.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.sty.2025 16:46:10

Strefa czasowa: UTC + 1

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Hamulce się grzeją (Audi 100 1987)
PostNapisane: 25.maja.2005 19:51:06 
Użytkownik

Auto: A6 C6 3.0TFSI
Wiatam użytkowników. Mój kolega (miłośnik i właściciel Audi) z racji braku dostępu do netu poprosił bym przedstawił w jego imieniu problem.
Otóż. Jak pokręci się troche po mieście blokują się hamulce, czuć że samochód wyraźnie zwalnia, pedał robi się twardy co umożliwia może jazde ale w obrębie 20km od domu bo mniejwięcej po takim dystansie podejście do przednich kół grozi poparzeniem (w najleprzym wypadku opalenizną). Tłoczki były wyczyszczone, brak śladów korozji, płyn był wymieniany. Kolega podejżewa, że może to być pompa i planuje wymianę gumek (komplet naprawczy).

Może ktoś spodkał się z podobnym problemem?
W imieniu kolegi dziękuję za wszelką pomoc.

Passat B5 1.9 TDI AFN 1999r.
Srebrne Audi 80 B4 1.9 TDI 1992r
VW Polo 1.3 LPG 1986r.

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2005 05:29:42 
Użytkownik

Auto: A4 B7 cabrio 2,0 Tfsi quattro. 200KM.
Trzeba wyczyscić i nasmarować swożnie w zaciskach one przeważnie są przyczyną "trzymania" hamulcy.

Tytuł:
PostNapisane: 26.maja.2005 06:12:19 
Użytkownik

Miałem identyczne zjawisko w roczniku 1986 (pompa aluminiowa). Zacierało się tłoczysko "popychane" wspomaganiem, wystające z pompy po jej demontażu. Po wciśnięciu, nie zawsze wracało z powrotem. Sprawdź mój PROFIL i przejrzyj POSTY. Pozdrowienia.

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2005 09:52:13 
Miałem podobną sytuację z tym, że poleciało dalej i w końcu stało się tak, że hamulce złapały tak mocno i w pewnym momencie usłyszałem wybuch i odleciał mi kapsel z koła i zadymiło sie całkiem ostro. Nastąpił wyciek płynu hamulcowego.
Czy ktoś wie co poleciało.... może przewody hamulcowe, które nabrały magicznej temperatury.... albo coś innego....

Objawy:
1. huk
2. odpalenie kapsla
3. dym
4. przez chwilę pedał hamulca wpadł głęboko ale potem wrócił i było normalnie
5. cało koło zalane płynem ale nie zauważyłem wycieku

Proszę o pomoc.

Problem juz rozwiązany. Okazało się, że uszkodzone były klocki hamulcowe, które zapiekły się i blokowały tarczę. W wyniku tego temperatura spowodowała wywalenie przewodów.
Efekt był taki, że cały układ hamulcowy został wyczyszczony, wymieniono klocki i przewody i po kłopocie.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 4 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1