paulo33 napisał(a):
i pytanie do kolegi powyzej ile kosztuje Cie roczna eksploatacja takiego pojazdy i czy posiadasz sedana czy avant?
Nie mam już tego auta (A6 C4 Avant quattro 2.8 30V 193 KM + LPG), mam te które są w podpisie
Nie wiem ile rocznie mnie kosztowało. Paliło od co najmniej 12 do max 15 litrów LPG na 100km w trybie mieszanym. Miesięcznie przejeżdżałem między 4 a 5 kkm. Przez 2.5 roku przejechałem ok.110kkm jeżdżąc też innymi autami. Przez ten okres wymieniałem: kompletne sprzęgło, rozrząd x 2, klocki przód/tył, tarcze tył,tzw. tylne wahacze górne (quattro), olej w silniku co 10-12 kkm, drążki stabilizatora z przodu, gumy na przegubach i amortyzatorach, wydech środkowy (wywalenie katów), wszelkiego rodzaju filtry, szybę przednią (po uderzeniu kamieniem od TIRa), opony lato, wtryski i reduktor LPG (po przebiegu 60kkm na LPG), świece x 3, przewody WN, uszczelki pod pokrywami zaworów, pod nastawniami wałków rozrządu, zaślepki wałków, uszelniacze na zaworach i zapewne masę rzeczy o których już nie pamiętam. Spokojnie można powiedzieć że eksploatacja roczna (same części, bez paliwa oczywiście) to ok.5 tys.zł rocznie. Jeśli kupisz A4 B5 to przygotuj się na częstsze zaglądanie do zawieszenia (alu). Zależy też w jakim stanie kupisz auto. Ta kwota może być niższa może być też 2 razy wyższa
Zmieniając auto doszedłem do wniosku, że Audi kupię sobie bez kompromisów do jazdy okazjonalnej z której czerpię przyjemność, do roboty kupię coś niedrogiego w utrzymaniu spalającego stosunkowo niewielkie ilości paliwa
Jeśli robisz duże przebiegi (powiedzmy powyżej 3 tys.miesięcznie) i będzie to jedyne auto to na Twoim miejscu pomyślałbym nad A4 B5 Avant 1.9 TDI quattro AFN/AVG .... mimo wszystko