.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 09.lut.2025 05:23:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B6 AVF] Awaria multitronika - zdecydowana wymiana na manual
PostNapisane: 12.lip.2010 07:09:08 
Użytkownik

:(:
Witam
W związku z tym że Multitronikiem jeździ się marnie, i jest ona awaryjna i w związku z kolejną awarią zdecydowałem się na podjęcie się wymiany skrzyni na 6cio biegowy manual

Proszę o wszystkie uwagi Gdzie to mogę zrobić?
Czy któryś z was to już robił?
i jakie części będą potrzebne?

Dodam że użyłem opcji Szukaj i nie znalazłem nic konkretnego
Z góry dziękuje za wszystkie wpisy typu po co zmieniać skrzynie przecież lepszej skrzyni niz multi nie znajde
Albo że bardziej się opłaca naprawić niż wymieniać

PS mam świetną bude i silnik z niskim przebiegiem - wreszcie chcę żeby to auto nadawało się do eksploatacji.

Pozdrawiam
Wiktor

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2010 15:03:06 
Użytkownik

Zrobić się da wszystko , kłopot tylko w tym że jest to podobny koszt jak i przy naprawie takiej skrzyni. Masz sporo do wymiany , więć może lepiej sprzedaj auto z uszkodzona skrzynią i kup inne z manualem . Nawet jesłi przyjmiesz że koszt samej skrzyni manualnej to 1500 zł to zostaje jeszcze pare rzeczy: Podstawa mocująca pedał sprzegła i gazu z wysprzeglikiem , potencjometr pedału gazu , koło dwu masowe , kompletne sprzegło , półosie itd.... Naprawdę uważasz że warto ?

Tytuł:
PostNapisane: 14.lip.2010 21:43:42 
Użytkownik

pewnie ze warto , automaty vagowskie nie grzeszą bezawaryjnoscia , wszelkie tiptronici multitronici to jest jeden z najwiekszych fuck-upów
skrzynie te bardzo chwala zakłady zajmujacie sie ich naprawą , zgadnij dlaczego ?

a przekładke kazdy lepszy mechanior wykona na fabryke

Tytuł:
PostNapisane: 15.lip.2010 08:21:11 
Użytkownik

tak tylko wtrącę swoje 3 grosze...
faktycznie źle się ludzie wypowiadają o skrzyniach od audi, szczególnie skrzyni multitronic, chociaż patrząc na skrzynie w naszej rodzinnej A6 gdy się dba to skrzynia służy bezproblemowo. Jeśli mówisz że to druga naprawa, to zacząłbym od zmiany mechanika który się tym u ciebie zajmuje, nie wiem czy związał ją na sznurki? (chociaż nie wiem co naprawiał) ale z tego co się orientuje tam padają głównie te drobne zębatki czy coś (nie znam się ale wiem że to jest jeden zestaw jakiś droższych pierdół - bo reszta jest trwała) zestaw który warto przy 160tys wymienić nawet jak jest ze skrzynią wszystko ok... my tą wymianę zrobiliśmy bo po co ryzykować fakt tania nie była, ale tfu tfu wszystko jest ok, a skrzynia dla ojca jest mega wygodna, ja też jak lecę w trasę nie narzekam, lepsza od tiptroniców (nie wiem jak nowych), mega przyjemna do prowadzenia w trasie... zastanów się jeszcze, poczytaj trochę forum, w temacie "multitronic", może się okazać że będzie to właśnie do wymiany ten popularny element (zestaw czegoś tam) i wyjdzie cię to taniej. Pamiętaj też że te skrzynie mają swoje osobne chłodzenie, czy wszystkie płyny i cały ten układ jest sprawny? - chyba że chcesz manuala to działaj dalej i dzwoń niech ci zrobią wycenę.

BMW 330i. M54 (rwd na gwincie) ... bylo
VW Passat B5 Kombi 1.9 TDI 110KM (bezawaryjny dieselek) ... bylo
VW Polo MK4 3dr 1.4 TDI Highline (twarda rakietka) ... bylo
Seat Leon 1.4 TGI ST (komfortowe, bezawaryjne, oszczedne [3.6kg/100 :D], rodzinne wozidlo) ... jest
TGI => https://www.seat.com/car-terms/t/tgi-technology.html

Tytuł:
PostNapisane: 15.lip.2010 11:52:21 
Klubowicz

Nie jest to taki prosty temat i trzeba rozwzyc rózne opcje. Zastanów się nad kupnem całego angola z manualem, czy się nie będzie lepiej kalkulować ? Resztę mozna pchnąć na Alledrogo.

Tytuł:
PostNapisane: 15.lip.2010 13:29:55 
Moderator

Auto: Audi A8 D2 4.2 quattro
Ja w przypadku awaii automata zdecydowanie pchałbym się w swap manuala.
Ale tiptronika (CML - 4A) wcale nie tak łatwo zabić, 320 kkm bez wymiany oleju - wymiana przy tym przebiegu przeze mnie, 353 kkm przelotu do dzisiaj - bezproblemowo

Honda NC750S DCT '2019 [09.2019-teraz] R2
Email: lukaszgryglicki@o2.pl, tel: 693582014
Морготх
Leśny Dziadek

Tytuł:
PostNapisane: 15.lip.2010 16:48:56 
Użytkownik

Sprawa wyglada nastepujaco:
Auto ma 120 tys km
silniczek chodzi jak marzenie
buda elegancka nie bita, kolorek idealny, auto garazowane wiec nie zniscczone

tylko jest jeden duzy minus wlasnie owa skrzynia !!!!!
mechanicznie jest wszystko <ok (jak narazie)
Ale po raz kolejny padl w niej sterownik ktory w serwisie kosztuje prawie 1000€
dlatego sterownik naprawialismy za jedzne 600zl niby nieduzo ALE jak slucham jak ta skrzynia jest delikatna i jak trzeba o nia dbac i zeby nie szarpac i ze nie mozna chipa zalozyc to ch.....mnie strzela bo po co mi auto ktorym z pod swiatel nie moge depnac bo boje sie ze zaraz sie skrzynia rozleci.
Ponadto kolejna awaria wydarzyla sie w dzien przed urlopem i trzeba bylo jechac FOCUSEM :/ . Stwierdzilismy ze nie ma co utrzymywac auto w ktorym w kazdej chwili moze popsuc sie skrzynia.

jest tak: moge kupic wszystkie czesci od Anglika
Potrzebuje jeszcze warsztat ktory to mi zrobi. Warsztat musi miec doswiadczenie w takiej robocie Trzeba jeszcze przerobic sterowanie - inna praca z nowa skrzynia.

Zamierzenie jest takie ze stare czesci ( sa jeszcze w dobrym stanie) sprzedam na allegro wiec wiele do interesu nie doloze.

pozdrawiam i czekam na uwagi.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lip.2010 21:56:13 
Użytkownik

Witam
W związku z wymianą skrzyni moja jest Do sprzedania:
ma najechane 120 tys km jedyny mankament to Naprawiany sterownik innych problemów Brak - może komuś się przyda.

Pozdrawiam
Wiktor

Tytuł:
PostNapisane: 25.lip.2010 14:02:41 
Użytkownik

A zrobiles juz tego swapa? jak tak to opisz jak Ci poszło i jakie koszty .

A6 2.5 TDI AKE 2000r Quattro
Jest A6 1.9 TDI AVF 2004r multitronic

Tytuł:
PostNapisane: 02.sie.2010 20:34:31 
Użytkownik

Byłem w warsztacie w parysowie pod Garwolinem

to jest :
Dec Auto-Mat Automatyczne Skrzynie Biegów Montaż-Naprawa

Może znacie ten serwis?
Koszt przeróbki to 5000 - 6000 PLN na gotowo

Czas przeróbki to ok 7 dni
Do wymiany:
Skrzynia, pedały, półosie, sprzegło rozrusznik, gałka zmiany biegów.

Narazie szukam opini o serwisie - gość ma mi przysłac referencje ( kontakt do osób którym juz wymianiał skrzynie )

Swoją skrezynie GJA wystawiłem na Allegro i jak się znajdzie na nią klient to przerabiam.

Pozdrawiam
W

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2010 02:00:44 
Użytkownik

Może nie wniesie to wiele, ale bardzo mocno ślędzę fakty związane ze swapem multi na manuala, oraz opieram się o bogate PW - ani jedna osoba, która wykonała (poprzez zakład mechaniczny zajmujący się tym) nie potwierdziła szczytu zadowolenia. Tzn. po za jednak dużym kosztem, sporym jednak problemem jest przeprogramowanie na manual, zupełnie inny program dla ABS i ESP. Nikt nie potwierdził oficjalnie na forach Audi - tzn. ja nie znalazłem ani nie dostałem też odpowiedzi o 100 % idealnym swapie. Natomiast firmu dokonujące w/w raklamują sie na allegro oraz ogólnie łatwo znaleść poprzez Google. Jakby ktoś, kto ma takie doświadczenie mógł się wypowidzieć i potwierdzić jak to działa było by bardzo pomocne dla planujących takia przeróbkę.
pozdr.

Obrazek
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 03.sie.2010 05:39:33 
Użytkownik

Paw1972 napisał(a):
Może nie wniesie to wiele, ale bardzo mocno ślędzę fakty związane ze swapem multi na manuala, oraz opieram się o bogate PW - ani jedna osoba, która wykonała (poprzez zakład mechaniczny zajmujący się tym) nie potwierdziła szczytu zadowolenia. Tzn. po za jednak dużym kosztem, sporym jednak problemem jest przeprogramowanie na manual, zupełnie inny program dla ABS i ESP. Nikt nie potwierdził oficjalnie na forach Audi - tzn. ja nie znalazłem ani nie dostałem też odpowiedzi o 100 % idealnym swapie. Natomiast firmu dokonujące w/w raklamują sie na allegro oraz ogólnie łatwo znaleść poprzez Google. Jakby ktoś, kto ma takie doświadczenie mógł się wypowidzieć i potwierdzić jak to działa było by bardzo pomocne dla planujących takia przeróbkę.
pozdr.

"Paw" Ciekawe jest to Co piszesz i myślę że Twoja wiedza może być mi pomocna.
Ja nie mam jak narazie ugruntowanej wiedzy na ten temat. Ale przyswieca mi jeden Cel - chcę żeby ten samochód wreszcieł stał się bezawaryjnym Audi - jak piszesz na 100% Audi
teraz czuje że ten samochód to jakieś 20%
Pomimo że auto jeździ raptem 15 tysi rocznie i jeździ nim moja dróga połowa to mam z nim same problemy (ale wyłacznie ze skrzynią )
Także zadowoli mnie jesli z tych 20% zrobi się 80%.

"Paw" Mam do Ciebie prośbe - czy dał bys mi kontakt do osób które przerabialy, może masz kontakt do polecanych warsztatów które to robią?
A może podesłał byś mi korespondencje która masz od kogoś kto przerabiał?

Pozdrawiam
W

Tytuł:
PostNapisane: 04.sie.2010 23:53:49 
Użytkownik

lechwik napisał(a):
"Paw" Mam do Ciebie prośbe - czy dał bys mi kontakt do osób które przerabialy, może masz kontakt do polecanych warsztatów które to robią?
A może podesłał byś mi korespondencje która masz od kogoś kto przerabiał?

Podawałem na AKP, forum A6 i A4 ten sam nr telefonu osoby, która podawała kontakt do "fachowca", który zakładał manuala w miejsce multi. Również zainteresowanym nie klubowiczom, ale prowadzącym korespondencję na PW. Ani jedna osoba nie potwierdziła jak wyszłedł swap. Na forum A6 podawałem dane zakładu "specjalizującego" się w swapach manuali po multi. Ani jedna osoba równiez nie potwierdziła na forum zadowolenia ze swapa. Ale za to osoby, które tego dokonały nie mogły odpalić więcej silnika. Wiem, że, np. Sserwis mimo ogromnej wiedzy i doświadczenia w temacie multitroników (do lipca 2010 wykonano ponad 2800 napraw tej skrzyni) nie dokonuje swapa ponieważ twierdzi, że nie jest w stanie go zaprogramować, aby był w pełni sprawny (czyli taki jak fabryczny manual z tym samym motorem). Natomiast dokonuje, np. swapa DSG w miejsce manuala w VW. Wiem od kolegów z forum A4, że do dzisiaj nie mogą zamknąć tematu przekodowania tak, aby auto działało. A więc nie podam niepotwierdzonych i nie sprawdzonych namiarów. Natomiast mam nadzieję, że w końcu ktoś kto zna taki zakład poda do niego namiary. No i szczęśliwców, którzy potwierdzą zadowolenie. Wiem, że koszta samego przełożenia wachały się pomiędzy 5-8 tys. zł. Osoby, które odpisały na PW informowały, że mają już manala i na tym kończyła sie korespondencja - czyli brak info jak to sie sprawuje.
pozdr.

Obrazek
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1