.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 14:08:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B6 1.9 TDI] Problem z hamulcem
PostNapisane: 21.gru.2010 13:14:51 
Użytkownik

Witam i prosze o pomoc!Mam audi A4 B6 1,9TDI 131k i mam problem z hamulcem a mianowicie jesli auto postoi przez np. noc to pedal hamulca nie idzie wcisnac,dopiero po rozgrzaniu silnika hamulec powoli zaczyna dzialac i przez jakis czas jak juz hamulec dziala to bardzo powoli odbija.Mialem tez taka sytuacje ze hamulec mi sie calkowicie zablokowal i nie moglem ruszyc ale odczekalem chwile i puscilo.Mialem tez takie cos ze jechalem z polski do niemiec i po przejechaniu ok 200km i zatrzymaniu sie na chwile pedal hamulca tez nie dalo rady wcisnac,jednak po ruszeniu i ujechaniu kilku kilometrow znow bylo wszystko ok.Prosze o pomoc tu na forum a najlepiej na moje gg-2067311

EDIT by KORU lukasz temat zakladamy tylko w jednym dziale

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2010 13:19:37 
Użytkownik

chcialem jeszcze dodac ze dzieje mi sie to tylko jesli samochod dluzej postoi i na mrozie,gdyz wczoraj rano bylo -10 i byl ten problem a dzis kiedy bylo tylko -1 problemu nie ma!Czy jest mozliwe ze problem jest w plynie hamulcowym?

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2010 15:43:05 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
Raczej z serwem niż z płynem.

Tytuł:
PostNapisane: 22.gru.2010 17:57:24 
Użytkownik

Być może masz wodę w serwie przymarza i blokuje prawidłową pracę serwa

Carpe diem :)

Tytuł:
PostNapisane: 24.gru.2010 09:57:04 
Użytkownik

tylko pytanie skad w serwie woda :) albo ma gdzies nieszczelnosc i mu naleciala ......bo w plynie to raczej watpie :) no i kiedy byl zmieniany plyn hamulcowy ? trzeba co 2 lata wymieniac bo plyn traci pozniej swoje wlasciwosci . Swoja droga -1 i nie ma problemu gdyby to była woda to przy -1 tez by zamarzła .

Tytuł:
PostNapisane: 26.gru.2010 14:59:42 
Użytkownik

no wlasnie nie wiem kiedy ten plyn byl zmieniany bo dopiero niedawno auto kupilem.Ogolnie pracuje w niemczech i na swiea bylem w polsce i warcajac do niemiec znow wystapil blad z hamulcem tylko ze teraz taki ze albo hamulca nie szlo wcisnac albo jesli wcisnelem to nie dzialal,pozniej znow po nacisnieciu dzialal a jeszcze pozniej nacisnelem i do konca nie odbil wiec szybko zjechalem na pas awaryjny i po chwili postoju (ok 1-3 minut) wszystko wrocilo do normy i po ruszeniu wszystko bylo ok hamulec dzialal idealnie.Jednak po przejechaniu raz kilku nastu a za drugim razem kilkudziesieciu kilometrow znow bylo to samo.Nie mam juz nerwow do tych hamulcow!!!Chyba faktycznie wymienie plyn i zobacze co bedzie a jesli to nie pomoze no to niestety bede musial wymienic serwo i przewody hamulcowe bo innego raczej wyjscia juz nie widze.No chyba ze ktos mi jeszcze cos doradzi w czym moze byc rzecz.

Tytuł:
PostNapisane: 27.gru.2010 13:59:06 
Użytkownik

Zmień w pierwszej kolejności płyn, jak to nie pomoże szukaj dalej. Według mnie serwo do wymiany, przewody powinny być w porządku gdyby problem tkwił w przewodach to byś miał "gumowate hamulce" i miękki pedał hamulca a nie twardy więc to możesz wykluczyć. Możesz zrobić jeszcze jedną próbę jeśli znów Ci przyblokuje hamulce to zdejmij wężyk łączący serwo z pompą vacum (wężyk biegnący do silnika) i wtedy sprawdź czy da się wcisnąć. Pedał będzie nadal twardy ale powinna być mniejsza siła hamowania, będziesz musiał mocniej wcisnąć pedał żeby czuć, że coraz silniej auto hamuje. Poza serwem zostaje jeszcze pompa hamulcowa i pompa vacum nic więcej mi do głowy nie przychodzi.

Carpe diem :)

Tytuł: AUDI 2002 1.9 TDI
PostNapisane: 14.sty.2011 07:15:52 
Użytkownik

Witam,wymienilem plyn hamulcowy i jak narazie wszysto jest ok,okazalo sie tez ze hamulce byly zapowierzone i wlany byl nie taki plyn jak trzeba. :)

Strefa czasowa: UTC + 1