.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.lut.2025 19:35:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [a2 1.4 tdi] falująca temperatura w a2
PostNapisane: 28.maja.2010 16:25:56 
Użytkownik

Witam!
Mam pytanie .Czy ktoś może mi pomóc w sprawie zlokalizowania problemu falującej temperatury w Audi a2 1.4 tdi .Po uruchomieniu mija 10 min łapie 60 stopni po kolejnych 5 min 70 następnie dochodzi do 80 a potem spada do 70 czasami dojdzie do 90 ale potem potrafi spaść do 60 . Są też dni że jest wszystko ok.Więc o co kaman :?: A może ktoś może polecić kogoś kto to może zrobić w okolicy Warszawy ?

Tytuł:
PostNapisane: 31.maja.2010 16:27:51 
Użytkownik

Auto: A3
Steinberg w innym temacie już opisywał zakup i wymianę termostatu, widzę, że też brałeś udział w dyskusji. Ja miałem taką samą akcje jak ty i po wymianie się uspokoiło. Możliwy jest też (o ile się nie mylę) czujnik temperatury.

Tytuł:
PostNapisane: 01.cze.2010 08:55:17 
Użytkownik

Na to też stawiam .Ale z uwagi na to że auto mam od niedawna to trochę jestem zielony jeżeli chodzi o lokalizację niektórych elementów . Termostat zlokalizowałem (i tu wielkie dzięki dla Steinberga bo jego porady i okazały się cenne) ale mam problem z czujnikiem temperatury .Będę dzisiaj grzebał to może znajdę <- będę wdzięczny gdyby ktoś napisał jakąś wskazówkę <- Gdzieś na forum wyczytałem że wtyczkę czujnika wystarczy przeczyścić i będzie OK.

Tytuł:
PostNapisane: 27.lis.2010 15:25:35 
Użytkownik

Auto: A3
Sorki za odgrzewanie kotleta.
Znalazłeś ten czujnik? Czyściłeś?

Tytuł:
PostNapisane: 01.gru.2010 17:49:24 
Użytkownik

czujnik został zlokalizowany okazało się iż jest pęknięty plastik pomiędzy pinami więc go wymieniłem .Wszystko było ok aż do pierwszych mrozów [czyli do niedawna]zauważyłem że gdy mam włączone ogrzewanie to wskaźnik temperatury ani drgnie .Wystarczy że wyłącze ogrzewanie i temperatura się podnosi .Poczytałem trochę na ten temat w necie i wyczytałem że z takim problemem boryka się dużo użytkowników którzy wymieniają na przemian czujnik i termostat ale nikomu nie udaje się usunąć tej przypadłości do końca .Więc gdyby komuś się udało znaleźć przyczynę to może coś skrobnąć

Tytuł:
PostNapisane: 05.gru.2010 19:27:09 
Użytkownik

W czasie mrozów tak wskazówka będzie się zachowywała jeżeli mamy wciśnięty przycisk econ, wtedy jest wyłączone webasto i w momencie rozkręcenia grzania wentylacji temperatura silnika spada. Przy włączonym webasto problem nie występuje przynajmniej u mnie tak jest. A poruszając kwestie czujników temperatury, wymieniałem u siebie dwa razy kupiłem najpierw w sklepie motoryzacyjnym założyłem, płyn zalałem pojeździłem dupa wskaźnik się nie podniósł myślę co jest może termostat ale coś mnie tknęło, żeby kupić drugi czujnik tym razem z allegro. Znów musiałem wyjmować stary stracić płyn itd. Założyłem i wszystko cacy działa do dzisiaj.

Carpe diem :)

Tytuł:
PostNapisane: 20.gru.2010 11:30:28 
Użytkownik

Wszystko jest tak jak pisze MIZIO. w "econo" przy ojemnych temp silnik łatwo sie wychładza.
pozdrawiam
Gerard

Tytuł:
PostNapisane: 27.maja.2011 14:53:04 
Użytkownik

Aby uzupełnić temat falującej temperatury chciałbym dodać iż u mnie walnięty był też termostat bo gdy przy okazji wymiany rozrządu wymieniłem też termostat i problem znikną .Auto szybciej się dogrzewa no i co najważniejsze trzyma temperaturę .

Strefa czasowa: UTC + 1