.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 08.lut.2025 21:44:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A5 C5 2.8 quattro APR] problem z ESP, a później z ABS
PostNapisane: 08.kwi.2010 16:32:49 
Użytkownik

witam mam problem, ktory bardzo mnie niepokoi

zmienilem z tylu caly wozek wraz z dyferem, w piastach, ktore mialem na aucie byly przykrecane czujniki abs z tylu, a w piastach, ktore zamontowalem byly wkladane.
wiec te przykrecane wlozylem do piast, gdzie tylko sie je wkladalo bez przykrecania(otwor pasuje) tylko bardziej sa schowane - nie sa tak blisko koronki jak poprzednie czujniki. i tylko jedna poloske przelozylem, a jedna zostawilem swoja - liczba zebow na koronkach jest ta sama, czyli 45 zebow, odstepy i szerokosc ząbkow jest taka sama w obu poloskach.
gdy jade baaardzo powoli(do 10km/h) wszystko jest niby ok, ale jak dodam troche gazu czyli chce spokojnie sie rozpedzic, tak do chociazby 20-30km/h(i wzwyz) i na suchej nawierzchni tak jakby ESP blokowala kola(dzwiek jakby co chwile nastepowalo wiele drobnych hamowan kola i czuc wibracje budy) - kontrolka sie nie swieci dopiero jak sie chce szybciej jechac to ona mruga(tak jakbym byl na sniegu i gwaltownie chcial ruszyc). oczywiscie jak sie da gaz w podloge to kontrola trakcji to blokuje i nie ma reakcji auta na gaz. gdy wylacze esp, zmniejsza sie to zjawisko, mozna samochodem normalnie sie rozpedzic, ale wciaz odczuwalne jest dzialanie esp co jakis czas, ale z mniejsza sila. a gdy rozpedzony zaczne hamowac do zera zapala sie na stale kontrolka esp, abs i po srodku na polfisie pojawia sie czerwona kontrolka (O) i sygnal dzwiekowy. kontrolka bez wykrzyknika.
sprawdzalem na 2 kompletach kol, jest to samo zjawisko. po zgaszeniu i odpaleniu kontrolki nie znikaja.
mialem nieprzyjemna okazje wyrznac porzadnie przednia osia w kraweznik(dosc powaznie ze skutkiem polamania kol)
pod kompa podebne jak uporam sie z vagiem bo cos mi nawalil system.
czy to problem w przednim moscie(dostal po dupie), czy to wina innych czujnikow abs z tylu(sa krotsze), czy to wina 2 roznych polosiek(caly wozek byl z samochodu o tej samej pojemnosci, tylko rok starszy).
jakies wskazowki, porady?
z gory dziekuje

i nie wiem czy to ma znaczenie, ale czujniki abs z tylu zostaly wlozone obrocone, tj. jak wczesniej kabelek od nich wychodzil w dol, tak teraz wychodzi w gore (obrocilem je o 180st) bo inaczej nie weszlyby na cala swoja dlugosc.

swoja droga problem na tyle zlozony, ze nie wiem czy to umiescic w dziale uklad napedowy, uklad hamulcowy czy elektryka.

wiem, ze vag, vag i jeszcze raz komputer, ale wszelke wskazowki mi pomoga w dojscu do problemu z vagiem.

pojazd to a6 c5, 2.8 quattro, silnik apr, skrzynia manual, rok 1999.

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2010 14:39:54 
Użytkownik

podlaczylem vaga i okazalo sie, czujniki abs tyl w ogole nie dawaly sygnalu.
teraz mam pytanie czy ktos wymienial kiedykolwiek czujniki w C5 w tylnych piastach, ale w wersji quattro?
na allegro sa tylko do oski, boje sie, ze tylko aso i to w kosmicznej cenie.

Tytuł:
PostNapisane: 10.kwi.2010 20:03:19 
Klubowicz

Do a4 B5 tylne czujniki w wersji Q były tożsame z przednimi czujnikami od audi 80, tylko trzeba było lekko wtyczkę zmodyfikować.
Sprawdź.

80 '93 ABK + LPG [było: 04.2006 - 12.2008]
aha jest też ecoboost 1.0T.
Jest też TQT

Tytuł:
PostNapisane: 25.kwi.2010 22:18:37 
Użytkownik

udalo sie nabyc czujniki wyciagniete od passata, nic nie trzeba bylo przerabiac jedynie koszyk dorobic i dziala. pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1