.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 21:49:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5] 2.5 TDI AKN - Pytanie dotyczące wymiany pompy wspoma
PostNapisane: 07.lut.2010 11:37:45 
Użytkownik

Witam,

mam pytanie czy do wymiany pompy wspomagania w 2.5 TDI V6, też trzeba
rozebrać przód (tak jak to ma miejsce przy wymianie rozrządu)?

Pozdrawiam,
Dawid

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2010 20:02:12 
Użytkownik

Raczej tak, inaczej nie dojdziesz do napedu pompy. Ja to bede przerabial za ok. tydzien to zapoznalem sie z tematem ...

Pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2010 21:15:36 
Użytkownik

mateuszsta20 napisał(a):
Raczej tak, inaczej nie dojdziesz do napedu pompy. Ja to bede przerabial za ok. tydzien to zapoznalem sie z tematem ...

Pzdr

No to wymiana pompy zajmie kilka godzin... Heh...

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2010 09:22:22 
Użytkownik

Henryy napisał(a):
mateuszsta20 napisał(a):

Pzdr

No to wymiana pompy zajmie kilka godzin... Heh...

Przy okazji kolego, mozesz zrobic inne wazne sprawy, zeby nie rozbierac przodu co kilka miesiecy, moze czas u Ciebie na rozrzad, moze termostat nie domaga... Posprawdzaj dokladnie ... :):

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2010 19:33:30 
Użytkownik

Kolego jestem własnie po wymianie rozrządu kompletnego łącznie z termostatem i odmą ;) Szkoda, że szybciej ta pompa nie wysiadła, bo tak za jednym razem wymieniliby wszystko.

Tytuł:
PostNapisane: 09.lut.2010 17:17:10 
Użytkownik

Niestety, ale chyba najwięcej roboty jest przy 2.5 TDI V6. Przód out i zarezerwój sobie cały dzień - spokojnie 8 godzin na całą robotę. Pewnie zawodowy mechanik zrobi to dużo szybciej, ale też nie koniecznie :)
pozdr.
ps. Niestety, ale mnie to czeka w sobotę (w C5). Mogę zdać relację jak będzie już po wszystkim. Pompa ori z Audi i 4 l Febi mineral.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2010 22:31:38 
Użytkownik

I jak kolego pompa? Wymieniona? Ja już jestem po.... Pompę oczywiście kupiłem używkę za 120 zł... Moja stara pompa niemiłosiernie wyła w czasie jazdy... :D Płyn oczywiście tez wymieniony na febiego. Jestem bardzo zadowolony i muszę powiedzieć, ze teraz jeździ się całkiem przyjemnie :)

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2010 23:15:22 
Użytkownik

Henryy napisał(a):
I jak kolego pompa? Wymieniona? Ja już jestem po.... Pompę oczywiście kupiłem używkę za 120 zł... Moja stara pompa niemiłosiernie wyła w czasie jazdy... :D Płyn oczywiście tez wymieniony na febiego. Jestem bardzo zadowolony i muszę powiedzieć, ze teraz jeździ się całkiem przyjemnie :)

Henryy jeśli pytasz o moją pompę :peace: to niestey, ale jeszcze nie. Ponieważ ASO chciało kosmiczną kwotę - ponieważ zakwalifikowali też przekładnię kierowniczą do wymiany. Nie zgodzili się na moje wyrażne żądanie na wymianę tylko pompy - uznali, że ponoszą odpowiedzialność oraz gwarancję. Problem polega na tym, że komplet przekładnia, pompa, normalia + koszt robocizny skalkulowani na - w przeliczeniu na PL - około 8-9 tys. zł (robiczna to około 50 % ceny ! )! Jakieś 40 % wartości mojego audi w UK. Znalazłem mechanika z ASO który zrobi mi to na fuchę w zakładzie, ale pompa w ASO kosztuje ponad 1000 zł, a więc szukałem na eurocarparts - zadzwoniłem i trzeba czekać do 6 tyg. , ale producent nie obiecuje terminu dostawy, pozostałe dwa sklepy szukały, obiecywałi i doopa. Właśnie dzisiaj ostatecznie zamówiłem w ASO bo auto już 4 tyg. stoi na parkingu. W sobotę o 8-mej odstawiam i mam nadzieję, że na pompie sie skończy. Bo najtańsza regenerowana przekładnia na eurocarparts to blisko 2 tys. zł , ASO wspominało coś o blisko 4 tys. zł - kosmos. Gdybym był w PL to dawno bym zapomniał o kłopocie, ale tutaj sa sami wymieniacze i to na nowe części.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 15.lut.2010 23:25:26 
Użytkownik

Paw1972 napisał(a):
Henryy napisał(a):

Henryy jeśli pytasz o moją pompę :peace: to niestey, ale jeszcze nie. Ponieważ ASO chciało kosmiczną kwotę - ponieważ zakwalifikowali też przekładnię kierowniczą do wymiany. Nie zgodzili się na moje wyrażne żądanie na wymianę tylko pompy - uznali, że ponoszą odpowiedzialność oraz gwarancję. Problem polega na tym, że komplet przekładnia, pompa, normalia + koszt robocizny skalkulowani na - w przeliczeniu na PL - około 8-9 tys. zł (robiczna to około 50 % ceny ! )! Jakieś 40 % wartości mojego audi w UK. Znalazłem mechanika z ASO który zrobi mi to na fuchę w zakładzie, ale pompa w ASO kosztuje ponad 1000 zł, a więc szukałem na eurocarparts - zadzwoniłem i trzeba czekać do 6 tyg. , ale producent nie obiecuje terminu dostawy, pozostałe dwa sklepy szukały, obiecywałi i doopa. Właśnie dzisiaj ostatecznie zamówiłem w ASO bo auto już 4 tyg. stoi na parkingu. W sobotę o 8-mej odstawiam i mam nadzieję, że na pompie sie skończy. Bo najtańsza regenerowana przekładnia na eurocarparts to blisko 2 tys. zł , ASO wspominało coś o blisko 4 tys. zł - kosmos. Gdybym był w PL to dawno bym zapomniał o kłopocie, ale tutaj sa sami wymieniacze i to na nowe części.

Za wymianę pompy (gdzie sam wiesz, że roboty jest na kilka godzin) + 1 litr płynu w cenie zapłaciłem u kuzyna 150 zł, także współczuję Ci trochę...

P.S. Nie szkoda Ci kasy na nową pompę? Nie lepiej używkę? Wiem, że zawsze jest jakieś ryzyko, że nie wiadomo ile jeszcze 'pożyje' ale jednak...

Tytuł:
PostNapisane: 16.lut.2010 01:00:06 
Użytkownik

Dlatego napisałem, że w PL byłoby dawno powszystkim ;) . W UK niestety, ale używki nie są dostępne (pewnie na pakistańskich szrotach są, ale takich nie preferuję :D ) a więc tylko nowe a w tym przypadku poszukiwania pompy od innych producentów przypominają loterię - nikt nie może zrealizować zamówienia chyba, że będę czekał i czekał i nie wiadomo ile. Stąd te 4 tyg. oczekiwania a więc musiałem zamówić ori z ASO. Inne realia i kosmiczne ceny. W PL miałem przed wyjazdem 5 samochodów i nigdy nie miałem problemów z częsciami czy naprawami. Tutaj zwykła - wydawałaby się - wymiana oleju na taki jaki chcesz to już magia ....
Co do oleju - po naprawie powineneś mieś dobrze przepłukany układ na który powinno pójść przynajmniej 3 litry płynu + 1 do zalania. Tak aby pompa popracowała długi i sprawnie.
pozdrawiam.

Obrazek
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1