.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 11.lut.2025 18:58:06

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A4 B5 1.9TDI 116KM] Wyciek ze skrzyni biegów
PostNapisane: 21.sty.2011 22:55:20 
Użytkownik

Witam!
Mam maly problemik, przed wyjazdem do domu zobaczylem wyciek z oleju ze skrzyni pojechalem na stacje diagnostyczna by dolali oleju dodoli ale powiedzieli mi ze nie wiedza czy dojade do domu wiec dolali i na desperacje jechalem do domu po 250KM pojawil sie siwy dym i auto dostalo powyzej 3 tys. orotow i nie jechalo do przodu. Ogolie kola mi sie nie zblokowaly wiec skrzynia sie nie zatarla ale olej wyciekl caly i teraz sie pojawia pytanie czy panewka sie obrocila w skrzyni czy typowa dziura w obudowie skrzyni, wczesniej cala linia od automatu mi sie swiecila zatrzymalem sie i odpalilem na nowo auto i bylo ok. Fakt jest tym ze bylo malo oleju ale co moglo pojsc ? to mnie ciekawi czy panewka czy talerze???

EDIT by KORU Poprawiono ;)

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2011 00:16:22 
Użytkownik

Tak sie zastanawiam ze chyba piszesz o skrzyi automatycznej , ale zupelnie nie rozumiem dlaczego ktos kto dolewal olej nie wypowiedzial sie skad jest wyciek.

Wyciek moze byc z miskimolejowej , z wezy od chlodnicy , z uszcelniacza na sprzegle hydrokinetycznym i nawet z peknietej obudowy skrzyni.

To ze kola sie nie zablokowaly nie powinno Cie dziwic bomprzy konstruckji takiej skrzyni nie ma mozliwosci zebybsie zablokowaly. Musialby sie rozleciecmmechanizm roznicowy ale blokada tonraczej malo prawdopodobny scebariusz.

Do przodunnie jedzie bo nie ma olejun, a to ze popalily sietarcZe jest tez prawdopodobne.

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2011 00:35:59 
Klubowicz

Oboje piszcie poprawnie, bo czytać się tego nie da.
Do autora tematu- popraw temat . Tak jak być powinno. FAQ i wskazówki masz na górze tego forum.

Audi Competition AWX <- BYŁO
Audi 80 AAH <- BYŁO
BMW E30 M20B25 <- BYŁO
Audi 80 KK quattro <- BYŁO
Audi 80 AAN quattro JEST DO DZIŚ 600 PS 700 NM by SLG
Audi S2 3B quattro <- BYŁO
Audi 200 MC Sport quattro <- BYŁO
Audi 100 NF Sport quattro <- BYŁO

Tytuł:
PostNapisane: 22.sty.2011 01:14:04 
Użytkownik

Klawiatura wirtualna :)

Tytuł:
PostNapisane: 30.sty.2011 01:26:58 
Użytkownik

a ja mam takie jeszcze pytanie czy cos moglo wplynac na funkcjonowanie skrzyni biegow automatycznej hehe :) jezeli wczesniej byla kolizja a uderzenie od strony kierowcy,nie bylo mocno . naprawa byla robiona w servisie mogli jakis blad popelnic ?gdyz od tej reparacji przejechalem zaledwie 4tys km hmm
moze jakas chlodniczka oleju lub weze i w dodatku nie wymienili oleju w skrzyni moze to jakos wspolgrac? czy raczej nie ma co szukac winowajcy ? hm

Tytuł:
PostNapisane: 01.kwi.2011 17:54:28 
Użytkownik

Panowie mam dobra i zla wiadomosc:) skrzynia naprawiona wycieku nie ma, ale za to auto ma problem ze zmiana biegow szarpie, rzuca, wbija strasznie twardo biegi, ogolnie nie da sie jezdzic. Na serwisie wyszly mi dwa bledy 17114 i 17125 zapoznalem sie z nimi zaznaczam :) Chodzi o konwerter ale moje pytanie jest takie, czy konieczna jest jego wymiana jezeli po naprawie skrzyni biegow komputer nie zostal zaprogramowany ani sterownik nie byl resetowany.... Podpowiecie cos na ten temat ?

Strefa czasowa: UTC + 1