.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 08:06:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [B3 7A] jak dobrze i najprościej wymienić płyn hamulcowy?
PostNapisane: 25.sie.2011 12:58:11 
Użytkownik

Auto: Audi S2, Audi 80 Avant
wersja z ABS.
Bo jak mniemam to ten sam płyn jest w wysprzęgliku ? w sensie te układy współdzielą zbiornik płynu hamulcowego?

Obrazek

iiii nowa zabawka Suzuki V-Strom DL1000 :P

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2011 13:36:32 
Użytkownik

Także podłącze się do tego pytania.
W coupe spuściłem płyn przy wymianie przewodów i hamulców , a potem trochę trwało zalanie całego układu i odpowietrzenie. Przy okazji wcisnąłem kilka razy sprzęgło i teraz pracuje raczej ciężko :/

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2011 16:26:35 
Użytkownik

Auto: ACOQ NG
Odkręcić trzeba korek wlewu i sukcesywnie dolewać.
Odkręcić odpowietrzniki i przez wężyki spuszczać grawitacyjnie. Jeśli przestanie lub nie będzie płynąć to pomagamy pedałem hamulca. Jeśli tak się dzieje to zaczynamy od koła najdalej położonego od pompy hamulca. Poczekać aż zacznie lecieć nowy ( czysty ) płyn. Zasada jest taka: średnio 0,5 litra na koło ale to jest umowna zasada, bo przy kole położonym najbliżej pompy wejdzie mniej płynu niż położonym najdalej.
Nie trzeba włączać zapłonu lub silnika. Płyn sobie poradzi.

Druga metoda to przy użyci pompy podciśnienia. Jest to prostsza i szybsza metoda ale trzeba być w posiadaniu takiej pompy.

Przy sprzęgle też jest odpowietrznik i postępujemy tak samo jak przy odpowietrzaniu hamulców. Z tymże trzeba pilnować zbiorniczka, bo zasysanie jest położone wyżej i samo naciśnięcie pedału sprzęgła pobiera stosunkowo dużo płynu.

Ja robiłem to jak w pierwszym przypadku z pomocą brata i heble jak i sprzęgło hulają miodzio.

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2011 17:00:26 
Użytkownik

zserty napisał(a):
Odkręcić trzeba korek wlewu i sukcesywnie dolewać.
Odkręcić odpowietrzniki i przez wężyki spuszczać grawitacyjnie. Jeśli przestanie lub nie będzie płynąć to pomagamy pedałem hamulca. Jeśli tak się dzieje to zaczynamy od koła najdalej położonego od pompy hamulca. Poczekać aż zacznie lecieć nowy ( czysty ) płyn. Zasada jest taka: średnio 0,5 litra na koło ale to jest umowna zasada, bo przy kole położonym najbliżej pompy wejdzie mniej płynu niż położonym najdalej.
Nie trzeba włączać zapłonu lub silnika. Płyn sobie poradzi.

Druga metoda to przy użyci pompy podciśnienia. Jest to prostsza i szybsza metoda ale trzeba być w posiadaniu takiej pompy.

Przy sprzęgle też jest odpowietrznik i postępujemy tak samo jak przy odpowietrzaniu hamulców. Z tymże trzeba pilnować zbiorniczka, bo zasysanie jest położone wyżej i samo naciśnięcie pedału sprzęgła pobiera stosunkowo dużo płynu.

Ja robiłem to jak w pierwszym przypadku z pomocą brata i heble jak i sprzęgło hulają miodzio.

No dobra .. a co z pompą hamulcową i korektorem siły hamowania? Tam też są odpowietrzniki. Zaczynamy od nich czy od kół?

Tytuł:
PostNapisane: 25.sie.2011 17:08:53 
Użytkownik

Auto: ACOQ NG
Jeżeli masz zalany układ to pompa Cię nie obchodzi, bo wlewając nowy płyn do zbiorniczka przechodzi on przez pompę i uchodzi odpowietrznikiem.
To samo tyczy się korektora.

Strefa czasowa: UTC + 1