.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 13.lut.2025 13:03:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 - 2,5DTI Q] - Drgawki podczas przyśpieszania
PostNapisane: 13.wrz.2010 13:21:01 
Użytkownik

Witam,

od miesiąca jestem posiadaczem Audi A6 Q 2,5TDI 180KM z ASB (Tip).
Powoli zaczynam dopieszczać swoje auto i napotkałem na kilka problemy które nie wiem jak na razie rozwiązać.

Dodam że tydzień temu wymieniłem cały rozrząd (paski, rolki, napinacze, pompa wody, wałki, dźwigienki, pestki itd.) + wtryskiwacz sterujący.

Podczas próby przyśpieszenia z danego biegu z minimalną prędkością tego biegu – obroty 1500-1900 występuje nieprzyjemny efekt drgawek. Efekt nie występuje zawsze.
Czyli jedziemy sobie np. około 90km/h na 5 biegu (D) chcę spokojnie przyśpieszyć i niekiedy występują drgawki – samochód nie przyśpiesza nawet po dodaniu gazu i nadal telepie.
Wystarczy delikatnie odpuścić pedał gazu i wcisnąć go energiczniej aby samochód zaczął zachowywać się normalnie. Ten problem występował też przed wymianą całego rozrządu z wtryskiwaczem sterującym. Przed wymiana myślałem że problem leży po stronie silnika – mieszanki. Ale teraz już nie wiem … czy to nadal coś z silnikiem czy może ASB nie zrzuca szybko na niższy bieg i silnik się przydusza?

Nie miałem jeszcze możliwości przetestowania jakie będzie zachowanie podczas ręcznej zmiany na niższy bieg. Nie wiem czy w ogóle efekt wystąpi w trybie ręcznej zmiany biegów. Może dziś będę miał chwilę czasu to sobie pojeżdżę i po testuję.

Czy ktoś miał/ma podobny problem?

Pozdrawiam, Michał

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2010 13:40:37 
Użytkownik

zaczynasz od pełnej diagnostyki.
[+ odczytanie błędów ze sterownika skrzyni]

jak to zrobić we własnym zakresie [gdyż żaden warsztat nie zrobi Ci logów silnika] przeczytasz tutaj: http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=53752

Anthem Advanced 1

:P(|)

Tytuł:
PostNapisane: 13.wrz.2010 14:23:10 
Użytkownik

W skrzyni i silniku nie ma żadnych błędów.
Wieczorem zagłębie się w temat logów.

Tytuł: Re: [A6 C5 - 2,5DTI Q] - Drgawki podczas przyśpieszania
PostNapisane: 13.wrz.2010 14:41:16 
Użytkownik

bronczek napisał(a):
Czy ktoś miał/ma podobny problem?

ja mialem - po przejechaniu okolo tysiaca km od kiedy to zauwazylem (taka powolna jazda z malymi obrotami z rowna predkoscia lub b. delikatnym przyspieszaniem - zero problemow przy bucie czy jezdzie z obrotami min 2 tys) skrzynia wysikala sie olejem gdyz zapiekla sie "panewka" pompy na szyjce konwertera, rozszczelnilo sie i auto zaczelo dostawac takie poslizgu ze ledwo do domu dojechalem (a bylem 2 km od domu jak juz agoni to dostawalo - poslizg rozl) - ta "przypadlosc" skrzyn jest znana serwisom automatow (na sile auto w 1-2 dni postawia jak czesci maja - z laweta do serwisu koszt od okolo 3kola bez rachunku)
Nie chce straszyc bo nie o to chodzi ale jak widzisz przyczyna poszarpywan wcale w silniku lezec nie musi - gdybys przyuwazyl nagly wzrost "uslizgu w skrzyni" to nawet jakbys mial 300m do domu zatrzymaj sie i spradz czy olej ze skrzyni nie cieknie (dalsza jazda moze straty poglebiac) - to co opisalem to jedna z wielu mozliwych przyczyn!
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 16.wrz.2010 20:56:18 
Użytkownik

Mam to samo, wystarczy ze przekroczysz 1800rpm i zadziala sprzeglo lock up aby drgania zniknely. U mnie silnik w doskonalej kondycji zadnych bledow, to samo skrzynia. Prawdopodobnie sprzeglo hydrokinetyczne ma poslizg na sprzegle lock up co objawia sie takimi wlasnie drgawkami.

Strefa czasowa: UTC + 1