.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 07:07:04

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C4] Wysokość zawieszenia kilka pytań
PostNapisane: 06.lut.2011 13:32:34 
Użytkownik

Niedawno stałem sie posiadaczem Audi a6 c4 2,5TDI mój egzemplarz stoi dość wysoko, żeby nie powiedzieć że bardzo wysoko hehe ;P słyszałem ze a6 w wersji c4 wychodziły w 3 ustawieniach (wysokośći) - niskiej, średniej, i wysokiej (ja własnie taką posiadam). I tu mam kilka pytań.. Czy to prawda ze wychodziły takie 3 wersje ? czy jeśli zmienie same sprężyny a amortyzatory zostawie org. auto usiądzie ? Czy trzeba też amortyzatory wymienic, czyli zmiana na niższe kompletne ? Prosil bym o jakąś pomoc bo chcem auto niżej posadzić, lecz nie chcem sportowego kitu.. chyba ze polecilibyście jakąś rozsądnom alternatywe.. bo dla mnie liczy sie komfort, ale strona wizualna też nie jest bez znaczenia, bo nie powiem ta wysoka wersja nie wygląda.. pozatym przy duzych prędkościach auto jest dosc "pływające" z góry dziękuje za pomoc.. licze na konkrety.. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2011 15:10:00 
Klubowicz

ogolnie a6c4 wysoko stoja, zawieszenie mozesz odczytac po kodach, sa na wlepce po prawej stronie kolo kola zapasowego.
Mozesz kupic sprezyny obnizajace takie -35, mozna je zalozyc do normalnych amortyzatorow. Powinno Cie to zadowolic, bedzie nizej, lepiej na zakretach, komfort minimalnie sie pogorszy. Zalezy jeszcze na jakich felgach i oponach jezdzisz, ile cali itp.
Szukajac sprezyn uwzglednij czy masz naped quattro czy oske.
Tu masz przykladowe sprezyny do tego modelu firmy jamex powidzmy cos posredniego, jak chcesz cos lepszego szukaj h&r
http://allegro.pl/audi-a6-typ-c4-94-97- ... 19787.html

Audi A6c4 Ael Avant Quattro ECO Power by' To JA !
Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 06.lut.2011 17:35:48 
Użytkownik

Kliku napisał(a):
ogolnie a6c4 wysoko stoja, zawieszenie mozesz odczytac po kodach, sa na wlepce po prawej stronie kolo kola zapasowego.
Mozesz kupic sprezyny obnizajace takie -35, mozna je zalozyc do normalnych amortyzatorow. Powinno Cie to zadowolic, bedzie nizej, lepiej na zakretach, komfort minimalnie sie pogorszy. Zalezy jeszcze na jakich felgach i oponach jezdzisz, ile cali itp.
Szukajac sprezyn uwzglednij czy masz naped quattro czy oske.
Tu masz przykladowe sprezyny do tego modelu firmy jamex powidzmy cos posredniego, jak chcesz cos lepszego szukaj h&r
http://allegro.pl/audi-a6-typ-c4-94-97- ... 19787.html

Na tą chwile jeżdze na stalówkach 15 cali + opony zimowe 195/65, niestety nie mam quattro, dzięki kolego za pomoc, na pewno skorzystam :) a jęsli chodzi o te sprężyny Jamex to pytanie do posiadaczy ich + normalne standardowe amortyzatory, jak auto się zmieniło w prowadzeniu (komfort, jazda przy większych prędkościach, wygląd ? ;) ) hm.. I jeszcze pytanie o te kody.. co jaki kod mówi ? ( o rodzaju zawiasu ) ???

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2011 11:47:58 
Klubowicz

kody spisz z tabliczki na forum jest opis do kodow, dojdziesz co jaki oznacza.
A na jakich felgach jezdzisz w lecie. Ja teraz tez mam 195/65/15 zawias jakis tam orginalny ale wysoko nie stoi w porownianiu do innych. Jak zaloze letni 225/45/17 to jest juz inaczej. Bardziej twardo lepiej w zakretach, ogolnie komfort jeszcze jest, ale mniejszy. Mozna jezdzic, tylko trzeba uwazac na dziury np. we Wrocku jest makabra. Takze jest ok, w porownianiu np. do h&r mialem takie w A3 to tam bylo twardo. Jak chcesz kompromis to zakladaj sprezyny obnizajace, jak ma byc b.twardo to amorki+sprezyny.

Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2011 21:24:09 
Użytkownik

Auto: 80 b3 2.0 16v q
podpinam się , chodzi o sprężyny na tył moje strasznie kucają , łapię za duże przechyły w zakrętach ,przód mam chyba na mocniejszych sprężynach ale za to tył jest za miękki i za niski ,możecie polecić jakieś sprężyny ? normalna wysokość i naprawdę wzmocnione

Tytuł: Re: [A6 C4] Wysokość zawieszenia w a6 C4.. kilka pytań
PostNapisane: 02.lis.2011 22:34:46 
Użytkownik

Pajak99920 napisał(a):
Niedawno stałem sie posiadaczem Audi a6 c4 2,5TDI mój egzemplarz stoi dość wysoko, żeby nie powiedzieć że bardzo wysoko hehe ;P słyszałem ze a6 w wersji c4 wychodziły w 3 ustawieniach (wysokośći) - niskiej, średniej, i wysokiej (ja własnie taką posiadam). I tu mam kilka pytań.. Czy to prawda ze wychodziły takie 3 wersje ? czy jeśli zmienie same sprężyny a amortyzatory zostawie org. auto usiądzie ? Czy trzeba też amortyzatory wymienic, czyli zmiana na niższe kompletne ? Prosil bym o jakąś pomoc bo chcem auto niżej posadzić, lecz nie chcem sportowego kitu.. chyba ze polecilibyście jakąś rozsądnom alternatywe.. bo dla mnie liczy sie komfort, ale strona wizualna też nie jest bez znaczenia, bo nie powiem ta wysoka wersja nie wygląda.. pozatym przy duzych prędkościach auto jest dosc "pływające" z góry dziękuje za pomoc.. licze na konkrety.. Pozdrawiam

Może podrzuć jakieś fotki, to ocenimy ;). Pojęcie ''wysoko, nisko'' jest dosyć względne :d .

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2011 11:04:36 
Klubowicz

mariuszj0808 napisał(a):
podpinam się , chodzi o sprężyny na tył moje strasznie kucają , łapię za duże przechyły w zakrętach ,przód mam chyba na mocniejszych sprężynach ale za to tył jest za miękki i za niski ,możecie polecić jakieś sprężyny ? normalna wysokość i naprawdę wzmocnione

jezeli auto jest za ,,miekie" to obstawialbym amorki, ewentualnie jakies inne czesci zawiechy. Moze ktos zalozyl amorki olejowe, one bardziej plywaja po drodze.

Audi 100 C4 red
Audi A3 1.9 8L
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2011 11:22:28 
Użytkownik

Auto: 80 b3 2.0 16v q
Kliku napisał(a):
mariuszj0808 napisał(a):

jezeli auto jest za ,,miekie" to obstawialbym amorki, ewentualnie jakies inne czesci zawiechy. Moze ktos zalozyl amorki olejowe, one bardziej plywaja po drodze.

amory i zawiecha były zrobione ,amory sachs advantage nic się nie zmieniło ,musi być wina sprężyn ,pawlo w swoim plusie miał zrobioną zawiechę założył te same sachsy i u niego było wysoko i sztywno a u mnie wysoko i jak w citroenie
mam pytanie czy są różnice w sprężynach na tył w avancie z quattro i bez

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2011 13:21:05 
Użytkownik

Quattro jest wyższe, nie pamiętam o ile.

Hobbystycznie Tecnam 2006T, Cessna 150/152, Wilga, Piper.

Strefa czasowa: UTC + 1