.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 26.lut.2025 23:40:23

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2011 20:19:59 
Użytkownik

MielewskiPoland napisał(a):
zabajony napisał(a):
Nie znam się, ale chciałbym wiedzieć czy oznaczenia silników są ważne. Dzięki za pomocne uwagi.

Są ważne ponieważ z samego oznaczenia możesz się dowiedzieć jaką mocą legitymuje się silnik (wiadomo np. 1.8T kilka wariantow mocy, zeby wiedziec ktory wariant jest w danym autku to wlasnie sie spisuje oznaczenie silnika)A poza tym jeszcze kilka rzeczy takich jak awaryjnosc itp.Dużo rzeczy można się dowiedzieć z trzy-literowego kodu :peace:

EDIT: Tak, masz rację. Każdy kto próbował kupić 1.8T dowiedział się że w Naszym kochanym kraju 3/4 tych silnikow to stan "szrotowy". Nie mówiąć już o niskim budżecie. Sam próbowałem znaleźć 1.8T do mojego b6 ale jak zobaczyłem co jest u Nsas, postawiłem na zaj****te 1.9TDI, znajdziesz zadbane, lejes i jedzież, a jedziesz całkiem dobrze, bez katowania spokojnie bujasz się do autostradowych predkosci w kilkanascie sekund, czyli poprostu bez problemu przyspiesza to coś :): :diabel:
Wbrew ogolnym opinią to wlasnie 1.9TDI sa przewaznie zajezdzone i maja cofane liczniki .Benzyny maja zazwyczaj mniejsze przebiegi sa mniej awaryjne,tansze w servisowaniu i za w miare atrakcyjną cene mozna kupic egzlemplarz w bardzo dobrym stanie.

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2011 20:23:27 
zabajony napisał(a):
No tak, ale to mi nic nie mówi. No piszecie, że dany kod coś oznacza, więc jakieś info który kod dobry który zły :P Są kody, których trzeba unikać?

Przy silniku 1.8T nie ma gorszych i lepszych - są tylko słabsze i mocniejsze. Każdy tak samo awaryjny(albo bezawaryjny - jak kto woli) a jeżeli chcesz się dowiedzieć ile nm lub km ma mocy to juz ci pisze :
1.8 T 180 KM (132 kW) 235 Nm (oznaczenie silnika: AJQ, APP, ARY, AUQ)
do 100km/h w 7.5s , max predkosc 226km/h , wtryski Bo Mot , silnik oczywiście DOHC ze stężeniem sprężania 9,5:1.

Zródło: pl.wikipedia.org

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2011 20:25:22 
acztery napisał(a):
MielewskiPoland napisał(a):
zabajony napisał(a):
Nie znam się, ale chciałbym wiedzieć czy oznaczenia silników są ważne. Dzięki za pomocne uwagi.

Są ważne ponieważ z samego oznaczenia możesz się dowiedzieć jaką mocą legitymuje się silnik (wiadomo np. 1.8T kilka wariantow mocy, zeby wiedziec ktory wariant jest w danym autku to wlasnie sie spisuje oznaczenie silnika)A poza tym jeszcze kilka rzeczy takich jak awaryjnosc itp.Dużo rzeczy można się dowiedzieć z trzy-literowego kodu :peace:

EDIT: Tak, masz rację. Każdy kto próbował kupić 1.8T dowiedział się że w Naszym kochanym kraju 3/4 tych silnikow to stan "szrotowy". Nie mówiąć już o niskim budżecie. Sam próbowałem znaleźć 1.8T do mojego b6 ale jak zobaczyłem co jest u Nsas, postawiłem na zaj****te 1.9TDI, znajdziesz zadbane, lejes i jedzież, a jedziesz całkiem dobrze, bez katowania spokojnie bujasz się do autostradowych predkosci w kilkanascie sekund, czyli poprostu bez problemu przyspiesza to coś :): :diabel:
Wbrew ogolnym opinią to wlasnie 1.9TDI sa przewaznie zajezdzone i maja cofane liczniki .Benzyny maja zazwyczaj mniejsze przebiegi sa mniej awaryjne,tansze w servisowaniu i za w miare atrakcyjną cene mozna kupic egzlemplarz w bardzo dobrym stanie.

No właśnie diesle mają przebieg, a benzyny odcinke na kazdym skrzyzowaniu(oczywiscie benzynki uzytkowane przez idiotow - zcyli prawie wszystkie) :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2011 20:26:12 
Użytkownik

Dzięki, czyli uważasz, że to dobre jednostki? Generalnie oznaczenie w tym wypadku nie jest aż tak istotne? 150 konnych też się to tyczy?

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2011 20:35:16 
zabajony napisał(a):
Dzięki, czyli uważasz, że to dobre jednostki? Generalnie oznaczenie w tym wypadku nie jest aż tak istotne? 150 konnych też się to tyczy?

150km maja 210 nm i troszke gorsze osiagi, ale sa tak samo bezawaryjne jak mocniejsze wersje tego silnika. Oznaczenie jest np. po to, ze gosciu podaje ci ze silnik ma 180km(w serii oczywiscie) a patrzyz na oznaczenie silnika i wychodzi ze ma 150, wtedy wiezysz kodowi a nie sprzedawcy. Tak wiem, troszke dziwny przyklad, ale zawsze przyklad. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 14.wrz.2011 20:41:22 
Użytkownik

Rozumiem, dzięki za pomocne info. Ale jeszcze mnie jedna rzecz nurtuje :D Czy są takie kody których trzeba unikać?

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2011 14:21:20 
Użytkownik

http://otomoto.pl/audi-a3-1-8-turbo-qua ... 40678.html
A co myślicie o tej? Napęd quaattro to zaleta tego samochodu czy raczej wada?

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2011 14:23:51 
Użytkownik

quattro zaleta, pamietaj tylko ze w A3 prawdziwego quattro nie masz, bo to nic innego jak inaczej opakowany golf z silnikiem w poprzek i haldexem. Nie ma tam stałego napędu na 4ry koła. Tył jest jedynie dołączany w przypadku uślizgu przodu. Jednak zawsze to lepsze od ośki. Przód poskładany bardzo brzydko.

R5/R5efi/1.8T/V8 manual/2.7 H6/PB V6 manual/1.8PB/1.8T AWT/2.7BiT/AWX

Tytuł:
PostNapisane: 15.wrz.2011 14:27:19 
Użytkownik

zgredek27 napisał(a):
quattro zaleta, pamietaj tylko ze w A3 prawdziwego quattro nie masz, bo to nic innego jak inaczej opakowany golf z silnikiem w poprzek i haldexem. Nie ma tam stałego napędu na 4ry koła. Tył jest jedynie dołączany w przypadku uślizgu przodu. Jednak zawsze to lepsze od ośki. Przód poskładany bardzo brzydko.

No właśnie słyszałem o tym haldexie, ale raczej awaryjne to nie jest co? Mam jeszcze jedną propozycję co o tej sądzicie. http://otomoto.pl/audi-a3-1-8turbo-180k ... 18567.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1