.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lis.2024 14:30:46

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A8 D2] Odpowietrzenie hamulców, urwane odpowietrzniki
PostNapisane: 20.lut.2011 10:01:39 
Użytkownik

Witam, mam taki kłopot jak w temacie, układ hamulcowy został zapowietrzony w wyniku wymiany pompy hamulcowej i przewodów od pompy hamulcowej do pompy abs, po wymianie chciałem odkręcić odpowietrznik w lewym przednim kole, po czym go urwałem. To samo w prawym przodzie, zaciski są dwu tłoczkowe i chciałem je odpowietrzyć za pomocą łączenia przewodów do rurki przy zacisku zaraz przy wtyczce czujnika abs-u czyli praktycznie 1cm od zacisku. ale płyn się sączy słabo, pedał cały czas w podłodze i można tak pompować i pompować i nic to nie zmienia, a zawsze jak odpowietrzałem inne auta co prawda przez odpowietrznik to strzelało powietrzem i szedł płyn. Tutaj nie daję rady, gdzie robię błąd? Auto nie jest podniesione całe w górze, nie załączyłem Vag-a ale odpowietrzałem tak A4 i poszło ładnie co prawda dłużej niż w innych autach ale poszło a tu nic, zapłon włączony cały czas. Poluzowałem też przewody idące do pompy abs to wtedy pedał robi się twardszy ale płyn słabo idzie. Pompa w 100% sprawna bo sprawdzana przed wyjęciem. Aha i czy da w ogóle odpowietrzyć na łączeniu przewodów, bo zawsze wyciąganie zerwanego odpowietrznika kończyło się u mnie wymianą zacisku także nie chce go ruszać.
Druga sprawa bo nie chce zakładać nowego wątku ale co jakiś czas zaświeca mi się kontrolka Airbag, raz świeci raz gaśnie tak co jakiś czas 1-2 min raczej nie jest to systematycznie, wywala błąd fotela pasażera ale sprawdzałem wtyczki i jest wszystko ok, fotele były wyciągane i przed wyciągnięciem było ok. Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź.

Tytuł:
PostNapisane: 20.lut.2011 12:42:05 
Użytkownik

1. Przyrządu do wymiany płynu i odpowietrzania układu hamulcowego nie masz ?
2. Pewnie mata fotela siada (czujnik zajęcia pasażera).

Tytuł:
PostNapisane: 20.lut.2011 23:16:32 
Użytkownik

o jaki przyrząd chodzi? zawsze odpowietrzam we dwie osoby, wątpię żeby mata siadała, przed wyjmowaniem było ok.

No i kolego przecież przyrządem nie da rady skoro mam urwane odpowietrzniki, chcę odpowietrzyć na łączeniach przewodów.

Tytuł:
PostNapisane: 22.lut.2011 08:30:48 
Klubowicz

Możesz na przewodach, ale poluzuj bardziej, pomocnik wciska szybko pedał w podłogę, zakręcasz przewód, on puszcza, Ty odkręcasz... I tak do skutku... Nie można pompować przy poluźnionym przewodzie, bo jak puszczasz pedał to się zasysa powietrze. A w ogóle, to mogłeś nie zapowietrzyć układu wymieniając pompę, wystarczyło trochę pomyśleć ;). Zanim zaczniesz pompować, pozwól, żeby płyn swobodnie sobie pościekał przez kilka minut (odkręć na wszystkich kołach), zaoszczędzi Ci to pracy (nie dotykamy pedału). Podczas odpowietrzania walczymy z jednym zaciskiem, pozostałe w tym czasie są zakręcone. Jeśli nie płyn nie chce przepływać przez pompę ABS to włącz zapłon... Chociaż powinno się udać bez specjalnych zabiegów.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 25.lut.2011 14:23:05 
Użytkownik

Auto: A8 D3 4.2 MPI
mozesz miec zapowietrzona pompe jak jej nie zalales plynem przed montazem i pedal bedzie caly czas miekki dopoki jej nie odpowietrzysz

Obrazek

audi a3 1.9 tdi ahf jest
bmw e46 330d 204 ps byla :)
bmw e46 320d 150 ps byla
audi a6 c5 avant quattro 2.5 tdi ake bylo
suzuki gsxr 1000 k3 175 ps ponad 300 km/h smiga:):) 0-200 km/h 7 sek :P
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... 6h8e2jv3-c
tak to daje ognia :):

Strefa czasowa: UTC + 1