.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 27.lis.2024 15:32:09

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Wywala bezpiecznik od oświetlenia wewnątrz i-jaka przyczyna?
PostNapisane: 13.maja.2005 08:11:21 
Użytkownik

Wszystko zaczeło się w zeszła niedzielę. Pogoda była straszna podczas jazdy przestało grać radio, nie działa też zapalniczka, oświetlenie lampki nad kierowcą i z tyłu w kombi, nie ma też sygnału od nie wyłączonych świateł, oczywiście nie działa też zegarek - mam wersję bez obrotomierza. Od tego czasu zauważyłem też że auto nie odpala się jak wcześniej. Muszę trochę pokręcić wtedy odpala, potem jak zgaszę to następnym razem kręci już super. Od czasu do czasu wkładam nowy bezpiecznik ale po jakimś czsie znów go wywala. Wczoraj zauważyłem też, że po odpaleniu nie gaśnie też kontrolka od ciśnienia oleju przy niskich obrotach, ale nie zdarza się to za każdym razem, nieraz gaśnie a nieraz nie. Wygląda na to że gdzieś dostała się woda, gdzie waszym zdaniem są newralgiczne punkty? Czy woda mogła dostać się pod centralną skrzynkę bezpieczników z przodu pod klapą? Jeśli tak czy mogę ją odkręcić bez obawy że coś pourywam? Czym później ją uszczelnić? Dodatkowo powiem wam że przy wymianie bezpieczników ze dwa razy stare bezpieczniki wpadły mi do środka, zastanawiam się czy to one mogą być przyczyną jakiegoś zwarcia.
Doradźcie co robić i od czego zacząć bo obawiam sięże któregoś razu nie odpale auta albo co gorsze ..... AUDI B4 AVANT 1995 rok.

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2005 16:53:01 
Użytkownik

A jakie masz radio???

Mój kumpel.... co prawda w KIA SHUMIE... jechał sobie spokojnie na trasie.... walneło jakieś spięcie w radiu lub zmieniarce i otworzyły mu się wszystkie zawory....= 10 litrów paliwa w misce olejowej.... niezła zupa!!!
wiec sprawdź.... możę to wina jakiś komponentów... zle podłaczone radio, głośniki... a może były jakieś ingerencje w elektronike pojazdu "starego właściciela" od którego kupiłeś to autko!
Sprawdz jeszcze bezpieczniki pod maską... może tamten strzelił...

TRIUMPH Tiger 1050

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2005 17:12:43 
Użytkownik

Cześć!!!
Nie wiem czy Ci to coś pomoże, ale ja miałem podobny przypadek, ciągle wywalało mi bezpiecznik właśnie od oświetlenia, zegarka, titka, radia etc. Wymieniłem i czasami od razu walnoł, a czasmi pojeździłem troche i dopiero wtedy się przepalał. Powodem był poprzedni właściciel ;) a tak na poważnie to mój poprzednik rzeźbił coś z intalacją radiową, tak jakoś dziwnie poupychał kable z radia, że przetarł sie "+" z zasilania radia i pechowo stykał sie z masą i wtedy wywalało bezpiecznik. Poprawiłem instalacje i do dzisiaj mam spokuj. Sprawdz bo to z tą wodą może być tylko zbiegeim okoliczności.

PZDR

Tytuł:
PostNapisane: 17.maja.2005 21:28:37 
Użytkownik

U mnie ciagle wywalalo bezpiecznik od podswietlenia zegarow , nawiewow i rejestracji Jak sie okazalo ktos modzil cos przy podswietleniu schowka (wymontowal swiatelko) i 2 luzne gole kable skrecil ze soba Zwarcie powtarzalo sie tyle razy az te przewody potopily sie na calej dlugosci do skrzynki z bezpiecznikami :(: Moim zdaniem u ciebie rowniez zaczelo gdzies zwierac kable
A80 b3

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1