Witam,
to mój pierwszy post więc witam wszystkich! (doczytałem się, że dział przywitań już nie isnieje).
Do tej pory tylko czytałem i wiele mi to pomogło. Szukałem podobnego tematu i nie znalazłem odpowiedzi.
Mój problem to wyświetlacz FIS. Wyświetla uszkodzenie żarówki, czasem światła stop, a dzisiaj przez około 20 sekund temperaturę płynu chłodzącego.
Jeśli chodzi o światła - są sprawne - sprawdziłem wszystkie - nawet oświetlenie tablicy, silnika, schowka, wnętrza...
Stopów nie mogłem sprawdzić - w czasie wyświetlania błędu jechałem, a jak się zatrzymałem żeby sprawdzić FIS już nie wyświetlał błędu.
Zauważyłem, że jest zależność od temperatury na zewnątrz
przy -20 do -10 stopni nie wyświetlało błędów.
pomiędzi -10 a +15 pokazuje błąd żarówki,
powyżej 15 stopni żarówki i co jakiś czas stopów.
Oczywiście temperatury nie są dokładnie podane
Wyższych temperatur nie było w tym roku, więc nie wiem co się jeszcze może pojawić na FIS...
Samochód kupiłem w listopadzie - świeciła się żarówka na FIS, ale była też jedna spalona w oświetleniu tablicy rejestracyjnej i w schowku. Oczywiście wymieniłem, a FIS nadal wyświetlał żarówkę.
Dodatkoowo czasem problem pojawia się lub znika poprzejechaniu przez nierówności lub progi zwalniające...
Po lekturze między innymi tego forum wymieniłem żarówki w tylkych światłach - pozycyjne, kierunki i stopy na nowe (żeby były takie same po obu stronach).
Przednich świateł i kierunków nie wymieniałem
Być może mam niewłaściwe żarówki - nie wiem jakie powinny być (światła przednie z soczewkami)
Czy ktoś już spotkał się z tym problemem?
A może jakieś sugestie co sprawdzić lub gdzie szukać?
Z góry dziękuję za każdą pomoc!