.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 17:08:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Pomoc w Ustawieniu Pompy Wtryskowej Audi 2.5 Tdi AKE 180km
PostNapisane: 28.lut.2010 09:14:28 
Użytkownik

Witam serdecznie.
Wiem że pytań odnośnie ustawienia pompy były tysiące, ale każdy z opisywanych posiada inne ustawienia.
Czytam na forum odnośnie ustawienia pompy wtryskowej, i za bardzo nie mogę zrozumieć ustawienia odpowiednich kątów. Posiadam Vaga i zrobiłem wczoraj odczyt z silnika 001z bloków mierzonych 004 wyskoczyły mi odpowiednie ustawienia:
789 min/ATDC 6/ATDC 0/100,2 %/ temp.87C

Silnik pracuje miękko nie jak stary diesel (nie stuka). Odpalanie bezproblemowe.

Czy te wartości są poprawne, czy trzeba je zmienić, jeżeli tak to na jakie (wiem jakie powinny być wzorcowe 742 min/ATDC 2/ATDC 2/100,2 %/ ) i czy w tym wypadku powinienem opóźniać czy przyśpieszać zapłon?????

Proszę o pomoc w temacie.

Tytuł: Re: Pomoc w Ustawieniu Pompy Wtryskowej Audi 2.5 Tdi AKE 180
PostNapisane: 28.lut.2010 11:50:16 
Użytkownik

cos prawdpopodobnie poknocliles i zamieniles kolumny kolejnoscia (przynajmniej w moim vagcomie najpierw jest kat oczekiwany a pozniej "aktualny"), nie wpadles na pomysl by podpisac kolumny - generalnie odwaliles kiche jednak widzac 6ATDC sadze, ze masz zle ustawiony kat

tu jest opisane dlaczego
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752
a tu jest opisane jak zrobic by bylo dobrze (zakladam, ze auto masz sprawne i jedynie wymaga regulacji)
http://meszrum.neostrada.pl/2.5TDI.pdf

Formalnie jest dobrze gdy na LATE w 004BS (nie sa to bloki mierzalne!) osiagana jest wartosc w przedziale 0-4ATDC
Pozdrawiam,
Przemek

PostNapisane: 28.lut.2010 12:07:48 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
cos prawdpopodobnie poknocliles i zamieniles kolumny kolejnoscia (przynajmniej w moim vagcomie najpierw jest kat oczekiwany a pozniej "aktualny"), nie wpadles na pomysl by podpisac kolumny - generalnie odwaliles kiche jednak widzac 6ATDC sadze, ze masz zle ustawiony kat

tu jest opisane dlaczego
http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752
a tu jest opisane jak zrobic by bylo dobrze (zakladam, ze auto masz sprawne i jedynie wymaga regulacji)
http://meszrum.neostrada.pl/2.5TDI.pdf
Pozdrawiam,
Przemek

Może faktycznie nie dokładnie opisałem oznaczenia i tak już poprawiam:
789 min/spec starATDC 6/actual starATDC 0/100,2 %/
Napewno nie zostały kolumny pomylone -silnik 01 następnie- bloki pomiarowe 08 i grupa 004 , mam takie odczyty na vagu. Odczyty mogę wykonać tylko statyczne, jak próbuje zrobic dynamiczne Vag wywala mi błąd.

PostNapisane: 01.mar.2010 16:40:09 
Użytkownik

"spec start" 6ATDC raczej normalnie nie wystepuje w 2.5v6tdi- widze ze masz delikatnie wyzsze wolne obroty niz normalnie - moze masz cos namotane w adaptacjach? Generalnie chyba musisz bardziej temat diagnostyki zglebic niz zlogowanie 004S (np interesujace jest co jest w 001S):
- logi (opisy co i jak masz na forum)
- znajdz watek z kodami do adaptacji / loginu i pospradzaj czy adaptacje nie sa namotane
Pozdrawiam,
Przemek

Strefa czasowa: UTC + 1