.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lis.2024 13:25:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C4 2.0 ACE] chłodnica oleju
PostNapisane: 28.sty.2010 19:45:07 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
Witam.
Przy okazji innego wątku na forum dowiedziałem się, że w b4 competition jest chłodnica oleju a nigdy nie zwracałem na to uwagi. Z tego co mi wiadomo żadnych istotnych zmian w silniku z competition nie ma w porównaniu z normalnym ACE(oprócz tej chłodnicy) więc dlaczego ją dołożyli? W 100C4 ani w A6/C4 z tym silnikiem jej nie ma.

Pomyślałem, że przydałoby się dołożyć taką chłodnice u mnie co prawda nie jeżdżę ekstremalnie bo w przypadku tego silnika się za bardzo nie da J ale niekiedy jak się poprzeciąga na biegach to trochę się olej grzeje, poza tym jadąc 140km/h silnik ma już 4000obr/min na Vtym biegu więc tez ma to wpływ na temp oleju. Wie ktoś albo ma ktoś może jakiś schemat jak i gdzie jest wpięta w układ smarowania w competiton i czy ta chłodnica w znaczny sposób obniża temp oleju i czy warto to dłubać? Myślę, że da się dołożyć do w prosty sposób do normalnego ACE, chodzi mi o montaż typu p&p tylko na oryginalnych częściach jeśli będzie trzeba coś rzeźbić docinać przycinać to odpuszczam. Mam gdzieś podobną chłodnice z A4 1.8 20V, chyba się nada. Może ktoś pstryknie fotke gdzie te węże w ACE wchodzą, może są jakieś zaślepione wyjścia w bloku czy głowicy. Czy pompa oleju będzie wyrabiać czy też jest inna. Dzisiaj będę patrzył jak to jest zrobione w 1,8 ADR. Wiem, że ACE to silnik mało popularny i niezbyt uznany ale może ktoś się zetknął z tym tematem.

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2010 07:36:13 
Użytkownik

hubos21 nie masz w swoim samochodzie chłodnicy wodno-olejowej( ta co jest na filtrem oleju) :?: Bo wydaje mi się, że w b4 competition to może być tylko taka, a ona gówno daję jeżeli mówimy o chłodzeniu oleju. :)

Tytuł:
PostNapisane: 04.lut.2010 08:59:05 
Klubowicz

tez bym odpuscil, jezeli mialoby cos dac to musialbys zalozyc taka tuningowa chlodnice oleju np. przed zderzakiem
Obrazek

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1