.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 14:00:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [ A2 1.4TDI AMF ] Problem z pedałem hamulca
PostNapisane: 28.lis.2010 21:43:30 
Użytkownik

W tym roku wymieniłem klocki z przodu i okładziny w bębnach. Zmieniłem również płyn hamulcowy ale podczas odpowietrzania urwałem odpowietrznik. Wymieniłem cylinderki oba z tyłu (wyciekło mi wtedy sporo płynu) odpowietrzyłem, i wszystko było dobrze pedał twardy hamulce skuteczne. Do czasu gdy jadąc z dużą prędkością z obciążeniem musiałem gwałtownie hamować (to było jakieś 3 miesiące po wymianie). Pedał zrobił się miękki to znaczy nie brał od początku tylko do połowy wciśnięcia przerwa a po połowie normalne hamowanie.
Pomyślałem, że się ukłąd zapowietrzył może któryś odpowietrznik za słabo dokręcony. Na wyłączonym silniku jak pedał trochę podusiłem to robił się twardszy, więc zabrałem się do odpowietrzania tym razem na włączonym silniku przy pracującej pompie ABS. Po odpowietrzeniu pedał przy zgaszonym silniku normalny twardy taki jaki był na początku jak kupiłem auto, lecz gdy zapalę silnik nadal to samo pedał schodzi do połowy (od połowy hamulce normalnie biorą, tak jakby coś mi pedał obniżyło) żadne pompowanie pedała przy włączonym silniku nie podnosi go wyżej, do połowy sobie schodzi a od połowy hamuje. Mam mały frez w bębnach ale wcześniej po wymianie okładzin i klocków było wszystko ok. Szukając odpowiedzi serwo wykluczam bo pedał byłby cały czas twardy, pompa ABS działa normalnie spełnia swoje zadanie (sprawdzałem VAG-iem nie ma błędów), więc jedyne co mi zostaje to albo coś do końca się nie odpowietrzyło albo pompa hamulcowa jest do regeneracji bądź wymiany ale nie wiem jak ją sprawdzić. Może ktoś ma jakieś inne pomysły ? Będę wdzięczny za każdą podpowiedź, wskazówkę mi już się skończyły pomysły

Carpe diem :)

Tytuł:
PostNapisane: 28.lis.2010 21:52:21 
Klubowicz

Przewody hamulcowe nie puchną?

http://www.audiklub.org/phpBB2/viewtopic.php?t=106600

A2 1.4

Tytuł:
PostNapisane: 29.lis.2010 11:07:01 
Użytkownik

Auto będę miał za tydzień to się jeszcze dobrze przyjrzę, a gdzie najczęściej puchną są miejsca gdzie szczególnie trzeba zwrócić uwagę ?

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2010 15:45:13 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Klocki zeszkliłeś.Nic więcej.

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2010 22:55:13 
Użytkownik

Gdybym zeszklił klocki to według mnie pedał byłby twardy ale musiałbym mocno dusić pedał hamulca bo klocki by się ślizgały po tarczy. Pod drugie zeszkleniu klocków towarzyszy również piszczenie. Jeżeli się mylę to niech ktoś mnie wyprowadzi z błędu. Natomiast jak pisałem wyżej mam do pewno stopnia luz na pedale hamulca do połowy a później od połowy normalnie hamuje. W sobotę będę miał auto to spojrzę na klocki i tarcze z przodu. Klocki kupiłem na allegro orginał audi od pewnego użytkownika tylko dokładnie nie pamiętam czy polecanego z tego forum użytkownika skodexauto wiem, że na jakimś forum był polecany, więc myślę, że kiepskiej jakości nie były.

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2010 17:54:41 
Użytkownik

Przewody hamulcowe są ok przed chwilą wszystko sprawdziłem. Klocki nie są zeszklone z przodu, a z tyłu rozbierałem bębny wszystko ok dzisiaj nawet linki do ręcznego zmieniłem bo słabo łapał teraz już dobrze łapie. Odpowietrzyłem po raz kolejny układ pedał twardy na zgaszonym silniku. A po zapaleniu wchodzi do połowy :-( :-( :-( Czy jest taka możliwość, że zapowietrzyłem ABS i tak pedał będzie się zachowywał ?

Tytuł:
PostNapisane: 04.gru.2010 21:08:39 
Użytkownik

Może to coś pomoże. Przy włączonym silniku jak trzymam wciśnięty pedał hamulca to pedał powoli opada.

Tytuł:
PostNapisane: 05.gru.2010 10:43:47 
Użytkownik

Mizio napisał(a):
Może to coś pomoże. Przy włączonym silniku jak trzymam wciśnięty pedał hamulca to pedał powoli opada.

Na forum możesz jeszcze znaleźć informację, że pompa hamulcowa przepuszcza między sekcjami.

Przewody trzeba sprawdzać w dwie osoby. Jedna dusi na hamulec przy włączonym silniku, druga ogląda czy nie pęcznieją.

Tytuł:
PostNapisane: 15.gru.2010 15:10:21 
Użytkownik

Panowie odpuściłem, byłem u znajomego mechanika i powiedział, że według niego luz pedała jest prawidłowy. Jedyne co mu przyszło do głowy to, że być może zawór między serwem a pompą vacum szwankuje i jest za duże wspomaganie hamulca nie wiem czy to możliwe ? Jak można sprawdzić ten zawór ? Tragedii nie ma, jak będzie się pogarszać to będę drążył temat dalej. Ciekawi mnie tylko ten zawór czy to możliwe ?

Strefa czasowa: UTC + 1