.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 15.lut.2025 18:23:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: A4 96r. 1.8 Benzyna Cieknie Olej
PostNapisane: 04.maja.2011 18:13:32 
Użytkownik

Witam, jestem mechanikiem głupio sie przyznac ale chce zapobiedz moim niepotrzebnym działaniom... :)

Kupiłem Audi A4 96r. 1.8 20v auto mam juz od 2 lat, kompletnie nic sie z nim nie działo jednak od paru dni ciekł mi olej i to dośc mocno.
Dziś odpaliłem i po przejechaniu 20Km nie było oleju w silniku, wydawało mi sie ze zapierdziela gdzieś z pod pokrywy, wiec uszczelke owa wymieniłem jednak to nie to. Cieknie z tyłu silnika nie moge dokladnie zlokalizować z czego i z kad cieknie gdyz jest bardzo mało miejsca i nie za bardzo moge nawet włozyc tam reke, chce sie zapytac was czy moze jest to typowa jakas usterka i nie musze pruć silnika z auta zeby cokolwiek zobaczyc... Czy jest mozliwe zeby az tak wydmuchało uszczelke pod głowica by tak wywalało olej czy to moze cos innego ?

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2011 19:56:00 
Użytkownik

Witam. Zobaczo w okolicy filtra oleju. Jezeli jest tak jak u mnie to nad filtrem jest chlodniczka cieczy gdzie jest oring z ktorego potrafi gubic olej. To tylko taka sugestia.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 04.maja.2011 20:22:42 
Użytkownik

Czy to jest chlodniczka oleju lub cos w podobie ?

Tytuł:
PostNapisane: 05.maja.2011 19:17:59 
Użytkownik

Zabrałem sie dzisiaj za Audika, sciagnełem kolektor ssący i faktycznie kolego cieknie w okolicy chłodniczki, powiedz mi gdzie moge dorwac komplet uszczelek ? Bo kiedys wlasnie robilem u siebie w jeepie i kupilem taki komplecik do przykrecanej podstawy filtra wiec i do Audi tez moze bedzie ?

Tytuł:
PostNapisane: 07.maja.2011 18:58:42 
Użytkownik

Zanabyłem uszczelki w sklad zestawu uszczelniajacego wchodzi Metalowa uszczelka na podstawe filtra i miedzy podstawa a chłodniczka jest taki oring i koszt tych dwoch uszczelek to 24zł w ASO, poskladałem miedzy chlodniczka a podstawa uszczelniłem na rantach jeszcze sylikonem temperaturowym, poskladałem wszystko do kupy i hula aż miło. Dzieki Za pomoc ! :D

Tytuł:
PostNapisane: 10.maja.2011 17:26:04 
Użytkownik

To milo ze pomogla moja sugestia :P
We Wrocku za oring zaplacilem 10 zl rok temu. No ale wiadomo ceny w Polsce rosna jak grzyby po deszczu. Pozdrawiam serdecznie.

Strefa czasowa: UTC + 1