.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 21:31:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Światła dzienne z halogenów + doświetlanie zakrętów
PostNapisane: 19.paź.2011 19:08:42 
Użytkownik

Szukałem świateł dziennych do swojej A2-ki, a znalazłem coś takiego http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-3655-Modu%C5%82-Doswietlania-zakretow-CLM01.html Wygląda to całkiem nieźle, a nie jest bardzo drogie i nie muszę paskudzić przodu auta jakimiś diodami w dziwnych miejscach. Ktoś może używa takiego wynalazku? Jak to się sprawuje? Ciężko to podłączyć?

Tytuł:
PostNapisane: 20.paź.2011 00:22:28 
Użytkownik

W galileo było coś podobnego- i opinia była, że laik sobie z tym podłączeniem sobie nie poradzi i trzeba do specjalisty a ten pobiera skromne 160eurasków (och jak ja lubie niemcy :peace: )

jak masz zapędy i umiesz czytać schematy elektr. to nie ma problemu (o ile dane urządzenie jest warte swojej ceny..)

a co do samych dziennych to jest sens kupować? jak nie masz xenona, którego szkoda wypalać- a kupujesz dzienne paskudy mało widoczne za jakieś 200zł- a na paliwie i ogólnej eskploatacji samochodzu (aku,altek) oszczędzasz raptem 20gr na każde 100km?

Tytuł:
PostNapisane: 20.paź.2011 08:02:35 
Użytkownik

dymian1987 napisał(a):
W galileo było coś podobnego- i opinia była, że laik sobie z tym podłączeniem sobie nie poradzi i trzeba do specjalisty a ten pobiera skromne 160eurasków (och jak ja lubie niemcy :peace: )

jak masz zapędy i umiesz czytać schematy elektr. to nie ma problemu (o ile dane urządzenie jest warte swojej ceny..)

a co do samych dziennych to jest sens kupować? jak nie masz xenona, którego szkoda wypalać- a kupujesz dzienne paskudy mało widoczne za jakieś 200zł- a na paliwie i ogólnej eskploatacji samochodzu (aku,altek) oszczędzasz raptem 20gr na każde 100km?

Nie demonizujmy, xenon żre mniej prądu niż H7, czy H1, a przy obecnych cenach żarników - IMO bez sensu rezać auto i montować jakiś szajs :(
Chyba, że ma się C6 i możnaby wtedy zderzaczek od eSy i ori lampeczki - śliczne są :)

RS3 [8V] Sportback '15
S3 [8L] Nogaroblue '01
BYŁO
S6 [C5] Avant 4.2 quattro '01
A4 [B5] Avant 1.8T quattro '97

Tytuł:
PostNapisane: 20.paź.2011 10:58:04 
Użytkownik

Zagor napisał(a):

Nie demonizujmy, xenon żre mniej prądu niż H7, czy H1, a przy obecnych cenach żarników - IMO bez sensu rezać auto i montować jakiś szajs :(
Chyba, że ma się C6 i możnaby wtedy zderzaczek od eSy i ori lampeczki - śliczne są :)

mi bardziej chodziło o tych co im szkoda "wypalać" żarników, np. często spotykane wśród a6 c4, gdzie na halogenach latają (są w lampie) bo im żarników szkoda rozpalać... ogólnie temat mi nie leży.. montowanie takich extrasów.. za tą kasę lepiej z partnerką udać się na jakąś rozrywkę kinowo/teatrowo/imprezową :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2011 08:50:04 
Użytkownik

Nie bardzo mi pasuje dziurawienie zderzaków, dlatego ten moduł wydaje mi się lepszą opcją. A światła dzienne oszczędzają żarówki, te lepsiejsze Philips-y, albo jakieś Osram-y są droższe i mniej trwałe od normalnych żarówek.

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2011 13:30:06 
Klubowicz

Auto: E34
Pierwsze słyszę, że krócej świecą.. Jeden Philips blue H7 spalił się po półtora roku, a ten drugi świeci do dzisiaj.. :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 21.paź.2011 13:42:44 
Użytkownik

No właśnie u mnie żaden polepszony H7 Philipsa nie przetrzymał dłużej niż rok z hakiem, a szkoda bo świecą o niebo lepiej niż zwyklaki. Tyle, że ja robię ponad 3000km na miesiąc (pracuję 500 km od domu i zjeżdżam na weekendy), dlatego szkoda mi ciągle wymieniać te żarówki, a przy dziennych nie dostawały by tak w kość.

Tytuł:
PostNapisane: 25.paź.2011 10:36:44 
Użytkownik

Bartłomiej napisał(a):
No właśnie u mnie żaden polepszony H7 Philipsa nie przetrzymał dłużej niż rok z hakiem, a szkoda bo świecą o niebo lepiej niż zwyklaki. Tyle, że ja robię ponad 3000km na miesiąc (pracuję 500 km od domu i zjeżdżam na weekendy)

mam podobny tryb pracy i podobne (no moze ciut wieksze przebiegi robie) i tez tak jakos po roku "lepsze zarowki" szlag trafil... tyllo co do lepszego swiecenia to porownujesz nowke-sztuke lepsza zarowke ze stara zwykla.... zarowka z czasem zaczyna gorzej swiecic wiec to nieuczciwe porownanie
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł: Re: Światła dzienne z halogenów + doświetlanie zakrętów
PostNapisane: 30.gru.2011 09:27:35 
Użytkownik

Jeden minus w tym zestawie jak dla mnie który zauważyłem na filmiku . Doświetlanie działa jedynie wtedy kiedy masz zapalone światła mijania. W fabrycznych lampach doświetlanie działa też przy swiatłach jazdy dziennej.
Bo jak rozumiem w tym zestawie światła jazdy dziennej i doświetlanie działa na jednej zarówce? Jesli tak to co będzie jak załączysz przeciwmgielne i będziesz skręcał ? Jest tam prąd automatycznie odcinany od doświetlania?

Kup dodatkowe do jazdy dziennej , teraz masz rożne profile także dopasujesz cos pod auto. 3 kabelki podpinasz i po sprawie.

To, że twoje auto potrafi jechać szybko.Nie znaczy że ty również ....
Audi S6 4.2 avant quattro
Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 30.gru.2011 09:34:38 
Użytkownik

A tak z ciekawości- macie jakieś problemy z oczami? :)
Naprawdę potrzebujecie żeby Wam świeciła żaróweczka przy skręcaniu, czy to tylko tuningowa moda i próba upodobnienia się do współczesnych (zresztą IMNO bezsensownych) rozwiązań?

PostNapisane: 31.gru.2011 13:23:47 
Użytkownik

Zależy mi bardziej na światłach do jazdy dziennej, pomysł z wykorzystaniem przeciwmgłowych jest lepszy niż dziurawienie zderzaków i dokładanie jakichś "lampek choinkowych". Doświetlanie zakrętów nie jest mi bardzo potrzebne, chociaż nie przeszkadza - podczas jazdy po zakrętach na nieoświetlonej drodze poza zabudowanym często włączam halogeny właśnie, bo doskonale doświetlają pobocze, ale zdarza się to raczej rzadko. W tym urządzeniu mam światła dzienne, doświetlanie zakrętów i parę innych bajerów w cenie dobrych ledów dziennych.

PostNapisane: 01.sty.2012 17:59:29 
Użytkownik

Bartłomiej napisał(a):
Zależy mi bardziej na światłach do jazdy dziennej, pomysł z wykorzystaniem przeciwmgłowych jest lepszy niż dziurawienie zderzaków i dokładanie jakichś "lampek choinkowych". Doświetlanie zakrętów nie jest mi bardzo potrzebne, chociaż nie przeszkadza - podczas jazdy po zakrętach na nieoświetlonej drodze poza zabudowanym często włączam halogeny właśnie, bo doskonale doświetlają pobocze, ale zdarza się to raczej rzadko. W tym urządzeniu mam światła dzienne, doświetlanie zakrętów i parę innych bajerów w cenie dobrych ledów dziennych.

Nie ma takiej opcji żebyś używał świateł do jazdy dziennej w przeciwmgłowych. Dlaczego?
Halogeny przeciwmgłowe mają inne oznaczenie niz światła do jazdy dziennej. I juz na dzień dobry podpadasz.
Misiek sprawdzi tylko literki na kloszu i wystawi mandat. Przeciwmgielne ma oznaczenie B a dzienne RL .
To tak samo jakbyś wpakował Zenona do zwykłego klosza.
Zeby zamontować światla jazdy dziennej nie musisz dziurawić zderzaka. Przyklejasz lampe na taśme dwustronna do kratki w zderzaku i po temacie.

Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 26.sty.2012 11:30:30 
Użytkownik

Na taśme ? Nie odpadnie to przy większych prędkościach?

Zastanawia mnie jaka jest cena całych kloszy do jazdy dziennej które montuje się zamiast kloszy przeciwmgielnych. Widział ktoś ?

..............................

PostNapisane: 26.sty.2012 18:20:51 
Użytkownik

markkato napisał(a):
Na taśme ? Nie odpadnie to przy większych prędkościach?

Zastanawia mnie jaka jest cena całych kloszy do jazdy dziennej które montuje się zamiast kloszy przeciwmgielnych. Widział ktoś ?

..............................

Nie odpadnie. Kupujesz dobra taśmę i zerwiesz z lakierem a nie ruszysz lampy. Albo na gorący klej.

Audi 80 B1 1975r

PostNapisane: 31.sty.2012 13:27:37 
Klubowicz

martab99 napisał(a):
Naprawdę potrzebujecie żeby Wam świeciła żaróweczka przy skręcaniu, czy to tylko tuningowa moda i próba upodobnienia się do współczesnych (zresztą IMNO bezsensownych) rozwiązań?

aleś ty się zgredliwy stał :fuckyou2: Tak samo można zapytać a po co wspomaganie, klima, szybki elektryczne itd..
W pasku mam doświetlanie halogenem pewnie nie jest niezbędne ale pomocne ;)

Co do tej skrzynki myślę że trochę prostszy zestaw będzie dobry, sam rozważam, czyli dzienne w halogenie albo jak kto nie ma to w drogowe (świeci to nam się na 50%) + opcja doświetlenie drogi do domu, całość na allegro w dobrym wykonaniu ok 150zł.
Oczywiście pozostaje problem dopuszczenia, ale ponieważ halogen świecą na 50% i w trybie normalnym na 100% to idzie przekonać misiaka. Szczególnie ze w wielu autach np skodiczkach takie rozwiązanie już funkcjonuje.

Tym ledem-sredom w porządnych autkach mówimy nie :diabel:

PostNapisane: 31.sty.2012 13:41:11 
Użytkownik

w ostrych gorskich zakretach wlaczam przeciwmg z tego wzlgledu ze mi zwyczajnie brakuje doswietlenia szczeg jak skrecam ostro w prawo, wieczor, deszcz/mgla.... doswietlanie zakretow w miescie troche smiesznie wyglada ale ogolnie zwieksza sie bezpieczenstwo (nawet pojawienie sie na chwile dodatkowego swiatla jest czyms zwyczajnie zwracajacym uwage innych kierowcow czy pieszego, ktory bez pytania sie nas kierowcow o zgode smie wchodzic na jezdnie :peace: )
Takie rozwiazania oparte o wpiecie sie w cana (odczyt skretu kierownicy) uwazam za bardzo fajne - ale nie mam czasu na grzebanie dzien przy aucie by to wszystko pomontowac wiec pozostanie to jako gadzet nice2have
Pozdrawiam,
Przemek

PostNapisane: 31.sty.2012 15:18:55 
Użytkownik

To moze jak tak bardzo chcesz miec dzienne w halogenach, to wyrzuc halogeny a w ich miejsce wstal okragle Ledy do jazdy dziennej.
praktycznie nie robisz rzezby ze zderzaka, a jak Ci sie znudza zalozy zwykle halogeny.

http://allegro.pl/swiatla-dzienne-led-d ... 80211.html
cena w zaleznosci od ilosci diod.

albo....
tylko, ze teoretycznie nie jest to zgodne z przepisami, bo na zwyklych reflektorach nie ma oznaczenia RL, ale widzialem takie wynalzki, ze swiatla dlugie swieca na 50% wartosci swojej mocy (cos takie jest fabrycznie np w C6)
http://allegro.pl/modul-swiatel-dzienny ... 93660.html

PostNapisane: 10.lut.2012 20:10:26 
Użytkownik

martab99 napisał(a):

:peace:

PostNapisane: 27.lut.2012 18:25:19 
Użytkownik

[a6 c5] Witam, ostatniego czasu zaczelem sie interesowac wlasnie tymi swiatłami dzienymi, ale chcial bym je sam zamontowac, bylem w sklepie z tego typu gadzetami, i w pudelku znalazlem taka o ta istrukcje, i zastanawiam sie jak to by podłączyć nie jestem elektrykem samochodowym i nie mam pojecia jak by to zrobic, mógłby mi to ktos wyjasnic gdzie znalesc takie kabelk,i, do podlaczenia i jak to wszystko zamontować ?.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Ostatnio edytowano 27.lut.2012 18:48:39 przez rafQ, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27.lut.2012 18:48:27 
Użytkownik

Wlasciwie to masz do podlaczenie dwa kable.
Masa to wiadomo...
(+) zaplon, zdejmij polke pod kierownica i podlacz do czegos na czym pojawia sie napiecie po przekreceniu kluczyka.
a swiatla pozycyjne mysle, ze mozna dac ze skrzynki bezpiecznikow.

tak łopatologicznie i najprosciej.

Strefa czasowa: UTC + 1