Witam.
Mam problem z zamarzającym reduktorem gazu w instalacji sekwencyjnej sterownik STAG300.
Polega to na tym, że jadąc po mieście reduktor jest ciepły i jest wszystko OK, a wyjeżdżając poza miasto, przy prędkości ok.100km/h, po przejechaniu mniej więcej 4 km reduktor zamarza.Instalacje gazową mam 3 lata i działała bezawaryjnie
Auto podpięli pod komputer od gazu, pojechałem z mechanikiem w trasę i wykazało, że im dłuższy jest przejechany odcinek, tym temperatura reduktora bardziej spada i gaz sam się wyłącza.
Mechanik wymienił termostat, bo prawdopodobnie ten stary za mało się otwierał i mechanik stwierdził, że jest za mały obieg płynu chłodzącego.
Za wymianę skasował 200zł, a nic nie dała. Wieczorem pojechałem za miasto przetestować i historia się powtarza. Układ chłodzenia przy wymianie termostatu był odpowietrzony i miało być OK. Dziś mechanik sprawdził reduktor. Filterki są czyste, gaz i płyn chłodzący przepływają swobodnie. Reduktor jest na pewno sprawny.
Mechanik powiedział, że prawdopodobnie może to być spowodowane słabą wydajnością pompy wodnej. Z drugiej strony mówi, że w tym modelu nigdy nie spotkał się z wadliwą pompą wodną, bo wirnik wewnątrz ma metalowe łopatki i rzadko się psuje. Wycieków z pompy i z obiegu nie ma żadnych. Według mnie, gdyby pompa była wadliwa, to samochód by się grzał a temperatura na zegarze pokazuje cały czas 90st. C i w momencie, kiedy reduktor zamarza temperatura też jest 90st. C.
Gumowy przewód na dole chłodnicy(tam gdzie jest termostat) jest chłodniejszy od górnego(gorącego); a podejrzewam, że powinny oba być takie same (lub mogę się mylić- nie wiem). Przewody, które dochodzą do nagrzewnicy są gorące, więc jest OK. Serwis, który zajmuje się moją usterką to jeden z lepszych w mieście, a mimo tego mechanicy nie potrafią zdiagnozować przyczyny i twierdzą, że z czymś takim spotykają się pierwszy raz.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu bo sam już nie wiem co robić???? Dodam jeszcze żę korek zbiorniczka płynu chłodzącego został wymieniony na nowy bo to tęż mogła być przyczyna.Ogrzewanie w aucie działa sprawnie i leci gorące powietrze.
|