Mam pytanko, czy ktoś miał taki problem i udało się zdiagnozować przyczynę?
Mianowicie, podczas jazdy na 3 i czwartym biegu, na piątym nie wiem bo nie sprawdziłem, mam objaw skoku obrotów. Przykładowo przyspieszając na 3-ce obroty wzrastają równomiernie i nagle wzrastają o 500 - 1000 tysiąca obrotów w górę i ciągnie dalej. Tak samo jest na automacie jak i sekwencji. Ponadto jadąc na sekwencji (około 3 tys. obrotów) jak zapnę 5-kę to sam mi zrzuca bieg na niższy, wcześniej tego nie miałem. Rok temu naprawiałem skrzynie biegów i myślałem, że znowu jest coś ze skrzynią. Ale byłem u mechanika i po sprawdzeniu powiedział, że skrzynia, sprzęgło kinetyczne oraz zawory na skrzyni są w b. dobrym stanie i tam nic się nie dzieje i można śmiało jeździć dalej. Podłączałem pod komputer i też nie ma żadnych błędów. Powiedział, że to jest taka charakterystyka silnika, a może to być spowodowane turbiną. Miałem kiedyś robioną modyfikację komputerową i ze 150 KM mam 180, ale wcześniej tego objawu nie miałem. Czy turbina faktycznie może być przyczyną tego objawu ?? Dzięki za odpowiedzi ...
_________________ kudłaty A6 2.5 TDI V6 AFB 150ps. Tiptronic
|