.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 08:49:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C5 AFB] Wskaźnik paliwa-dziwne zachowania
PostNapisane: 29.cze.2011 11:49:30 
Użytkownik

Mam problem z autem. Zauważyłem, że ostatnio bardzo szybko opada wskaźnik paliwa. Po przejechaniu ok 50km wygląda tak jakbym przejechał 100km. Co lepsze kiedy zostawię auto na postoju i sobie chodzi wtedy wskaźnik poziomu paliwa się podnosi. Czasami do stanu po rozruchu a czasami dosłownie ok 1-2mm. Kiedy wskaźnik poziomu paliwa na postoju się podnosi to samo dzieje się z zasięgiem. Ostatnio byłem na weselu. Wyjeżdżam spod domu zasięg wg. komputera to 280km. Po chili jazdy komputer pokazywał 250km. Kiedy auto stało i chodziło zasięg wzrósł do 280km a wskazówka znowu lekko poszła w górę. Co się dzieje?. To nie jest normalne zjawisko.

.
Moja NiuŃkA
Jestem optymistą, wiem to pewne kupię 2.5 Tdi BAU i to jest niezmienne.

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2011 11:40:14 
Użytkownik

Wczoraj autem zrobiłem 130km. Wyjeżdżałem miałem pół baku paliwa bo dzień wcześniej wlałem 30 litrów. Przy połowie baku komputer pokazywał zasięg 250km. Po przejechaniu ok 20km, wskaźnik opadł o jakieś 6mm (i cały czas opadał) a zasięg wzrósł z 250km do 300km <szok> . Na trasie miałem spalanie przy prędkości 90-100km 6,7 litra a jak wracałem to jechałem szybciej bo miejscami 130km. Spalanie kształtowało się na poziomie 7.1 litra. Wjeżdżam po trasie do domu a wskaźnik prawie na rezerwie leży :| a zasięg komputera po przejechaniu 130km to 200km. Coś jest nie tak.

.
Moja NiuŃkA

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2011 18:46:59 
Użytkownik

Nie pisz postów jednego pod drugim bo zaraz dostaniesz opr-a od modów.
Postawiłbym na zimne luty na wskaźniku. Może zrób test zagarów vagiem oraz odczytaj wartości jakie podaje czujnik poziomu paliwa.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 01.lip.2011 23:38:44 
Użytkownik

Zegary wyglądają ok bo wszystkie inne wskazania pokazywane są prawidłowo. Test zegarów Vagiem nie pokazuje jakiś anomalii. Czy ciężko jest wydobyć pływak z baku?.

.
Moja NiuŃkA

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2011 09:17:22 
Użytkownik

Nie wiem jak jest w dieslu ale w moim aucie wymieniałem pompę i pływak będąc na urlopie w Szwecji :peace: . 30 minut roboty :D .
Ja musiałem robic to dwa razy bo po wyminie pompy ułamał mi się przewód od czujnika i mi wariował.
Trzeba zdjąć dywanik w bagażniku i zdemontować pokrywę - chyba 3 wkręty. Podem trzeba wypiąć dwie wtyczki i zluzować węże paliwowe. Sprawa banalnie prosta, Następnie odkręcić wielką plastikową nakrętkę z uszczelką zbiornika. Tam zobaczysz pompę. Trzeba ją wykręcić w lewo. Trzeba użyć troszkę siły ale z czuciem. Tylko ostrożnie nie połam plastików! Później bez problemu zdemontujesz czujnik poziomu paliwa.
Trzeba tylko głęboko sięgnąć ręką.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2011 11:35:05 
Użytkownik

Już kiedyś tam zaglądałem więc sobie raczej poradzę, ale czy pływak jest zintegrowany z tym koszem w baku?. Bo jak wszystko odkręcimy i spojrzymy do środka to widać taki biały koszyk z pompą paliwa. Czy żeby wyjąć pływak muszę i ten koszyk wymontować?
Tak to wygląda w środku:
http://img235.imageshack.us/img235/7521 ... 231ku0.jpg
i schemat
Obrazek
pływak jest oznaczony nr 1 i widzę, że przymocowany jest do tego kosza z pompą paliwową. Czyli żeby się dostać do pływaka muszę wyjąć część nr 4 i pompę oznaczoną nr 2 wypiąć wąż w miejscu jego łączenia nr 11 i wtedy pompa będzie zdemontowana tym samym będę miał dostęp do pływaka.

.
Moja NiuŃkA

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2011 17:22:58 
Użytkownik

Nie trzeba wyciągać kosza. Czujnik siedzi na zatrzaskach i łatwo schodzi. Trzeba tylko głęboko sięgnąć ręką.

Mam gdzieś czujnik, pompę i kosz w garażu. Jak będziesz miał problemy z demontażem to daj znać. Porobię zdjęcia to będziesz miał materiał poglądowy.

Jest A6 2,4 ALF '98
Było B4 2,0 ABK '92
Było B3 1,8 NE '89

Tytuł:
PostNapisane: 02.lip.2011 18:56:29 
Użytkownik

Rozumiem :) czyli nie muszę demontować pompy paliwowej tylko sam pływam oznaczony nr 1 na schemacie. W poniedziałek się za to zabieram i jak będę miał problemy to się zgłoszę do Ciebie.

.
Moja NiuŃkA

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2011 14:53:19 
Użytkownik

Levuss -i jak przeboje z plywakiem?
Pytam, bo u mnie wskazówka od stanu paliwa też lata prawo/lewo - i myślę, ze to wina pływaka. Swoją drogą - szikać go pod kołem zapasowym, czy pod kanapą tylną w A6 C5 Avant z 1999r.?

Tytuł:
PostNapisane: 02.lis.2011 20:49:44 
Użytkownik

Panowie czy jest mi ktoś w stanie coś doradzić?. Sprawdzałem pływak, ale bez pomiaru rezystencji i raczej jest ok bo ruszałem nim płynnie góra, dół i wskaźnik pokazywał te ruchy dokładnie. Wczoraj zalałem 20 litrów miałem połowę baku zrobiłem maks 100km a mam już 1,4 baku. Wskaźnik w szaleńczym tempie opada a jak stoję w miejscu do wędruje w górę. Co może być przyczyną?. Może zimne luty w zegarach?. Wiem, że za wskaźnikiem paliwa jest uzwojenie i może ono pada?. Czy ktoś wie jak zmierzyć sposobem torowców poziom paliwa w baku 2.5 Tdi za pomocą miarki?.

Elm0 pod wykładziną będziesz miał taki dekielek, odkręcasz go i po problemie :) masz identyczne objawy jak ja? też 2.5 tdi?

.
Moja NiuŃkA

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2011 18:21:47 
Użytkownik

w akcie desperacji moglbys podiac 2 kable do tego cz. poziomu - do kabli miernik i mozesz sprawdzic czy w momencie podejrzanie szybkich spadkow rezystancja nie wariuje
wskazanie paliwa jest takze dostepne gdzies przez vagcom (czy jako litry czy jako "zasieg" - nie pamietam ale gdzies chyba jest) - sprawdz czy w vagcomie tez glupieje... jezeli vagcom nie durnieje, rezystancja nie szaleje to moze zwyczajnie popsula sie "kreseczka od paliwa"
jak mi w starej fiescie wskaznik paliwa wariowal to zwyczajnie rdza zjadla takie druciki na czujniku z plywakiem... no ale mowisz ze to w baku u Ciebie wyglada ok...

Tytuł:
PostNapisane: 03.lis.2011 19:02:23 
Użytkownik

przemekk74 napisał(a):
w akcie desperacji moglbys podiac 2 kable do tego cz. poziomu - do kabli miernik i mozesz sprawdzic czy w momencie podejrzanie szybkich spadkow rezystancja nie wariuje
wskazanie paliwa jest takze dostepne gdzies przez vagcom (czy jako litry czy jako "zasieg" - nie pamietam ale gdzies chyba jest) - sprawdz czy w vagcomie tez glupieje... jezeli vagcom nie durnieje, rezystancja nie szaleje to moze zwyczajnie popsula sie "kreseczka od paliwa"
jak mi w starej fiescie wskaznik paliwa wariowal to zwyczajnie rdza zjadla takie druciki na czujniku z plywakiem... no ale mowisz ze to w baku u Ciebie wyglada ok...

Dziękuję za radę. W baku wizualnie wszystko cacy jak ta lala. Zmierzę rezystencję i posprawdzam VAG'iem jak to wygląda na komputerze czy wskazania się pokrywają bo nie chce mi się wierzyć, żeby moje audi paliło czy to w mieście czy na trasie 15 litrów.

.
Moja NiuŃkA

Tytuł:
PostNapisane: 04.lis.2011 16:34:58 
Użytkownik

Auto: było
MarioBeer napisał(a):
Może zrób test zagarów vagiem oraz odczytaj wartości jakie podaje czujnik poziomu paliwa.

Jak to zrobić? Bo mi tez coś świruje...

Tytuł:
PostNapisane: 04.lis.2011 20:23:47 
Użytkownik

O ile dobrze pamiętam to wchodzisz w Instruments i jest tam coś takiego jak out test czy jakoś tak. Myślę, że jak wejdziesz w Instruments to sobie już poradzisz. Masz takie objawy jak i ja?. Panowie czy wskazania spalania na FIS'ie są połączone jakoś ze wskaźnikiem paliwa?. U mnie FIS pokazuje spalanie takie jak zawsze czyli od 6 litrów do 11, ale wskaźnik wariuje czyli raczej są tam oddzielne obwody. Może to będzie jakaś podpowiedź. Coś zaczyna mi źle działać wskaźnik temp. oleju,. Na VAG'u mam powiedzmy 100st a wg. wskaźnika jest ledwo 80. Na trasie temperatura oleju wg VAG'a to 9 stopni wg. wskaźnika ledwo 70. Przypomniałem sobie o tym bo kiedyś to sprawdzałem.

.
Moja NiuŃkA

Tytuł:
PostNapisane: 05.lis.2011 14:31:17 
Użytkownik

Auto: było
Levuss napisał(a):
Masz takie objawy jak i ja?

Ja w ogóle nie mam rezerwy. Jak ilość paliwa dochodzi do rezerwy to wskazówka się kładzie. Żeby ja stamtąd podnieść to trzeba się pomęczyć. Ostatnio wlałem 20l, trochę się podniosło a po chwili znowu spoczęła. I tak to wygląda u mnie, teraz jak doleje do tego z 10-15litrów to wskazówka powinna skoczyć na prawidłowy poziom.

Tytuł: Re: [A6 C5 AFB] Wskaźnik paliwa-dziwne zachowania
PostNapisane: 12.kwi.2015 13:01:00 
Użytkownik

Auto: audi A6 C5 1.9 130KM AVF
A może wiecie jak wygląda sytuacja w 2.8 a6c5 quatrro? Dostałem się do pływaka w bagażniku po odpieciu wtyczki wskazówka opadła po.podłączeniu wróciła na 1/4. Czy są dwa pływaki odpowiadające za pokazywanie stanu paliwa?

Audi a6 c5 sedan 1998 USA 2.8 193km ACK quatrro tiptronic gaz LPGTECH- ŻONKI:P (BYŁO)
VW Polo cross 1.9 AXR Żonki:P

Strefa czasowa: UTC + 1