elastycznosci i spalaniu? Czy to tylko taki pic na wode?

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2009 09:11:14 
Użytkownik

Spalanie potrafi sie zmiejszyc, auto jest bardziej elastyczne, lepiej przysiesza itd.

Za 1.8T przemawia jeszcze spalanie w korkach. Ja nie jezdze wolno i spala mi kolo 13 litrow ( quattro na pokładzie ), a w v6 jak sie spokojnie jezdzi to problem zejsc ponizej 13 litrow :peace:

BYŁO:
Audi Coupe 93r. 2.0 115 KM
http://audicoupe.sol.pl/galeria/view_al ... me=album68

AlsoKnowAs Labek

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2009 16:04:30 
Użytkownik

no to raczej pewne

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2009 17:32:23 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
jacb82 napisał(a):
no to raczej pewne

proponuje sie przejechać 1,8T i zobaczysz, że to fajans sprawa a najlepiej jakbyś miał możliwość przejechać się 1,8T i 2.4 wtedy sam zobaczysz co Ci odpowiada

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2009 19:38:46 
Użytkownik

ja również jestem na etapie kupna takowej fury. Nie prowadziłem takowej, ale jechałem VW Passat B5FL 1,8T....... Super.

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2009 20:12:57 
Moderator

jacb82 napisał(a):
a co dokladnie daje taki chip-tuning? Jest rzeczywiscie roznica odczuwalna w przyspieszeniu, elastycznosci i spalaniu? Czy to tylko taki pic na wode?

hej,
1. na pewno nie jest to pic na wode!
2. mialem b5 z silnikiem prawie 190km (dlubany w Austrii) i b6 z silnikiem 163 kuce - powiem tak: DWA SWIATY!
b6 rozwijalo moc bardzo rownomiernie, spokojnie, bez zadnych praktycznie szarpniec
b5 dla odmiany do 2.200 obr niiic sie nie dzialo, a potem jak dalo w tyte to nie wiedziales kiedy i jak.
naprawde trzeba bylo gaz odpuszczac takie kopa dostawal.
ogolnie to tez troche zalezy od ustawienia osiagow i jak Ci tuner to zaprogramuje (jaka jest mapa wtryskow), ale mozesz miec naprawde ogromna turbo dziure z ogromnym kopem od pewnego momentu - plus z takiej sytyacji - jak masz delikatna noge, korki i duze miasto - malo pali, bo nie dajesz mu w dupsko.
3. ogolnie po dlubaniu jest duzo mniejsze spalanie niz przed tuninigiem - elektronika jest zoptymalizowana, dobrze dobrana charakterystyka silnika / spalania itd.
to warto robic.

pzdr.

Tytuł:
PostNapisane: 02.maja.2009 20:26:48 
Moderator

BartG60 napisał(a):
Witam :-)

no moze troche przesadzilem :-) ale irytuja mnie diesle, w Polsce chyba na gnoju jezdzi 70% aut.
Kazdy tylko chce aby najtaniej i najszybciej.
:

a co w tym zlego?

BartG60 napisał(a):
Co do zawieszenia to nie mialem problemu ze znalezieniem zmeczonych wahaczy i mysle ze jezeli ktos
ma zakupic na allegro zestaw "made in china" za 400zl to lepiej niech sobie po kolei wymienia na oryginaly.
:

osobiscie sugeruje wymiane zmeczonej calej zawiehy i czesc. koszta jakis tam jest, ale masz na ca. 150 tysi spokoj i czesc.
BartG60 napisał(a):
Co do drog we wroclawiu to moze nie sa zasrane ale strasznie mecza zawieszenie, :D najbardziej niektore miedzyosiedlowe kostki poniemieckie :)
:

no wiesz - dubois i okolice to nie miedzy osiedle a nawierzchnia, ze pozazdroscic....
BartG60 napisał(a):
Jednak co do glownych jest ok i wciaz sie buduja nowe, a obwodnica ruszyla pelna para wiec
niedlugo bedzie luzniej a zawieszenie odpocznie.
:

he, he - dobre. otoz wyobraz sobie, ze urodzilem sie we wrocku (mieszkalem tam do 7 roku zycia) , mam teraz 31 lat i od jakich 20 slysze, ze niedlugo bedzie: lepiej | luzniej | szybciej | sprawniej | bez korkow itd....
Ty jeszcze w to wierzysz? ;-)

Tytuł:
PostNapisane: 03.maja.2009 09:41:44 
Użytkownik

a co do kupna anglika? ile może wynieść przekładka? no i gdzie to na śląsku można zrobić :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.maja.2009 22:49:59 
Użytkownik

michu napisał(a):
BartG60 napisał(a):

:

he, he - dobre. otoz wyobraz sobie, ze urodzilem sie we wrocku (mieszkalem tam do 7 roku zycia) , mam teraz 31 lat i od jakich 20 slysze, ze niedlugo bedzie: lepiej | luzniej | szybciej | sprawniej | bez korkow itd....
Ty jeszcze w to wierzysz? ;-)

no a powiedz ze sie obwodnica nie buduje?. Od strony A4 oraz na wylocie
w strone Warszawwy (na wysokosci Dlugoleki) juz wszystko ruszylo.
Nie badz takim pesymista ;)

P.S.
Diesel to kupa :diabel:
Nie kupujcie ludzie gnojownikow !!!
buahahahaha...

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2009 11:37:11 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
BartG60 napisał(a):

no moze troche przesadzilem :-) ale irytuja mnie diesle, w Polsce chyba na gnoju jezdzi 70% aut.
(a to wszystko zludzenia jezeli chodzi o przyspieszenie, utrzymanie a o kosztach zakupu nie wspomne :diabel:
jezeli nie zarabiasz autem $ albo nie robisz duzo km to diesel jest zlym wyborem ;-)

Przestańcie obywatelu pitolić ;)
Propaganda jest dobra do czasu weryfikacji ... np na zawodach czy autostradzie ... ;)
Diesel nie jest tani - jest niekłopotliwy. Diesel nie jest szybki - do czasu gdy ogarną go ręce, które leczą. Za 1000 PLN moc i moment na życzenie.
Resztę bezedur pomijam ... ;)

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2009 11:50:53 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
Baskecior napisał(a):
BartG60 napisał(a):

(a to wszystko zludzenia jezeli chodzi o przyspieszenie, utrzymanie a o kosztach zakupu nie wspomne :diabel:
jezeli nie zarabiasz autem $ albo nie robisz duzo km to diesel jest zlym wyborem ;-)

Przestańcie obywatelu pitolić ;)
Propaganda jest dobra do czasu weryfikacji ... np na zawodach czy autostradzie ... ;)
Diesel nie jest tani - jest niekłopotliwy. Diesel nie jest szybki - do czasu gdy ogarną go ręce, które leczą. Za 1000 PLN moc i moment na życzenie.
Resztę bezedur pomijam ... ;)

OT sie zrobił to i ja coś dodam.
Wczoraj w na wylocie z Torunia na Gdańsk na światłach stanął obok mnie niebieski Golf IV 1.9 TDi. Zapaliło się zielone i jazda. Gość nie potrafił chyba jechać nim dobrze, bo ciągnął każdy bieg do końca, na jedynce szliśmy łeb w łeb ale tak przy 5000 już go ciut wyprzedzałem, dójka to samo prawie równo i znów na wysokich obrotach go lekko odchodziłem, później chyba odpuścił, ja każdy bieg do końca na LPG :) (Pb już mi się nie chciało pstrykać, tylko klime wyłączyłem:P) ale u mnie tak trzeba żeby coś się działo a on jak by mądrze pojechał to pewnie bym nie miał nic do gadania ale zamaist zmieniać biegi jak trzeba pałował go do końca.

Tytuł:
PostNapisane: 16.maja.2009 22:21:38 
Użytkownik

to jak lecimy z opowiesciami to ja tez cos dodam :peace:

wczoraj bylismy na hamowni i klegi A3 TDi 110KM wyplula po programie 140KM (bardzo ladnie)
szwagrowi wyszla seria w A4 avant 1.8T 151KM. a ja nie hamowalem a mam AJL w A6 avant
i moge powiedziec ze jak po legnickiej ruszylismy ze swiatel to
ta lekka A3 140KM gdzies z tylu zniknela, miala wiekszy moment od A4
ale jednak nie miala szans :/

AJL oczywiscie wkrecal sie najlepiej, jedyny minus w 1.8T to ze IC
po dluzszym palowaniu puchnia i przydalby sie wiekszy icek albo jakis
natrysk wody czy cos w ten desen :D

P.S.
Dobra obywatelu Baskecior, zgadzam sie, diesel nie jest tani i jest nieklopotliwy ale dopoki sie nie zaczyna sypac.
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2009 01:39:53 
Klubowicz

OT panowie OT ... :diabel:

anglika sobie odpusc... chyba, ze na czesci potrzebujesz samochod, przekladanie, spawanie, kombinowanie... oryginal to juz nigdy nie bedzie

ja zawsze wybieralem wieksza pojemnosc zamiast turbo... jezdzilem duzo tras, malo w miescie... tylko v- ka
brat szuka teraz czegos w turbo bo robi po miescie 300km dziennie i woli miec lepszego kopa ze startu... bedzie T
tak naprawde to sam wiesz do czego Ci auto bedzie potrzebne, gdzie i ile robisz km. jak czeste bedziesz mial wymiany plynow, swiec i takie tam...
jesli auto ma byc z Niemiec to przy dzisiejszych zlodziejskich stawkach akcyzy zwyciezca jest jeden...

Błogoslawiony człowiek, ktory nie majac nic do powiedzenia powstrzymuje się od ubrania tego faktu w słowa

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2009 13:45:47 
Użytkownik

a czemu cisza o silniku v6 3.0 ? występował dopiero po liftingu ale sądzę, że wart jest uwagi. sam szukam ładnej c5 z tym motorem

Tytuł:
PostNapisane: 09.cze.2009 16:10:13 
Użytkownik

a ile spali gazu takie 2,8 V6 opłaca sie to?

Tytuł:
PostNapisane: 10.lip.2009 18:39:11 
Użytkownik

hmm, coraz bardziej przekonuje sie do opcji z silnkiem 1.8T, zachipowaniem go i wstawieniu LPG
NO I KUPIŁEM;) e39 '98 2.8 steptronic

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2009 10:36:18 
Użytkownik

Witam ponownie panowie dalej waham się co do wyboru samochodu. Ostatnio przeglądam raporty spalań owej A6 i wychodzi że warto kupić 2,7 T mniejsze spalanie od 2,8 minimalnie wyższe od 2,4 a mocy.... sporo:) Więc pytam was drodzy użytkownicy polecacie silnik 2,7 biTurbo (oczywiście w LPG) czy też raczej nie?

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2009 13:02:17 
Użytkownik

qwert700 napisał(a):
a czemu cisza o silniku v6 3.0 ? występował dopiero po liftingu ale sądzę, że wart jest uwagi. sam szukam ładnej c5 z tym motorem

Bo 3.0 to nie najlepszy silnik :D Poszukaj na forum.

Panowie ile do licha można stawać na głowie i bawić sie w dyskusje na temat czy diesel czy benzyna. Niedługo każdy temat o kupnie samochodu będzie wojną na temat co lepsze, a może 4.2 bo nic innego nie jeździ ? Klapki na oczach co poniektórzy mają i tyle. Kolega waha się między 1.8t i 2.4 więc należało mu pomóc w wyborze między tymi dwoma.

Ps. 2.7 będzie mało paliło przy delikatnej jeździe, a nie będziesz nim tak jeździł ;D
Odpuść sobie raporty spalań wszystkie te silniki to podobna technologia, spalanie dużo zależy od pojemności i liczby cylindrów. Znajomy też się naczytał, że 2.8 pali prawie tyle co 2.6 a 2.6 prawie tyle co 2.4 a 2.4 prawie tyle co 1.8 t i się zdziwił.

1.8t to bardzo rozsądny wybór, dynamiczny, ekonomiczny, elastyczny, w miarę rozwojowi jak zechciał byś więcej, tanie ubezpieczenie, tania akcyza, mniej oleju, z natury nie bierze oliwy od wymiany do wymiany jak v6, jeśli zechcesz lpg to instalacja do dłubniętego 1.8t wyjdzie tyle co dobra instalka do v6, a ze nie mruczy jak v6 to nie argument.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2009 19:37:36 
Użytkownik

hehe dzieki kolego za odpowiedz wiem ze spalanie tej 2,7 moze byc kosmiczne ale raczej po miescie spokojnie jeżdżę a auta szukam na dłużej

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2009 19:52:07 
Użytkownik

Merfi napisał(a):
hehe dzieki kolego za odpowiedz wiem ze spalanie tej 2,7 moze byc kosmiczne ale raczej po miescie spokojnie jeżdżę a auta szukam na dłużej

Kolego 13L w mieście to nie jest taki kosmiczny wynik :P. Jak pocisniesz to i 20 wezmie. Ogółem nie ma tragedii

- Audi A6 Avant BES 2.7T manual + soft - ukradli :(
- BMW 528iA Touring 97r
- BMW 540i6 Touring technoviolett - 95r
- Lexus GS430

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 62 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1