.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 24.lut.2025 00:31:48

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [A6 C6 3,2FSI] Błąd świateł tylnej lampy
PostNapisane: 05.lip.2011 22:26:57 
Użytkownik

Witam.

Od kilku dni mam pewien problem z tylną lewą lampą.
Otóż po przejechaniu paru minut, bądź postoju samochodu na włączonym zapłonie zaczyna sypać mi błędami tylnego lewego kierunku, tylnego lewego światła przeciwmgłowego, i tylnego lewego światła mijania...

Dodam, że zanim zgłosi te błędu światła działają bez problemu, po pojawieniu się na desce błedów przestają...

Podłączyłem VAGa i poza oczywistymi błędami żarówek w module Komfortu występuje często błąd "Sterownik zarządzania energią -J644-" w kilku innych modułach.

Oprócz tego w module Zarządzania energią zauważyłem takie wpisy:
- Prąd spoczynkowy, stopień 2
- Prąd spoczynkowy, stopień 5
- Prąd spoczynkowy, stopień 6
- Napięcie zasilania
- Przewód pomiaru napięcia dodatniego potencjału akumulatora.

Nic w aucie związanego z elektroniką ostatnio nie robiłem, problem pojawił się parę dni temu i skutecznie uprzykrza mi życie - wyłącz mi tylny lewy kierunkowskaz.

Wyłączenie zapłonu i włączenie go jeszcze raz naprawia kierunkowskaz, ale za jakiś czas znowu wskakuje błąd.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Jutro wyjeżdżam w trasę i przydałoby się coś z tym zrobić... Może istnieje jakieś rozwiązanie tymczasowe na szybko, w stylu wyłączenia tego modułu zarządzania energią?

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2011 12:27:25 
Użytkownik

Ten sterownik jest koło koła zapasowego, przy akumulatorze.
Albo uszkodzony, ale skoro raz na jakis czas działa może to być sprawa zimnych lutów, wilgoci itp.
Akumulator jest w jakim stanie ? Jak słaby również może elektryka głupieć.

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2011 12:33:14 
Użytkownik

qww napisał(a):
Akumulator jest w jakim stanie ? Jak słaby również może elektryka głupieć.

MMI pokazuje cały czas 100%, ale nie wiem czy można temu wieżyć.

W każdym razie samochód odpala bez żadnych problemów, nie słychać żeby się męczył przy odpalaniu...

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2011 12:42:03 
Użytkownik

Jedyne co sam możesz zrobić to wyjąc go, przeczyścić wtyk, styki. Sprawdź również podłaczenia przy samej lampie. Tam już masz te pełne LEDy u siebie ? W któryś C6 była akcja, przepalały sie diody w tylnych lampach, jak niedawno rownież w tym modelach światła DRL.
Bez serwisówki za bardzo nie masz nawet co pomierzyć. Jeśli masz dostęp do ELSY to co innego. Gdybyś mial taki drugi na podmiane, ale to już zapewne pobozne życzenia;)

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2011 12:53:04 
Użytkownik

qww napisał(a):
Jedyne co sam możesz zrobić to wyjąc go, przeczyścić wtyk, styki.

A gdzie to jest dokładnie a A6 sedan? Przy samym aku tam gdzie koło czy gdzies w tym schowku po prawej stronie?

qww napisał(a):
Sprawdź również podłaczenia przy samej lampie. Tam już masz te pełne LEDy u siebie ?

Nie, to 2004 rok - zwykłe żarówki

qww napisał(a):
Bez serwisówki za bardzo nie masz nawet co pomierzyć. Jeśli masz dostęp do ELSY to co innego. Gdybyś mial taki drugi na podmiane, ale to już zapewne pobozne życzenia;)

Jedyne czym dysponuje to VAG CAN PRO...

BTW. Jak się dostać do żarówek tylnej lampy? Całą lampę trzeba wyjąć?

Tytuł:
PostNapisane: 06.lip.2011 13:13:26 
Użytkownik

Zaraz przed akumulatorem po prawej stronie (na prawo od koła)
Co do lamp tylnych, z tyłu za schowkiem śruba, potem podwazasz lampe z dołu przy wnecie bagaznika i z jej lewej strony przy blotniku. Jak wyjdzie tyl jest na 4 chyba zatrzaskach.

Tytuł: Re: [A6 C6 3,2FSI] Błąd świateł tylnej lampy
PostNapisane: 03.sty.2014 14:59:27 
Użytkownik

dj_ralph jak udało ci sie rozwiązać ten problem ze światłami? Mam dosłownie identyczna sytuacje w swoim audi. Sprawdziłem styki w lampie, kable wszystko wyglada ok a dalej to samo światła same znikają.

PostNapisane: 03.sty.2014 15:15:46 
Użytkownik

Kupiłem używkę na Allegro i problem się zakończył.
Najpierw też czyściłem styki, przemywałem i pomagało tylko na jakiś czas.
Lampa była nieszczelna i może to tak na nią działało.

PostNapisane: 04.sty.2014 10:29:26 
Użytkownik

Kupiłeś cała lampę czy tylko wkład?

PostNapisane: 30.sty.2016 22:33:47 
Użytkownik

Auto: Audi A6 C6
Mam podobny problem. Lewy tylny kierunkowskaz po kilku włączeniach sygnalizuje spaloną żarówkę. Wskaźnik miga szybko. Kierunkowskaz nie działa. Po wyłączeniu auta i ponownym uruchomieniu działa i tak w kółko. Wymieniłem żarówkę, chodziarz stara jest dobra. Podłączyłem VAG-a i pokazuje błąd przerwa lub zwarcie do masy. Sprawdziłem wszystkie wtyki i przewody. Miałem podejrzenie przewodu masy. Rozwinąłem w miejscu, gdzie przewód masy od lampy łączy się z masą auta. Od tego miejsca zmierzyłem omomierzem i okazało się, że jest opór na przewodzie ok 3 R. Winna była wtyczka przy lampie. Oczyściłem styki i pomierzyłem. Opór zero. Podłączyłem VAG-a, wyświetla błąd, ale nie chce go skasować. Otworzyłem sterownik komfortu ( trochę dziwne, bo przednim i bocznym kierunkowskazem steruje inny ), wszystkie luty wyglądają na czyste, żadnych pęknięć, otoczek. Niestety, sterownika nie można rozebrać, bo trzeba by rozlutowywać wszystkie nóżki styków, a to zbyt ryzykowne, bo można go zagrzać. Z resztą, podejrzewam, że tam są jakieś scalaki. Może jest jakiś elektrolit który spuchł, to jeszcze dało by się zrobić. Może ktoś z kolegów ma schemat sterownika, to bym sprawdził, czy warto się bawić w naprawę. A może to nie wina sterownika, tylko czego? Czy ktoś miał taki przypadek i naprawił?
Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1