wlad napisał(a):
3. Ostatnio jeździłem A6 1,8T 180KM z lpg za 3000PLN i muszę powiedzieć, że jestem niemile zaskoczony. Na benzynie ciągnie bardzo przyjemnie od około 2000 obrotów, ale na gazie to dopiero powyżej 3500 czuje się moc. Poniżej jedzie, jakby miał połowę mniej mocy. Tak jak było pisane wcześniej na co dzień jeżdzi się raczej do 3500 więc przyjemności Turbo bardzo nie poczujesz.
4. Kalkulując koszty jazdy na lpg musisz wziąć pod uwagę, że przy każdym rozruchu zimnego silnika zużyjesz trochę benzyny. Jeżeli macie koledzy doświadczenie po ilu kilometrach od zimnego rozruchu włącza wam się gaz to proszę napisać, bo sam jestem ciekaw. Oczywiście opiszcie, jak to się ma do temperatury zewnętrznej.
5. Samochód z kilkuletnią instalacją gazową ciężej będzie tobie sprzedać, gdyż panuje w naszym kraju (nie słuszne według mnie przekonanie), że gaz mocno zużywa silnik.
To d...a a nie gazownik musiał to robić., źle dobrał reduktor który nie wyrabia przy mocnym wciśnięciu gazu.Ja mam a6 z 1.8T 150KM instalka Landi Renzo fakt koszt kole 4.5kPLN. z reduktorem IG1 turbo i auto na Pb jak i na LPG ciągnie od 2000.Mam wykresy z hamowni różnica jest 2-4KM.
Spalanie w mieście 13L a trasa 10-11 przy normalnej jeździe.
Gaz włącza mi się latem po 2-3 minutach, zimą jeszcze nie wiem.
wlad napisał(a):
Reasumując to szukałbym na twoim miejscu 1,8 bez T., ale z małym przebiegiem, bo na gazie turbo mało poczujesz, a koszt instalacji jest o około 800PLN niższy.
Totalna bzdura 1.8 bez turbo poniżej 3000 w ogóle nie jedzie,zdrowy silnik spala w a4 12l-13L benzyny, przesiadłem się z a4 1.8 na a6 1.8T które benzyny pali w mieście 10.4-11L(większe i cięższe auto). W życiu nie polecę a4 1.8 , silnik w dolnych partiach obrotów w ogóle nie ciągnie. W porównaniu z 1.8t wypada beznadziejnie.
Co do zakupu trzeba pamiętać że 1.8T jak i 1.9TDI ma do sprawdzenia :
- turbo
- sprzęgło dwu masowe
gdzie masz podobne koszta wymiany.
Co do tdi palącego 5.5L z przebiegiem wielkości 400k km coś mi sie nie chce wierzyć. Koszta eksploatacji 1.8T LPG a 1.9TDi masz takie same. Kwestia tego co tobie bardziej odpowiada. Przejedź sie jednym i drugim. Ja mam do pracy 6km i wybrałem benzyne, ale przy 100km do pracy zastanawiał bym się poważnie nad TDI.