wowo napisał(a):
Teraz dodatkowo u mnie DV-ką nie steruje zawór N118, tylko jest podpięta bezpośrednio pod kolektor ssący. Strzela tak, że ludki się odwracają
Widzę, że Twoją TT-kę robił Rogal, więc pewnie wiedział co robi
Nie wiem, jaką dokładnie funkcję spełnia N118, ale w 2.7BiT w tym celu jest zawór N249. Jeżeli obydwa spełniają tę samą funkcję, to jednak zastanowiłbym się nad rezygnacją z niego. Czemu
Pomijając zawór (mówię o 2.7BiT) sztucznie wywołujemy tryb awaryjny (nie mówię o błędach w ECU, tylko o "fizyce zjawiska")- układ jest tak właśnie zaprojektowany, aby w przypadku awarii N249 korzystać bezpośrednio z podciśnienia w kolektorze. DV-ki i Blow-Off'y są dla ochrony turbiny - przyrost ciśnienia i zanik przepływu po zamknięciu przepustnicy wprowadza kompresor turbiny w zakres pracy po niewłaściwej stronie tzw. "surge line" - wpada on w tzw. flatter - bardzo niebezpieczny z mechanicznego punktu widzenia. Zawory DV (blow również) mają temu zanikowi przepływu i przyrostowi ciśnienia zapobiegać.
N249 (N118 pewnie też) służa właśnie temu, aby przed zaistnieniem ww. opisanych niekorzystnych warunków pracy turbiny zainterwniować - wygląda to tak:
- odpuszczamy pedał przyśpieszenia;
- ECU otwiera DV-ki za pomocą N241 korzystając z podciśnienia "systemowego"
- ECU zamyka przepustnicę
W powyższym nie ma przyrostu ciśnienia - nie ma więc głośniego "strzału" z DV-ki (blow'a).
Po ominięciu N241 procedurka wygląda tak:
- odpuszczamy pedał przyśpieszenia;
- ECU zamyka przepustnicę;
- w kolektorze narasta podciśnienie, przed przepustnicą narasta ciśnienie, zanika przepływ powietrza, kompresor turbiny poza mapą pracy;
- w kolektorze wystarczające podciśnienie, by otworzyć DV (blow'a);
- DV-ka (blow) się otwierają, "upuszczają" "przerośnięte" ciśnienie - odciążamy turbinę, mamy piękny "strzał"
Wszystko powyżej trwa krótko, ale pewnie turbinie to i tak nie służy, więc przedkładam jej zdrowie ponad efekty dźwiękowe.
Powyższe napisałem po to, aby wziąć pod uwagę te "efekty uboczne", zanim zabierzemy się za generację efektów dźwiękowych