Paw1972 napisał(a):
Meszrum jeśli mogę podpiąć się do tematu, tym bardziej, że sprawa zakończyła się sukcesem (wierzę). W moim AYM od jakiegoś czasu piszczy czujnik (na wyświeltaczu żółta kontrolka konewki) - jak się zapala to spada temp. oleju. Raz się zapala a raz cisza. Wg. VAG jest to G266. Wymieniłem na nowy zakupiony w VW. Dalej piszczy, a więc profilaktycznie sprawdziłem i przeczyściłem styki - bez zmian. Odłączyłem kostkę i o dziwo nie tylko bez zmian, ale wskaźnik dalej pokazuje temp. - a jak zapiszczy to opada. Teraz wg. VAG po za G266, który po raz kolejny wykasowałem pokazuje mi G8. A więc lekko jestem zakręcony, ale teraz pozostaje mi wymiana G8. Wg. ETKA wynika, że G8 i G266 to ten sam czujnik. Czy ja się mylę i źle sprawdziłem w ETKA czy w 2.5 TDI jest to też osobny czujnk (gdybym mógł poprosić o wskazanie, gdzie on się znajduje, czy jest to ten czujnik obok G266 ?).
pozdrawiam.
Paweł,
jeżeli masz błąd 00562, to dotyczy on czujnika G266 [czujnik poziomu], a czujnik ten umiejscowiony jest w misce olejowej i posiada nr VAG 1J0 907 660B albo C [w zależności od VINu, cena ok. 73€ w D; ok. 294PLN w PL].
ETKA: 919-70 poz. 30
teraz pytanie - czy wymieniałeś ten w misce, czy ten na przewodzie olejowym na górze silnika?
G8 to czujnik temperatury oleju na przewodzie olejowym, który ma nr VAG 059 919 563.
ETKA: 919-70 poz. 26