.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 08:55:26

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2010 17:10:36 
Użytkownik

popatrz... Twoja przeplywka np przy obrotach okolo 4200 daje wskazanie 600 mg/h (to widzisz w 003)
W ecu jest mapa 3 wymiarowa ogranicznika momentu
osie:
X - obroty
Y - powietrze (te Twoje 600)
Z - maksymalna dawka paliwa (to co widzisz w logu 008 w kolumnie IQ MAF Smoke)

Poniewaz dla 4200 w 008 masz 32 mg/R a ogr momentu ogranicza do 38 zyczenie kierowcy 47 to dawka ktora ECU przesle do realizacji pompie wynosi 32 a moglaby (bez zadnego czipa itp - po prostu nietnaca przeplywka) 38
Twoje auto ma dawke wiec przy 4200 obrotow o okolo 15% mniejsza niz moglaby byc.
Mniejszy przeplyw moze wynikac z zanizajacej odczyty przeplywki albo np niedroznego ukladu wydechowego, powycieranych walkow, moze jakis mega osadow sadzy w dolocie itp

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2010 17:26:34 
Użytkownik

Auto: Passat b5 v6 2.5 TDI AFB
Masz racje, nie zauważyłem tego.
No to teraz nie wiem czy reklamować przepływkę, czy to dolot zasyfiony, katalizator zapchany. Wałki sprawdzał mechanik podczas wymiany rozrządu i mówił, ze są w dobrym stanie. Było to niecały rok temu.

Stawiam na zapchany katalizator (podwyższone spalanie). Tylko nie wiem czy kupić nowy zamienny, czy rurką zastąpić.

PS. Swoją drogą, nigdy nie jeżdżę mając 4200obr na budziku, może nie warto sobie zawracać tym głowy?

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2010 09:58:50 
Użytkownik

Auto: Toyota 3ZR-FAE
Bojownik, a jak sprawdzał wałki, to zwrócił uwagę na hydraulikę (nie na oko)?? (popychacze, dzwigienki) Kiedy wymieniałeś filtr paliwa? Na temat przepływki już pisałem...

lecz jezeli niecaly rok temu, to bym sie skusil obejrzec hydraulikę... ja sam osobiscie po wymianie rozrzadu i walkow (hydrauliki) samochod otępiał 3 magików go zwertowalo i takze pewno: kat, cos go trzyma fizycznie... brak dymienia.

podziekowalem im, wymienilem filtr paliwa, powietrza (nie zamienniki) zglosilem do reklamacji przeplywke po 6 mc oryg Bosh. Bo po logach uklękłem :): . Wymienili filtry, przyjechal koles od reklamacji "diagnosta" b.mnie to zadowolilo i zrobil pomiary starej i na nowej... reklamacja uznana filtra paliwa nie wymienialem z 35tkm (cos mnie sie zapomnialo) po wymianie tyko huk z 6 garów zdrowa jednostka...Jak bym sluchal trzech osob to bym bral VP44 na kalibracje, potem testowal, wycinal katy czy cokolwiek, za to trzeci :): opowiedzial mi dluga historie, ze te motory sa feee i nic juz z tym nie poradze...

Po raz drugi napisze
wyczysc uklad podcisnienia sprezonym powietrzem, obejrzyj intercooler i rure czy nie ma potu/dziurki.
filtr paliwa
jak bys mial przytkany kat to by nie przydymiał i tu jest moje zdziwienie, ze pomimo (mozliwe trafnej lmm) auto przydymia na tnących dawkach. Sprawdziles dokladnie uklad podcisnienia, czy nie ma gumy sparcialej, przetartej...Rura ssąca do oględzin ta glowna gumowa czy nie ma pęknięć pod spodem na tej tzw harmonijce jak i w środku tę krateczkę. Pierwsze sprawdz go dokladnie pod wzgledem CIŚNIENIA czy trzyma. Nie wsadzaj filtrow powietrza za 20 zl.
Bo tak to panie kolego bedziemy reklamowac przepywki, a moze gdzies śsię lewe powietrze troszkę i kupa. Ja znalazlem znajomego z dobrym lmm i podmienilem pierwsze co... przeczyscilem wtyczke dalo efekt... profilaktycznie ogledziny dziurek/przetarc. Zmiana filtra paliwa i tak pewno Cie czeka jesli tego nie robiles po zimie, sprawdzanie ukladow i czyszczenie to sama frajda kosztuje 2h (lub przytkań). Takze narazie zrob podstawy, zeby wydac kilka zł na szukanie czegoś niedomagającego wewnątrz jezeli w ogole bedzie taka potrzeba.
A mialem na padnietej lmm i przetartej mini rurze ssacej 13,2 sred. na 100km

pozdrawiam. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2010 10:50:12 
Użytkownik

Dzięki grejf za sugestię, niestety nie wiem czy sprawdzali coś jeszcze oprócz wałków, a teraz pewnie już nikt tego nie będzie pamiętał. Coś tam źle doczytałeś, po czyszczeniu przepływki kopcił strasznie, ale jak wsadziłem nowy zamiennik to już nie kopci. Zwrócę uwagę na to co napisałeś, ale boje się tego czyszczenia IC i dolotu. Chyba to komuś zlecę bo nie wiem jak się do tego zabrać a i warunków też nie mam.

Filtr paliwa zmieniałem przed zimą na knechta, więc prędko mnie wymiana nie czeka, jesli zaś chodzi o filtr powietrza to muszę go wymienić.

Trochę mam teraz z nowy kosztów, niedawno wymieniałem zawieszenie, teraz olej silnikowy + w skrzyni... Powoli doprowadzę to wozidło do ładu :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.maja.2010 12:43:11 
Użytkownik

zalozmy, ze to przeplywka jest g... i juz teraz kupiona jako nowa tnie (mamy okolo 15-20 stopni na dworze). Zrobi sie cieplo (np 30stopni), przeplywka obnizy odczyty i znowu obetnie jeszcze bardziej dawke, bedziesz mial dwa w jednym: zuzycie paliwa V6tki i moc R4
Zaczalbym od podmiany przeplywki na oryginalna sprawna (naklad pracy w porownaniu do rozkrecania wydechu czy sciagania dekli minimalny zreszta przy normalnych korekcjach/a sa?-nie sprawdzalem czy dawales logi 13 i 14/ i swiadomosci ze rok temu bylo ok nie wachlowalbym deklami bez wyraznej potrzeby bo Ci tylko cieknac pozniej bedzie - gumkni przy wtryskach sa integralna czescia dekli a to sa po okolo 450pln/szt)
Slowo "zamiennik" w przypadku przeplywomierza = podejrzany (to nie wahacz, ze ori czy nie ori to temat do dyskusji przy piwie a kazdy przynajmniej na starcie jest dobry...)
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2010 18:28:55 
Użytkownik

Sęk w tym, że nie mam od kogo podniemić przepływki, może mi sie uda od kummpla z audi ale to chyba też zamiennik jest, może będę miał jakieś porównanie. Wymienię przy okazji filtr powietrza, tylko sie zastanawiam czy brać oryginalny (ok 100zł) czy knechta (ok 70 zł), może tu jest przyczyna. Coprawda sprawdzałem go organoleptycznie i nie wydawał się być zabrudzony, ale kto go tam wie co to za filtr nie mam pojęcia.

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2010 19:48:07 
Użytkownik

bojownik napisał(a):
może mi sie uda od kummpla z audi ale to chyba też zamiennik jest, może będę miał jakieś porównanie.

moze byc nawet od syreny .. wazne bys mial taka przeplywke, ktora mierzy dobrze - wiedze Ci przekazalem (jak sprawdzic czy przeplywka tnie), dalej sobie radz sam
bojownik napisał(a):
Wymienię przy okazji filtr powietrza, tylko sie zastanawiam czy brać oryginalny (ok 100zł) czy knechta (ok 70 zł), może tu jest przyczyna.

jak masz za duzo kasy to mozesz ja dac na Owsiaka czy Caritas
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2010 20:52:38 
Użytkownik

Co ty gadasz, jak od syreny...? To chyba ironia... przecież chyba nie po to są do rożnych modeli żeby wsadzić byle jaką... a z kasą to wiadomo, nigdy nie jest za dużo, ale koledzy wyżej pisali o filtrze, ze może jakiś lipny zamiennik, ze może puszcza lewe powietrze...

PS. Dzięki za wiedzę.

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2010 22:24:25 
Użytkownik

do AFB pasuje tylko jedno lmm - niestety tylko oryginał Bosch'a. każda inna będzie działać nieprawidłowo [będzie zaniżać albo zawyżać - to drugie spowoduje stefana].

numery lmm do AFB:
1. VAG 059 906 461 E [nowy, ok. 1100 PLN, ASO];
2. VAG 059 906 461 EX [regenerowany w trybie Austausch 390 PLN, ASO];
3. Bosch 0 281 002 429 [nowy, ok. 650 PLN, Bosch];
4. Bosch 0 986 284 005 [regenerowany w trybie Austausch ok. 390 PLN, Bosch].

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 29.maja.2010 23:38:16 
Użytkownik

bojownik napisał(a):
Co ty gadasz, jak od syreny...? To chyba ironia... przecież

tak, to ironia... syrena nie miala przeplywomierza.:peace: Chodzi o to, ze jest to czujnik ...kto go zrobil, czy jest nowy czy ma 10 lat itp dla celow testow nie ma znaczenia. po prostu musisz wlozyc taki ktory na dzien dzisiejszy jest sprawny na 100% (i jest przeznaczony do Twojego auta) by ustalic czy Twoj zamiennik to szmelcowizna czy masz problem gdzies indziej.
Przeplywka tak naprawde na wyjsciu ma napiecie, ktore odzwierciedla przeplyw powietrza w czasie. Ecu znajac predkosc obrotowa przelicza to na "suwy". Jakby sie dobrze zastanowic to zatykajac EGRa mozesz wyp... przeplywke a do wtyczki podlaczyc stale 5V (podejrzewam.. do sprawdzenia) by oszukac ECU (niech mysli, ze powietrza jest od cholery).
Chyba jednak prosciej sprawdzic przeplywke :diabel:

bojownik napisał(a):
ze może jakiś lipny zamiennik, ze może puszcza lewe powietrze..

mozesz na poczete testow wywalic kompletnie filtr powietrza - tylko testow na szutracj nie rob:) (ewentulanie dolot zabezpieczyc pielucha dziecieca, ponczocha babci itp - no czyms co wieksze zabrudzenia zatrzyma mogace uszkodzic silnik)
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 30.maja.2010 12:11:39 
Użytkownik

No tak właśnie myślałem z tą syreną :) że tam przepływki nie ma, ale ja się nie znam :P

Wiesz chyba jednak kupie ten filtr powietrza bo zbliża się wymiana właśnie w sierpniu, z tym, że ja generalnie bardzo mało jeżdżę i nie wiem czy trzymać się wymian co rok. Teraz do pracy chodzę na nogach bo mam z domu 5min pieszo to auto w sumie tylko weekend albo jakieś zakupy, albo dla rozrywki, wiec jak będę jeździł rocznie 7000 km (większość miasto) to będzie dobrze. Z tym, że ja mam świra na punkcie tego auta, po prostu go kocham :P

Dzięki meszrum za numery katalogowe.

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2010 12:39:23 
Użytkownik

Na brudnym filtrze V6 mowi blee... czy jezdzisz od swieta, czy na co dzień.

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2010 12:45:47 
Użytkownik

Tak, to logiczne, ale zrozumiałym wydaje się być, fakt, że filtr nie brudzi się tak jak mało jeżdżę no nie :)

W dalszym ciągu czekam na przpeływkę od kumpla
Za tydzień wymiana oleju i filtrów w skrzyni i silniku + filtr powietrza knecht.

Tytuł:
PostNapisane: 02.cze.2010 12:51:23 
Użytkownik

bojownik napisał(a):
Tak, to logiczne, ale zrozumiałym wydaje się być, fakt, że filtr nie brudzi się tak jak mało jeżdżę no nie :)

W dalszym ciągu czekam na przpeływkę od kumpla
Za tydzień wymiana oleju i filtrów w skrzyni i silniku + filtr powietrza knecht.

Fizycznie stojac, filtr jest wystawiany na inne czynniki takie jak wilgoc, gdzyb... te mikro otworki w nim ulegaja degradacji zapewne po roku jak i jeżdżony filtr.

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2010 10:35:48 
Użytkownik

Kumpel ma oryginalną przepływkę, ale to chyba nie ta, bo ma numery

0280218073
076906461

Da mi coś założenie takiej przepływki? Czy tylko dedykowaną?

PS. Dodam że byłem wczoraj na trasie i samochod po wymianie na ten zamiennik apli ok 1L więcej :/ czyli 9L/100KM.

Tytuł:
PostNapisane: 05.cze.2010 14:44:01 
Użytkownik

Meszrum Ci napisal nr. ich sie trzymaj...

o tu masz super cene oryg. bosch

http://www.allegro.pl/item1054390041_przeplywomierz_bosch_audi_a4_a6_a8_2_5_tdi.html

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2010 13:38:11 
Użytkownik

Byłem dziś wymieniać olej w skrzyni i silniku + filtr-y.
Chłopaki troche sie podśmiewywali ze wlewam 5w40, bo jak to powiedzieli, troche ma już nalatane i olej jest za rzadki. No ale cóż, klient nasz Pan i wlali mi to co chciałem, czyli motula execss 5w40.

sciągając obudowe z plastiku okazało się, że silinik jest mokry przy jednym wtryskiwaczu i pewnie wycieka ropa, wiec nic dziwnego, że Pali mi teraz w trasie 11l (o ok 3-4L więcej), nie mówiąc już o mieście. Tak sobie myślę, że może te cudowne środki czyszczące wtryskiwacze, przeczyściły mi też "uszczelki" i wycieka paliwko... Ponaddto bryka kopci na wolnych obrotkach po odpaleniu, albo jak stoje w korku, gość powiedział, że pali olej najprawdopodobniej TURBO bo smierdzi spalonym olejem a nie ropą. Przy wymianie oleju w skrzyni podpieli pod kompa, ale to nie VAG-com, to jakiś kombajn był, ogólnie jakieś urządzenie i wypluło błąd:

Kod błedu 01318 - Jednostka Kontrolna pompy wtrysku - J399 Status Brak łączności (mam to na wydruku takim jak paragon)

Od czego zacząć bo sie pogubiłem, kupić oryginalną przepływkę bosha, czy zostawić zamiennik na razie i ustalić jakiś inny "priorytet".

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2010 16:06:51 
Użytkownik

1. zrób kompletne logi silnika;
2. nie słuchaj szympansów wymieniających olej;
3. kup oryginalny przepływomierz [od tego może dymić na wolnych];
4. wyciek na pokrywie nie zwiększy spalania choćby o 0.000001 ml;
5. pali Ci tyle ile powinien palić [manual pali mi w mieście 10].

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2010 17:17:23 
Użytkownik

Srodki czyszczace nie uszkodza nigdy oringow wtryskiwaczy (typu STP, Xeramic), w chwili obecnej dla psychicznego spokoju mozesz doszczelnic to silikonem ori. VW. Premek pisal o tym... bo pokrywy dekli zaworowych sa tylko cale kompletne/zwulkanizowane koszt ok 400pln /1szt..

2. nie słuchaj szympansów wymieniających olej;
hehhehe...slusznie.

Mi jara 9,4 L jak sie szczypie srednio... co do przeplywki :bylo: x500 tylko bosh !!. Bez niego nie sugeruj sie spalaniem na komputerze [bo wisi] jak i wiecej pali realnie na przeplywkach X... zle mierzy, przydymia. a po logach,,, kompletnych zaraz Ci tu powiedza Panie realnie.

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 08.cze.2010 17:33:18 
Użytkownik

Dobra chłopaki, co ja bym bez Was zrobił, podniesliscie mnie na duchu. Zrobie jeszcze raz logi, niestety jeszcze na tym zamienniku, ale powy mianie filtra powietrza no i po tych wymianach olejowych.

Mowiłem gosciowi ze mam nieoryginalna przepływke i że mi od tego dymi, powiedział, że to nie od przepływki dymi bo smierdziałoby ropą a smierdzi o lejem, i ze to pewnie turbo, raczej nie chciał mnie naciągnąć, bo powiedział ze oni z tym nie robią.

Jesli chodzi o spalanie to o zgrozo wzrosło mi strasznie, jest jeszcze gorzej niż na przepływce zepsutej, wczesniej palił mi 7-8 w trasie, 10-12 w miescie w lecie, teraz 10-13 czy to miasto, czy to trasa... wiec jednak może ta przepływka.

A co myslicie o tym błedzie pompy?

PS. Dziś wieczorem moze mi sie uda komplet logów najnowszych wstawić.

PS2. Jako ciekawostke powiem, ze wymieniali olej skrzyni jak u Was instrukcji na forum, oryginalna uszczelka + oryginalny filtr + olej esso, koszt 500 zł w bielsku wymiana statyczna.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 108 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1