.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 08:24:59

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [pompy wtryskowe Boscha] pytanie do znawców anatomii pompy
PostNapisane: 06.gru.2009 16:28:20 
Użytkownik

Ello :607:
Jestem na tropie zagadki "dlaczego mój 2,5 TDI nie wyprzedza początku tłoczenia" (dynamiczna regulacja kąta wtrysku). Dziś zdjąłem pasek napędu pompy, wyjąłem sprężynę dociskającą tłok mechanizmu wyprzedzania. Podczas obrotu ręką koła napędu pompy, w pewnym momencie tłok wysunął mi się ok 10-12 mm z korpusu pompy, ale wciśnięcie go ponownie do pompy wymaga dość dużej siły. No i tu pytanie: Jak duży opór powinien stawiać tłok przy wciskaniu? Zakładam, że wciskamy go po cofnięciu koła pompy, tak by nie mieć dodatkowych oporów na rolkach. Bo coś mi się wydaje, że u mnie tłok jest nieco zatarty. Bo N108 pracuje, ale ciśnienie paliwa nie jest w stanie przesunąć mi tłoka, czyli wyprzedzić początek tłoczenia.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2009 17:05:58 
Klubowicz

Lokalizacja: Bielsko-Biała Chip(sy) to to, co tygryski lubią najbardziej! ;)
Auto: A6 C4 Quattro
Ciekawe co zablokowało ten tłok?
w normalnych warunkach po stronie sprężyny jest podciśnienie ssania pompy podającej (zabudowanej w tej samej obudowie od strony wałka napędowego). z drugiej strony na tłok napiera ciśnienie wewnętrzne pompy które jest generowane przez tę samą pompę podającą. Jeżeli tłok można cofnąć przykładając znaczną siłę tylko wymaga to czasu i odbywa się płynnie to można podejrzewać że przetłaczasz właśnie paliwo które wypełniło przestrzeń za tłokiem.
Jeśli blokuje się całkowicie to znaczy że jakieś brudy lub opiłki blokują tłok - Można spróbować odkręcić pokrywkę z drugiej strony o sprawdzić "co to" Po odkręceniu drugiej pokrywki powinien się cofnąć łatwo jeżeli nic mechanicznie go nie blokuje. Dodatkowo można zajrzeć i wyczyścić drogę tłoka.
Zaworek elektryczny łączy przestrzenie z obu stron tłoka i pozwala na zmniejszenie ciśnienia przyspieszającego wtrysk gdy zaworek jest otwierany.
Najczęściej przyczyną słabego działanie przestawiacza i równocześnie obniżonego dawkowania na wysokich obrotach jest - zbyt małe ciśnienie wewnątrz pompy wtryskowej spowodowane niewłaściwym działaniem zaworka przelewowego pompy. wg. ETKI powinna to być tylko "śruba z dławikiem strumienia powrotnego", czyli drążona śruba z małym kalibrowanym otworkiem. W AEL podają tak samo lecz w rzeczywistości jest montowany specjalny zaworek regulujący ciśnienie wewnętrzne - taki sam jak w pompach do czterocylindrówek. Ja spróbowałbym pożyczyć z jakiejś 100% sprawnej pompy taki zaworek i sprawdziłbym czy zaczęło działać.
Dla niewtajemniczonych ciśnienie wewnętrzne pompy na pełnych obrotach wynosi około 30bar.
Powodzenia!

80 B4 quattro 2,8E 128kW AAH '91 sekwencyjny LPG od 2005 do 2006
Passat B5 AFN '96 od 2000 do 2011 chip by "dr inż" ;)
Passat 1,6 TD intercooler 59kW RA '89 od 1996 do 2000
Zastava 750 '67 18kW 100D od 1991 do 1996

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2009 18:09:13 
Użytkownik

:guru:
Całkowicie się tłok nie blokuje, przesuwa się jednostajnie, ale z dużym oporem.
Podejżewam, że tłok "zastał się" bo bardzo delikatnie obchodzę się z gazem. Poza tym kiedyś na nastawniku dawki widziałem nieco opiłków.....
Pokrywki z drugiej strony nie mam szans odkręcić, bo pompa jest cały czas na aucie i nie chce mi się jej zdejmować. Chyba zobaczę jak ten sam tłok chodzi w pompie w AELu.... Jeśli tam chodzi dużo lżej - pompiszon z cygórka idze do pompiarza (albo do mnie do wyczyszczonego garażu - na jedno wyjdzie :D )

Gdzie dokładnie na pompie jest ten zaworek przelewowy?
Czy dobrze rozumiem, że otwarcie się zaworka N108 powoduje wyprzedzenie początku tłoczenia?

Tytuł:
PostNapisane: 06.gru.2009 19:09:54 
Klubowicz

Lokalizacja: Bielsko-Biała Chip(sy) to to, co tygryski lubią najbardziej! ;)
Auto: A6 C4 Quattro
cygaro-avant napisał(a):
Chyba zobaczę jak ten sam tłok chodzi w pompie w AELu.... Jeśli tam chodzi dużo lżej - pompiszon z cygórka idze do pompiarza (albo do mnie do wyczyszczonego garażu - na jedno wyjdzie :D )

Gdzie dokładnie na pompie jest ten zaworek przelewowy?
Czy dobrze rozumiem, że otwarcie się zaworka N108 powoduje wyprzedzenie początku tłoczenia?

Wyjęcie pompy to w końcu nie taka straszna rzecz - szczególnie że pięciocylindrówki nie wymagają zdejmowania paska rozrządu.

Zaworek przelewowy jak sama nazwa wskazuje znajduje się na przelewie w najwyższym punkcie pompy ;)
Jest to coś niby śruba drążona (tylko otwór boczny ma ~0.8mm), albo taka drążona śruba dwustronna z zaworkiem dławiącym wewnątrz, wówczas "oczko" przewodów przelewu jest dokręcane do niej małym kołpakiem (ślepą nakrętką).

Zamknięcie zaworka N108 zwiększa różnicę ciśnień i zwiększa wyprzedzenie wtrysku. Nie jestem teraz pewny ale on jest chyba zamykany prądem sterującym (a już na pewno zamykany proporcjonalnie do wskazywanego przez VAG'a prądu strującego).

Powodzenia!

80 B4 quattro 2,8E 128kW AAH '91 sekwencyjny LPG od 2005 do 2006
Passat B5 AFN '96 od 2000 do 2011 chip by "dr inż" ;)
Passat 1,6 TD intercooler 59kW RA '89 od 1996 do 2000
Zastava 750 '67 18kW 100D od 1991 do 1996

Strefa czasowa: UTC + 1