Cytuj:
A więc wychodzi na to że naprawa elektroniki nic niedaje i szkoda na to kasy i czasu
hmmm..
krzysztof125 napisał(a):
Czekałem do dziś z wyjęciem pompy bo jeszcze wczoraj rozmawiałem z kuzynem który ma Opla 1.7 dti gdzie siedzi taka sama pompa VP 44.
On miał identycznie stało się to rok temu i w jednym warsztacie wymienili mu ten tranzystorek i autko działa już rok i jest git
dobra... czyli jednak warto czy nie warto? Nie ma w Twojej miejscowosci zadnego punktu naprawa RTV? Po forach jest juz informacja (tu, elektroda itp) jaki tranzystor wkladaja wiec operacje zmiany tranzystora mogles zamknac w 100pln (daje zarobic elektronikowi z "naprawa RTV") lub 5PLN ("kolega elektronik mi pomoze") - Twoj czas ma swoja cene ale nie znam Twojej stawki za roboczogodzine
Nie mogac logicznie znalezc uzasadnienia dlaczego samo sciagniecie elektroniki mialoby rozkalibrowac cos oraz majac na wzgledzie przypadek Twojego kuzyna mysle, ze to sciema, ktora Ci sprzedali lub jakis skrot myslowy pt "wyciagniecie elektroniki i zmiana elektrozaworu")
Rotation sensor ktory byl niby uszkodzony "miales w dloniach" - mozliwe, ze sam go spier... przy sciaganiu lub sie np upitolila ta tasiemka bo byla tak stara ze samo rozprostowanie jej przerwalo ja.
Tak czy siak po odpaleniu auta niezaleznie jak kulawo by nie chodzilo mogles zlogowac 018S (zrobiles to?)- tam "na bitach" sa zapisane bledy z ecu pompy i tam pewnie bys zobaczyl czy ten sensor dycha czy nie
18.3 Pump infos - pewnie ktorys to ten rotation sensor
xxxxxxxx OK
xxxxxxx1 Constant current to quantity adjuster solenoid valve
xxxxxx1x Quantity adjuster solenoid valve defective
xxxxx1xx Injection pump speed sensor defective
xxxx1xxx Injection timing adjuster defective
xxx1xxxx Injection start not detected
xx1xxxxx Shut-off signal has been set
x1xxxxxx Engine speed not detected
1xxxxxxx Signal wire defective
Co to znaczy
Cytuj:
wczoraj moja pompa poszła na stół i u mnie wymiana całej elektroniki przez naprawę elektroniki
Pozdrawiam,
Przemek