YellowAnja napisał(a):
a3 1.9 tdi
Witam. Od czerwca posiadam ww. autko i niestety od około 2 tyg. automatyczna skrzynia biegów zaczęła szwankować, tj. zmieniała biegi kiedy "sobie przypomniała, że od tego jest?" czyt. biegi nie przeskakują przy wysokich obrotach. po kłopotach na drodze (rzucanie autem, i klekot jakby w kołach or spod maski...) zaprowadziłam do mechanika. Zaproponował połowiczną wymianę oleju i uszczelek..próba tego poskutkowała(minimalny dolew oleju do skrzyni), więc wymieniamy ile zleci + uszczelki i gumy na koła,obok czy pod..nie wiem dokładnie - ponoć klekot i trzesienie niezwiązane ze sprzęgłem... aczkolwiek? i teraz pytanie do znawców:
Czy jeśli to rozwiąże problem zmiany biegów to ta robota na "sztukę" wystarczy? Czy może lepiej oddać skrzynie do renowacji (czyszczenie, wymiana częsci itd) Pozdrawia zielona w tych sprawach...
Anna
W Audi A3 1.9TDI z 1998r. montowane były skrzynki AG4 (01M) czterobiegowe. Dobrze byłoby znać przebieg autka, ponieważ skrzynki te powyżej 200 tyś. wymagają wymiany (regeneracji) sprzęgła hydrokinetycznego, co bardzo możliwe iż za takie zachowanie skrzynki odpowiedzialne jest właśnie sprzęgło.