.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 12:21:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2011 15:02:25 
Użytkownik

Całe to kupowanie i sprzedawanie to istna dżungla, ja już 5-tą S6-tkę oglądam, każda bezwypadkowa, serwisowana itd..
Sprzedawca któremu wyłuszczyłem, że auto jest po dzwonie, ma uwalone zawieszenie, i kilka innych problemów, nadal wystawia auto jako bezwypadkowe, w super stanie technicznym - czyli to nie kwestia świadomości ale zwykłe krętactwo :(
Moim zdaniem GNIEŚĆ ŁACHA, i nie odpuszczać, jak się kilku przejedzie, odda kasę, itd, to może inni pomyślą zanim wystawią auto z nieprawdzimym opisem.

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2011 15:39:57 
Użytkownik

jakub33 - ile ty masz lat ? Donos na komende, człowieku weź najpierw pomyśl.. Co ma w/w sytuacja wspólnego z pracą sprzedajacego ?
Wielce mądrzy na forum, a pewnie w zyciu w takiej sytuacji nie byli..
Nie wywołany więcej w tym temacie nie piszę, bo rece opadaja...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2011 16:08:07 
Użytkownik

Myślę, że z tego co pisze Pan który założył topik ze mozna wskorac. Jak mozna nie wiedziec ,ze auto nie jezdzi jak sie nie zagrzeje ? e helou ? To sa wady ukryte i sprzedajacy sie tego nie wyprze. Kolega ktorys wyzej napisal wezwanie przedsadowe powinno zdzialac cuda. Jezeli dalej bedzie twardo szedl wtedy mozna sprobowac skorzystac z rady adwokata.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2011 19:01:42 
Użytkownik

Bez względu na te wszystkie opinie...a szczególnie tą merytoryczną i jakże słuszną o dobrych adwokatach :peace: - koniecznie napiszcie list do sprzedawcy w którym oznajmiacie mu jakie wady ma samochód i czego żądacie w zamian (usunięcia usterek czy zwrotu) - zgodnie a art 563 ust. 1. Jeśli tego nie zrobicie ominie was możliwość ewentualnego dochodzenia roszczenia z tego tytułu przed sądem. (Macie miesiąc a termin jest prekluzyjny pozasądowy - 1 miesiąc od wykrycia usterki)

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2011 21:04:34 
Klubowicz

A więc sprawę po obgadaniu z panią mecenas (wygrała moje 2 sprawy)robimy tak:

Wzywamy do obniżenia kwoty zakupu o wykryte wady ukryte (skrzynia na zimnym, silnik na zimnym, jeszcze doszła maglownica).

Jeśli odmawia odstawiamy auto na parking strzeżony bo jest niesprawne i nie chcemy pogorszyć stanu technicznego.
Do czasu rozpoczęcia sprawy sądowej, a i tym samym powołania sądowego rzeczoznawcy wynajęty zostaje pojazd zastępczy.
Prawdopodobnie jeśli gość się uprze może stać się tak, że z puli, którą zgarną za a8 zostanie mu kilka groszy i brak auta. Tym bardziej, że remont wtedy pójdzie z górnej półki (kwoty ASO)
Wady ukryte są i potwierdzili to już rzeczoznawcy PZMOT jak i pani mecenas.
Sprawa na pewno będzie rozwojowa. Więcej nic tu nie piszę bo nie wiadomo czy ten uj tego nie czyta

Jeśli chodzi o uprzedzeniu go o wykrytych awariach to po 2 dniach już miał te wiadomość. A jutro idzie pierwsze pismo z kancelarii prawnej

'11 Lagoona III 2.0 DCI 180km 420NM & more
ex AFN & D11
i inne ustrojstwa.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2011 21:20:18 
Moderator

Auto: V70
:peace:

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2011 21:35:17 
Użytkownik

z grubej rury poszło ciekawe jaki będzie koniec, przecież nie dalej jak kilka dni temu czytałem artykuł o kolesiu co kupił jaguara za 150k zł i okazało się autkiem powypadkwym z USA i 3 lata się sądzi a auto stoi...

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2011 21:38:05 
Użytkownik

emsi uważaj żeby nie przykozaczyć - jeśli nawet dojdzie do rozprawy a wy zwiększycie koszty, których zwrotu będziecie żądać (auto zastępczne, naprawa w ASO) to się może zdarzyć że pośliźnie się wam noga, bo Sąd uzna wydatki za zbędne. Pani Mecenas odsyłam do LEXa - już kilka takich sprawy było, więc jest w czym wybierać.

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2011 22:41:01 
Klubowicz

emsi napisał(a):
A więc sprawę po obgadaniu z panią mecenas (wygrała moje 2 sprawy)robimy tak:

Wzywamy do obniżenia kwoty zakupu o wykryte wady ukryte (skrzynia na zimnym, silnik na zimnym, jeszcze doszła maglownica).

Jeśli odmawia odstawiamy auto na parking strzeżony bo jest niesprawne i nie chcemy pogorszyć stanu technicznego.
Do czasu rozpoczęcia sprawy sądowej, a i tym samym powołania sądowego rzeczoznawcy wynajęty zostaje pojazd zastępczy.
Prawdopodobnie jeśli gość się uprze może stać się tak, że z puli, którą zgarną za a8 zostanie mu kilka groszy i brak auta. Tym bardziej, że remont wtedy pójdzie z górnej półki (kwoty ASO)
Wady ukryte są i potwierdzili to już rzeczoznawcy PZMOT jak i pani mecenas.
Sprawa na pewno będzie rozwojowa. Więcej nic tu nie piszę bo nie wiadomo czy ten uj tego nie czyta

Jeśli chodzi o uprzedzeniu go o wykrytych awariach to po 2 dniach już miał te wiadomość. A jutro idzie pierwsze pismo z kancelarii prawnej

Pani mecenas chyba z USA jest :(
gościowi z puli za A8 może i mało zostanie ale to będzie dopiero za 4 lata - Wam nie zostanie nic oprócz pisania na forum :(

i przykładowa linia obrony:
Już po 2 dniach miał info???? - rozumiem, że po 2 godzinach rozpadła się skrzynia sklejona na superglu -
dziadki z pzmot nie wiedzą co to TIP a pani mecenas już absolutnie nie wie, więc niech tak ochoczo nie potwierdza
jak słyszę "sprawa rozwojowa" to spoko wpakujesz ze 2 razy tyle kasy co w naprawę skrzyni i za 6 lat dumnie stwierdzisz wygrałem/przegrałem

Ja trzymam się mojej mocno niepopularnej filozofii - za kilkaset PLN poznasz kto fiut a kto nie - oczywiście płacisz Ty - moim zdaniem warto

Tytuł:
PostNapisane: 07.lut.2011 22:49:09 
Użytkownik

dymian1987 napisał(a):
z grubej rury poszło ciekawe jaki będzie koniec, przecież nie dalej jak kilka dni temu czytałem artykuł o kolesiu co kupił jaguara za 150k zł i okazało się autkiem powypadkwym z USA i 3 lata się sądzi a auto stoi...

Wklejałem link na poprzedniej stronie.

Klient ma mocniejsze dowody, a przez 3 lata nic nie wskórał.

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2011 16:19:54 
Użytkownik

Chyba jakiś milicjant się oburzył i mojego posta usunoł,a sory na pewno był nie na temat :d

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2011 19:45:52 
Użytkownik

Auto: T&C 3.8
jakub33 napisał(a):
Chyba jakiś milicjant się oburzył i mojego posta usunoł,a sory na pewno był nie na temat :d

Strażok... kolego. Nie milicjant ;)

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2011 20:06:59 
Klubowicz

ADAM 12 napisał(a):
jakub33 napisał(a):

Strażok... kolego. Nie milicjant ;)

łoj: dobrze, że tej fury nie sprzedawał strażak, ksiądz, emeryt, klubowicz, pani mecenas, ginekolog... itd bo by się różnym zawodowcom dostało - a tak - proszę policja winna :diabel:
na kogoś musi być

Tytuł:
PostNapisane: 08.lut.2011 22:47:33 
Użytkownik

Auto: Mercedes Benz C32 AMG
emsi napisał(a):
Może źle to napisałem...

Autem podczas jazdy próbnej przejechaliśmy ok 10 km. Nic niepokojącego się nie działo. Nie jechaliśmy do tyłu bo nie było takiej potrzeby. Dopiero teraz się domyśleliśmy jak wada wyszła, że podczas oględzin auto za każdym razem zarówno jak i przyjechaliśmy je obejrzeć jak i zarówno odbierając je po wypłacie gotówki z banku stało zaparkowane tyłem na parkingu (przodem do wyjazdu). Ale nic wtedy w tym niepokojącego nie zauważyliśmy

Musisz udowodnic złą wolę policjanta.
Musisz wskazac przesłanki i motywy którymi prawdopodobnie sie kieował ten Policjant.
Musisz sprawdzic zapisy umowy, czy nie ma przypadkiem zapisu, że
" stantechniczny auta jest Kupującemu znany i nie budzi jego żadnych watpliwości".

Albo, czy jest inny zapis, który w jakis sposób wyłącza prawo dochodzenia roszczeń.
Przysługuję Ci 10 dniowa rekojmia. Czyli mozsz zwrócic autko i żądac zwrotu pieniędzy.
Musisz udowodnic,ze w dniu jazdy próbnej bieg wsteczny był nie sprawny.
Musisz udowodnić,że Sprzedajacy policjant robił wszystko aby ta wada nie wyszła na jaw.
Musisz udowodnic związek przyczynowo-skutkowy miedzy nie wykryciem wady skrzyni biegów podczas jazdy próbnej a sprzedażą samochodu.

Pytania -pisz na PRIV.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1