Druss napisał(a):
A wiec jak to bywa w zyciu z moim szczesciem tego co chcialem kupic nie ma dostepnego juz w polsce ...
Musze szukac czegos innego i postanowilem skomponowac taki zestaw :
do przygotowania lakieru : ScratchX 2.0
do polerowania przed woskowaniem : Show Car Glaze
woskowanie : Gold Class Liquid Car Wax
A teraz pytanko, czy jest sens kupowac to do polerowania czy sam wosk starczy ?
W jakich odstepach czasowych nakladac kolejne rzeczy ?
ScratchX 2.0 jest do miejscowych rys - całego AVANTA nie ma sensu tak robić.
Auto - nalezy wlaściwie ocenić stan lakieru. Może wystarczy przelecieć jakąś Ultrafiną na miękiej gąbce auto i będzie ok.
Korekty jak juz pisałem można dokonać ręcznie - chociaz zabawy z tym mnóstwo.
Do lakiernika nie dawaj auta - bo większość z nich przepindoli Ci G3 i zostawi na pastwe losu, zdzierając niepotrzebnie mikrony. Oni sa przyzwyczajeni do świeżych lakierów, prosto z pistoletu. No chyba, ze masz jakiegoś znającego się na rzeczy.
Jesli bardzo nie chcesz się bawić w polerkę mechaniczną - to istnieje taki preparat AIO (All in One) Zaino. (Cleaner - Polish - Protectant) Dokonasz nim korekty i zabezpieczysz lakier - formuła syntetyczna. Padem gąbkowym łatwo nie jest - ale to mozliwe.
Na sam koniec polecam Zaino Z-8 ku lepszym doznaniom wizulanym.
Przed AIO dobrze wyglinkować auto - Meguairs ma dobrą glinkę z QD - preparatem pod glinkę.
Mozesz również zastosować 3M Imperial Hand Glaze, ale na to koniecznie jakiś dobry wosk - bo to zwykła politura.
Z resztą jak wspomniałem na początku wszystko zależy od tego jak bardzo zniszczony masz lakier...
Środków, chemii obecnie jest pod dostatkiem.
P.s Zawsze mozna "wywioskować" TEMPO i tez moze być dobre - zalezy czego oczekujesz.
mastacrx napisał(a):
mam strasznie zmatowiały dach (kolor czerwony) czego użyć żeby na jakiś czas przywrócić dawny blask?
Metalic? Jakie auto - lakier... ori?
przemik napisał(a):
Mam takie slady po kapnieciu soku z sosny na masce. Białe i wyglada to tak jakby równo z lakierem.
Poradzcie czym to ladnie "zetrzec" zeby nie bylo sladów ?
Próbowałem w sobote zwykłym Automaxem ale słabo idzie.
Przemik, spróbuj moze jakąś glinką... U mnie soki z drzew schodziły ładnie. Długo już to masz?