.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lis.2024 18:19:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [80 B3 1,8S] Zakładanie ABS od podstaw
PostNapisane: 28.lut.2011 20:58:28 
Użytkownik

Witam

Zauważyłem, że ceny podzespołów ABS do mojej 80tki nie są aż tak bardzo wygórowane więc przymierzam się do założenia tego cuda. Pytanie moje brzmi: może ktoś robił to już wcześniej i mógłby mnie miej więcej nakierować na co zwrócić uwagę co ewentualnie muszę wymienić. Zastanawiam się czy do wymiany pójdą hamulce z przodu bo nie wiem czy do ABS nie są jakieś inne. Co do tyłu to mam pewien patent i jak uda mi się wszystko zamontować i będzie działać to wrzucę tu opis i jakieś fotki na przyszłość. A może ktoś ma jakieś schematy? Wogóle wszelka pomoc mile widziana.

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2011 22:34:41 
Użytkownik

Sterownik ABS, wiązka ABS, czujniki ABS, pompa ABS, przeguby pod ABS, piasty z miejscami na czujniki ABS, przewody hamulcowe (przynajmniej pod maską) i jeszcze trochę. To wszystko potrzebujesz wymienić i nie będzie tanio.

http://www.youtube.com/watch?v=v9InKS65Auw

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 28.lut.2011 23:14:29 
Klubowicz

Matko jedyna, a po co? Wyłączam to we wszystkich autach jakie miałem i mam, bo mnie tylko denerwuje i przeszkadza. Ja wiem, że niby bezpieczniej, ale to tak do końca nie jest, zwłaszcza kiedy nauczysz się panować nad autem w poślizgach, bez ABSu możesz robić rzeczy na które ABS Ci nie pozwoli. Poza tym koszty nie będą małe... Musisz wymienić pół samochodu... "spod nowy, wierzch nowy i będzie jak nowy" ;)

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2011 01:03:14 
Użytkownik

Ja również dziękuje za pstryczek elektryczek z napisem ABS i go wyłączam jak moge... ogólnie nie ma sensu... poprostu przy zmianie auta za rok dwa pięć kup auto z upragnionym ABS i wyjdzie Ci to na zdrowie... bo nawet jak wyłożysz kasy troche a coś będzie nie tak to może się to żle skończyć..

Tytuł:
PostNapisane: 01.mar.2011 21:17:01 
Moderator

Auto: C4,B6 quattro, A2
to załóż sobie ESP odrazu :peace: nie sadzisz ze to kompletna głupota? tak samo jakbyś chciał quattro założyć. No jeszcze żeby to auto było w jakimkolwiek stopniu unikalne no ale chyba nie powiesz mi ze B3 1.8s może być unikalny :):
klime se założ , elektryke szyb, webasto, licznik z autocheckiem ale i tak weź pod uwagę fakt ze sprzedając swoje auto i kupując inne w podobnej cenie możesz trafic już wyposażone auto ale w fabryce a te pieniądze które CIe tak swędzą, możesz wydać na odgruzowanie auta co wedlug mnie jest duzo prostsze niż przerabiania auta niezgodnie z homologacją

A4Q '03 1.9 - 15-
A2 '01 1.4 - 24-

Strefa czasowa: UTC + 1