Paw1972 napisał(a):
Chciałbym się przy okazji podpiąć pod temat - może się komuś przyda.
Swoje 2.5 TDI zalewałem od około 115 tys. km tym samym olejem Castrol Magnatec Diesel 5W40 (505 00). Zazwyczaj zamawiałem ten olej w DE a wkład filtra brałem z ASO. W UK ten olej występuje tylko w 10W40. Castrol na tym rynku nie rozprowadza Magnatec-a 5W40 - sorka za długo wstęp.
Nie miałem czasu na zamawianie z DE oleju i wstawiłem do jednego z zakładów mech. na wymianę zamawiając Motul X-cess 8100. Auto zostawiłem rano i miałem odebrać po południu. Zaznaczyłem, że jeśli nie będzie miał Motula (wcześniej powiedział, że może mieć kłopot z zamówieniem bo towar rozchwytywany) to ma wynaleść z pod ziemi Magnatec-a 5W40. Przy dobiorze dostałem prawie pustą bańkę z pozostałością oleju ...... Castrol Edge 5W40 !!! Zawsze odradzałem ten olej do V6 TDI bo mimo normy 505 00 posiada tez normę 505 01 i jest rekomendowany do 505 01 - PD. Wiedomo, że to dwa inne oleje. Jestem dziko wk....y. Auto od wymiany prawie nic nie przejechało bo jest zepsute i parkuje od 3 tyg. pod domem - pytanie - czy wylać go i zalać właściwym, czy spokojnie dojechać do 10 tys. km i wtedy wymienić.
pozdr.
Paw1972,
możesz jeździć i nie myśleć.
po 10 000 km wymienisz na 505.00.