.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 25.lut.2025 23:42:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Audi A4 Quattro
PostNapisane: 07.lip.2010 13:56:18 
Użytkownik

Witam! Nazywam się Łukasz :) od nie dawna chodzi mi taka myśl po głowie żeby zakupić audi :D
ale nigdy do czynienia nie miałem z tą marką więc chciałem u Was na forum zaczerpnąć troszkę informacji ;)
Znalazłem takie ogłoszenie: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C13621213 wiem wiem nie jest to super wypas ale myślę że z takim Audi mogę zacząć przygodę jak mi się spodoba to kupię nowsze! ;)
na tych zdjęciach widać że coś było robione z przodu bo jest inny odcień błotnika ale oglądałęm go i powiem że nic poważnego tam nie miało miejsca!
poza tym chciałem się dowiedzieć jakie były te silniki 1.9Tdi Quattro czy były awaryjne?? jakieś niespodzianki w nich występowały?? Awarie?? zbieram informację na ten temat! Dlatego każda choćby drobnostka mi się przyda! :)
mam nadzieję że przyjmiecie mnie godnie! ps. na co mam w szczególności zwracać uwagę kupując np audi takie jak w ogłoszeniu??
pozdrawiam Thazek :diabel:

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2010 16:45:48 
Użytkownik

Silnik jest dobry, malo awaryjny.
Jedynie oczy mnie bola jak patrze na jego tył i przednie swiatla ... co za tragedia ( dla mnie )
Jesli ma Q to bardzo zadki egzemplarz , tak sadze.

A8 D2 4.2 pb+lpg
Obrazek
You Need Four Circles On Your Gril

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2010 16:49:45 
Użytkownik

Auto: AFN quattro,AVG quattro, CFHF 4x4
Bardzo fajna opcja, sam posiadam takowe autko (1997 r.)
Wpisz w szukajke AFN a później quattro i będziesz miał o czym czytać na godziny.
O tym aucie, tym silniku, tym napędzie napisano już mnóstwo ...
Przed autem sprawdzić auto od opon po dach, nie wierzyć w żadne słowo sprzedawcy, a algorytm testowania tego typu motoru znajdziesz w moim temacie podwieszonym na górze tego forum ...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2010 16:54:23 
Użytkownik

No mnie też się nie podobają te brewki ;) zaraz bym je zdjął...
Czyli opinie są dobre o tym silniku!?
a na co szczególnie zwrócić uwagę kupując Audi np to z ogłoszenia??
i czy cena jest adekwatna do stanu wyposażenia i rocznika samochodu??

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2010 17:03:08 
Użytkownik

Cena jest niska, ale to o niczym nie świadczy ... ludzie miewają różne sytuacje życiowe i czasem oddają auta za niewielkie pieniądze.
Wszystko masz opisane w poradniku ...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2010 17:15:33 
Użytkownik

Baskecior napisał(a):
Cena jest niska, ale to o niczym nie świadczy ... ludzie miewają różne sytuacje życiowe i czasem oddają auta za niewielkie pieniądze.
Wszystko masz opisane w poradniku ...

tak masz rację... czytałem ten poradnik :) super opisane teraz wiem co i jak :)
no ale to auto stoi w komisie poza tym tam napisane jest że jest do opłat jeszcze... :D
ale cena jest nie za duża! najlepiej to pojechać i zobaczyć co i jak! :-)
a nóż widelec będzie wart tej ceny...
po prostu nie chcę trafić na auto do którego będę tylko dokładał i dokładał!
z Audi nigdy nie miałem do czynienia...
Miałem Opla Fiata obecnie posiadam Forda ale Audi nigdy nie miałem i dlatego postanowiłem zapytać Was Audi maniaków ;) zbieram informację i każda jest dla mnie ważna! Choćby nawet jakaś drobnostka...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2010 17:36:38 
Użytkownik

1. Q ma zostawiać dwa ślady
2. AFN na pompie tak więc obadaj ją i wtryski (VAG raczej wskazany)Swego czasu ktoś się bawił w Wajdę i nakręcił fajny filmik o logach:)
3. Czy był uderzony/malowany to tylko Twoja sprawa czy chcesz takiego mieć (mi osobiście mały zonk i malowany zderzak czy błotnik nie przeszkadza)
4. Klime/wentylator klimy, elektronikę, zegary sprawdzisz, sprzęgło/skrzynie/zbieżność raczej sprawdzisz sam
5. Opłaty - chwila chodzenia, ok 1400zł + OC na rok osobno(jak masz wszystkie zniżki to się zamkniesz w 400zł, jak nie masz to przy robieniu papierów zrób darowiznę na tatę/wujka etc ze wszystkimi zniżkami żęby został współwłaścicielem)

P. S licząc mały pakiet startowy tj. rozrząd, olej, płyny, parę wahaczy za pewne po paru miesiącach ok 1000-1200zł

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2010 18:14:30 
Użytkownik

solaris napisał(a):
2. AFN na pompie tak więc obadaj ją i wtryski (VAG raczej wskazany)Swego czasu ktoś się bawił w Wajdę i nakręcił fajny filmik o logach:)
3. Czy był uderzony/malowany to tylko Twoja sprawa czy chcesz takiego mieć (mi osobiście mały zonk i malowany zderzak czy błotnik nie przeszkadza)
4. Klime/wentylator klimy, elektronikę, zegary sprawdzisz, sprzęgło/skrzynie/zbieżność raczej sprawdzisz sam
5. Opłaty - chwila chodzenia, ok 1400zł + OC na rok osobno(jak masz wszystkie zniżki to się zamkniesz w 400zł, jak nie masz to przy robieniu papierów zrób darowiznę na tatę/wujka etc ze wszystkimi zniżkami żęby został współwłaścicielem)

P. S licząc mały pakiet startowy tj. rozrząd, olej, płyny, parę wahaczy za pewne po paru miesiącach ok 1000-1200zł

Pozdrawiam

aha no to luzik mnie też się wydaję że to nie było nic poważnego może lekko dotała w błotnik! trzeba podjechac i na miejscu zobaczyć! :)
opłaty opłatami ale wydaje mi się że jak auto stoi w komisie to powinno być opłacone w jakiś tam sposób! przynajmniej akcyza powinna być opłacona!
resztą bym się sam zajął! jeśli chodzi o OC to mam zniżki już więc luzik ;)
a rozrząd Oleje filtry to też nie problem bo mam wujka mechanika on się zawsze wszytskim zajmuje! więc za robocizne płacił nie będę tyle co za części...
czyli mówicie że jest godne uwagi to auto??

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2010 18:34:21 
Użytkownik

Thazek napisał(a):
solaris napisał(a):

Pozdrawiam

aha no to luzik mnie też się wydaję że to nie było nic poważnego może lekko dotała w błotnik! trzeba podjechac i na miejscu zobaczyć! :)
opłaty opłatami ale wydaje mi się że jak auto stoi w komisie to powinno być opłacone w jakiś tam sposób! przynajmniej akcyza powinna być opłacona!
resztą bym się sam zajął! jeśli chodzi o OC to mam zniżki już więc luzik ;)
a rozrząd Oleje filtry to też nie problem bo mam wujka mechanika on się zawsze wszytskim zajmuje! więc za robocizne płacił nie będę tyle co za części...
czyli mówicie że jest godne uwagi to auto??

Podjedź , zobacz, zvaguj , wcześniej polej głowę zimną wodą.
Zdarzało już mi się jechać z klientem po auto które na fotkach wyglądało jak cud a na miejscu okazywało się nieporozumieniem.
Taki kraj ...
Nie napalaj się a na odległość można pooglądać zdjęcia modelek ... Samochód musisz zweryfikować na miejscu pod kątem setek detali, parametrów motoru, układów elektroniki, stanu napędów, stopnia cwaniactwa sprzedawcy ...

PS: mojego AFN`ka quattro kupiłem od pierwszego podejścia. Caddy`ego też. Za Golfem zrobiłem z 1000 km po kraju ...
I innych moich autach nie wspominam ... można książkę napisać. O wspólnych wyjazdach z klientami również ... nie ma 100% pewności.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2010 19:02:04 
Użytkownik

Wcale się nie napalam na razie obserwuję... to autko z ogłoszenia znajduję się jakieś 20km ode mnie więc nie daleko dużo nie stracę!
Ja już od 2 tyg szukam auta! nie potrzebuję auta którym będę jeździł do końca życia! potrzebuję coś w dobrym stanie nie drogiego ale za to żeby też nie był tego stan opłakany! potrzebuję coś takiego żebym mógł dojeżdżać do pracy i do mojej kobity!
a to że wybór padł na Audi i to w kombi to przypadek!
Wolę kombi bo sedan mi się średnio podoba! a tu coś pięknego! DIESEL :diabel: :diabel: w dodatku Quattro żyć nie umierać! :) a może raz kupię i już nigdy nie zrezygnuję z Audi :D :D :D :D
Muszę się przekonać do "czterech kółek" na masce :D a Wy musicie mi w tym pomóc! :) dlatego non stop czekam na opinie i jakies informację na temat Audi :)

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2010 22:37:32 
Moderator

Auto: Audi S4
IMO - szkoda czasu na to auto, po cenie widac ze to ulep.
Ale jak masz blisko to jedz... od czegos trzeba zaczac.
2 tygodnie powiadasz.... hehe - ja szukalem 2 miesiace. :)

Wazna uwaga - w przypadku auta z napedem quattro bezwypadkowosc ma kolosalne znaczenie .... chociazby dla torsena.
Samochod powinien miec prostą podloge w bagazniku i proste podluznice.
Napedy powinny byc suche.

Pozdrawiam i powodzenia

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł:
PostNapisane: 07.lip.2010 23:17:09 
Użytkownik

przemik napisał(a):
IMO - szkoda czasu na to auto, po cenie widac ze to ulep.
Ale jak masz blisko to jedz... od czegos trzeba zaczac.
2 tygodnie powiadasz.... hehe - ja szukalem 2 miesiace. :)

Wazna uwaga - w przypadku auta z napedem quattro bezwypadkowosc ma kolosalne znaczenie .... chociazby dla torsena.
Samochod powinien miec prostą podloge w bagazniku i proste podluznice.
Napedy powinny byc suche.

Pozdrawiam i powodzenia

dzięki za kolejną bardzo ważną informację :) właśnie o to mi chodziło podczas zakupu Audi tego np. z ogłoszenia...
ale mam kawałek więc podjadę i zobaczę! a może to będzie akurat to??

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2010 05:48:21 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Kolejna rada: nawet jak to auto nie będzie tym co szukasz, to szukając innych OMIJAJ auta bez quattro.
:peace:

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2010 14:47:14 
Użytkownik

MorgothV8 napisał(a):
Kolejna rada: nawet jak to auto nie będzie tym co szukasz, to szukając innych OMIJAJ auta bez quattro.
:peace:

no chyba, że będzie to RWD

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2010 16:21:10 
Użytkownik

No tak był kumpel tam patrzeć na to auto tak jak wygląda na żywo!
On ma tam rzut beretem więc dlatego go tam wysłąłem :)
z tego co mi mówił przez telefon to auto jest jeśli chodzi o wygląd zewnętrzny i wewnętrzny igła! nic nie przetarte lakier super! po prostu ładnie utrzymane...
Ale do silnik a i zawiasu nie patrzył muszę sam tam pojechać bo on się na tym nie zna... ;)
gość mu powiedział że za 15 klocków go puści i to już razem z wszystkimi opłatami...
nie mam pojęcia czy to dużo czy mało jak za taki samochód... jakie jest wasze zdanie??
pojadę tam może w weekend zobaczyć jak pracuje silnik i jaki jest stan zawiasu! :D
aha no i mówił że z przodu jednak jest troszkę inny odcień lakieru na błotniku i masce! więc coś było robione ale to muszę prześwietlić osobiście :)
jak już było bite to lepiej nie brać! ale jak tylko lekko było uderzone to spoko! muszę obejrzeć podłużnice i jak to jest w środku zrobione!
przebieg mało realny jak na taki rok bo coś ok 200tyś

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2010 17:02:12 
Moderator

Auto: Audi S4
Ciezko znalezc dobry egzemplarz AFN/AVG + Q + Avant. Wierz mi wiem co mowie.
Z kilometra widac ze ten samochod mial przygode blacharską, nie musze tam jechac zeby to stwierdzic. Pytanie tylko jak powazną. Dedukuje ze powazną bo - handalrz chce ze niego 15 tysi ze wszystkimi oplatami. Musi na tym zarobic najmniej 500 EUR wiec ile dal za niego w rzeszy... 2500 max - to teraz sobie zobacz na mobile.de - jak sie cenią auta w tej konfiguracji... oraz ile ich jest :)
Dodatkowo 200 tysi to ten samochod mial ale dawno dawno temu.
Nie chce wrozyc z fusów ale podejdz do tego auta bardzo ostroznie - czujnik lakieru i gruntowna diagnoza VAGiem. Warto by tez sprawdzic historie auta po VIN.
Inaczej staniesz sie posiadaczem skarbonki bez dna.

Pozdrawiam i powodzenia

S4 B5 Avant quattro ..AGB.. szybka czarnulka

Była : B5 Avant quattro ..APU..
Była : B3 Limo ..SB..
Była : C4 TDi Avant quattro ..AEL..
Była : B5 TDi Avant quattro ..AFN..
Była : B3 Limo ..SF..
Była : B5 TDi Avant ..AFN..
Była : B5 TDi Limo ..AFN..
Była : B4 TDi Avant ..1Z..

Tytuł:
PostNapisane: 08.lip.2010 17:52:45 
Użytkownik

przemik napisał(a):
Ciezko znalezc dobry egzemplarz AFN/AVG + Q + Avant. Wierz mi wiem co mowie.
Z kilometra widac ze ten samochod mial przygode blacharską, nie musze tam jechac zeby to stwierdzic. Pytanie tylko jak powazną. Dedukuje ze powazną bo - handalrz chce ze niego 15 tysi ze wszystkimi oplatami. Musi na tym zarobic najmniej 500 EUR wiec ile dal za niego w rzeszy... 2500 max - to teraz sobie zobacz na mobile.de - jak sie cenią auta w tej konfiguracji... oraz ile ich jest :)
Dodatkowo 200 tysi to ten samochod mial ale dawno dawno temu.
Nie chce wrozyc z fusów ale podejdz do tego auta bardzo ostroznie - czujnik lakieru i gruntowna diagnoza VAGiem. Warto by tez sprawdzic historie auta po VIN.
Inaczej staniesz sie posiadaczem skarbonki bez dna.

Pozdrawiam i powodzenia

no dzięki za cenne informacje :) to że miał przygodę to widać gołym okiem...
no muszę koniecznie podjechać zobaczyć! tylko nie mam kogo zabrać z laptopem żeby go podpiąć... może sam sobie oś załatwie na laptopa ;) he he
wiem że ciężko jest kupić w PL samochód dobrze utrzymany i nie kombinowany ale...
Wezmę jakiegoś mechaniora i blacharza i wtedy oni określą czy warto czy nie!
ja się nie znam aż tak dobrze na samochodach! wiadomo coś tam wiem ale nie na tyle dużo żeby stwierdzić że warto...

Strefa czasowa: UTC + 1