.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 17:04:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: wanna quattro sport (-20mm) - jakie amory na tył??
PostNapisane: 21.sie.2010 22:22:26 
Użytkownik

witajcie,
potrzebuje amortyzatorów na tył do audi 100 quattro w wersji sport czyli obnizonej fabrycznie o 20mm. Nigdzie nie mogez znalezc informacji jakie to maja byc. Pytalem na niemieckim forum 'typ44.forum' i tam mi powiedzieli ze te same amory wkladali do audi 200 20v i do audi V8. Czy ktos z was moze to potwierdzic?
Nie chce robic z auta wozu drabiniastego, chce poprostu zalozyc takie amory jakie byly z fabryki, ewentualnie odpowiadajace im zamienniki.
Jakies sugestie?

pozdro

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2010 09:21:19 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
nawet jak zalozysz zwykle amorki to obnizenie jest na sprezynach i tylko zakres pracy amorka obnizy sie o 20 mm takze nie powinno to zrobic wiekszej roznicy. Niemniej jednak jezeli jestes na tyle zdeterminowanym fanem swojego auta i jestes gotow poswiecic wieksza ilosc gotówki to polecam amortyzatory Koni z regulacja twardosci. Pracuja zarowno ze standardowym zawieszeniem jak i obnizonym poniewaz maja liniowa charakterystyke pracy w calyym zakresie a dodatkowo posiadaja plynna regulacje twardosci. Maksymalnie rozkrecone czyli najbardziej miekkie maja taka sama charakterystyke jak seryjne amortyzatory. Gwarancja na nie jest 3 lata bez limitu kilometrow.

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Tytuł:
PostNapisane: 22.sie.2010 12:04:17 
Użytkownik

czyli wg Ciebie nie bedzie znaczacej roznicy we wlasciwosciach jezdnych zakladajac typowe amory od zwyklej C3? Ja jeste bardzo zadowolony z dotychczasowej jazdy tym autem. W zakretach jedzie jak przyklejony, karoseria minimalnie sie wychyla. Jestem przekonany ze to zasluga wlasnie tego zawieszenia -20mm, ale niewiem na ile dają to amory a na ile sprezyny :)
W zaufanym warsztacie powiedzieli mi ze w miejsce tych moich amorów juz od dawna w katalogu widnieją typowe amory. Czyli nigdzie ich nie dostane. Chyba ze bede na tyle uparty i zaczne szukac w nietypowych od innych aut, np V8.
pozdro i dzieki za info!

Strefa czasowa: UTC + 1