.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 21:15:56

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [all KJ-III] AFR
PostNapisane: 27.paź.2011 10:36:10 
Użytkownik

Mam pytanie o afr. Czy mogę sobie coś takiego zamontować w silniku z mechanicznym wtryskiem a dokladnie w NG i czy to ma sens. Chodzi mi o kontrolę mieszanki. Przedział cenowy jest dość spory od 150 do 1000 zl a są i droższe. Nie chodzi mi o agrotuning i upychanie na siłę świecidełek ale fajnie byłoby wiedzieć co się dzieję z mieszanką.

Tytuł: Re: [all KJ-III] AFR
PostNapisane: 27.paź.2011 12:38:21 
Użytkownik

slaid napisał(a):
Mam pytanie o afr. Czy mogę sobie coś takiego zamontować w silniku z mechanicznym wtryskiem a dokladnie w NG i czy to ma sens. Chodzi mi o kontrolę mieszanki. Przedział cenowy jest dość spory od 150 do 1000 zl a są i droższe. Nie chodzi mi o agrotuning i upychanie na siłę świecidełek ale fajnie byłoby wiedzieć co się dzieję z mieszanką.

jezeli wymieniasz kwote tysiaca pln za wskaznik AFR do auta wartego...(no sam wiesz) to o sensie nie ma co dyskutowac
Nie wiem jaki wskaznik chcesz montowac ale te taniochowate to sie chyba podpisan pod s.lambda - jezeli masz auto na elektromechanicznym wtrysku (JE-jtronic czy jakos tak) to pewnie lambde masz i teoretycznie montac powinien byc prosty... jezeli to K- czyli mechaniczny to pewnie lambdy nie masz i musialbys ja montowac... stara prosta nie-szerokopasmowa lambda daje orientacyjne odczyty wiec to bedzie takie "okolo" wskazanie.. dodajac do tego fakt, ze pewnie po nastu latach ona jest na pol martwa to juz jest to gadzet

Poszukaj sobie kogos z podcisnieniowa instalacha LPG z podpieciem od lambdy (z silnikiem krokowym na wezy parownik-mieszacz).. mialem taka i na centralce byly 3 diody (mieszanka uboga, dobra, bogata) i mialem taki wsakznik AFR for free :peace:
Jezeli masz niepewnosc czy nie uwalasz motoru ze wzgledu na dlaeko niewlasciwy sklad to na najblizszym przegladzie technicznym bedziesz mial tego weryfikacje w ramach kosztu przegladu
Co do sensu - a jak oceniach sens montowac opony po 400 zyla/szt z indeksem predkosci 240km/h do Twojego auta? (bo dla mnie jest taki sam)....
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2011 14:55:12 
Użytkownik

Dzieki za zainteresowanie.
Sonde mam nową i oryginalna. Wiadomo że wolalbym wydać 300pln zamiast 1000 ale włąśnie tego próbuje się dowiedzieć - ile musze wydać by mieć poprawne odczyty w moim KJ-III.
Ps opony mam właśnie z takim indeksem bo licznik cżęsto pokazuje 200/h ;)
Pomińmy zupełnie aspekt opłacalności.

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2011 15:17:43 
Użytkownik

slaid napisał(a):
Sonde mam nową i oryginalna. Wiadomo że wolalbym wydać 300pln zamiast 1000 ale włąśnie tego próbuje się dowiedzieć - ile musze wydać by mieć poprawne odczyty w moim KJ-III.

z tego co sie orientuje w starszych autach nie stosowano sond szerokopasmowych
http://www.tuningforum.pl/viewtopic.php?f=4&t=88326
ten efekt z miganiem naprzemiennym (uboga-bogata) mialem tez w hondzie civic 1,4 16v 90ps w centralce od LPG (ona miala taki wskaznik afr diodowy)... obstawiam, ze taka sama dyskoteke mialbys na tych wskaznikach AFR opartych o seryjna lambde. Wyobrazam sobie, ze takie urzadzenie wskazywaloby sensowne dane (bo oparte sa o szerokopasmowa sonde)
http://allegro.pl/zestaw-innovate-afr-z ... 87444.html
http://allegro.pl/afr-innovate-lm-2-sin ... 87528.html
Te rzeczy po 150pln obstawiam, ze na wolnych predkosciach beda migaly i przewaga migniec "bogatych" nad "ubogimi" (lub odwrotnie) bedzie jakas informacja
Ja ustawialem wolne obroty na LPG wlasnie tak by migalo "po rowno" (w nocy to moze nawet ladnie wygladac :peace: )
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2011 15:40:01 
Użytkownik

Rozumiem że tą szerokopasmowąsondę musiałbym dołożyć obok mojej a nie zamiast niej ?

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2011 15:50:51 
Użytkownik

slaid napisał(a):
Rozumiem że tą szerokopasmowąsondę musiałbym dołożyć obok mojej a nie zamiast niej ?

dowiedz sie czy te urzadzenia po 150zyla obsluguja sonde szerokopasmowa....
Te urzadzenia po 1500pln maja sonde w zestawie - czysta oszczednosc :diabel:
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2011 16:01:48 
Użytkownik

http://allegro.pl/szerokopasmowy-afr-ws ... 40459.html tutaj cena ok . Tylko czy zestaw będzie ok?

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2011 17:28:01 
Użytkownik

nie mam zamiaru odradzac i wierze ze jest to dobre.. ale widzialem gdzies na allegro "komputerki" liczace zuzycie paliwa, pokazujace przyspieszenie, ladowanie T, napiecie w instalacji i wlasnie AFR wspolpracujac z szerokopasmowa sonda lambda (nie w zestawie)... byc moze da sie kupic taki "komputerek", kupic szerokopasmowa sonde lam (dowiedz sie od sprzedawcy jak to podlaczyc bo to przeciez nie musi byc "plus i minus" - moze nie da sie wykorzystac dodatkowej sondy?) i masz to co chesz... w przyszlosci moze zmienisz auto i wykorzystasz wiecej fcji "z komputerka"
Pozdrawiam,
Przemek

Tytuł:
PostNapisane: 27.paź.2011 20:30:52 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
moim zdaniem bez sensu ten podgląd.
ustaw wstępnie wtrysk wg instrukcji. jesli masz sprawny wtrysk i sonde lambda to się samo doregulowuje do idealnej mieszanki + przy pełnym bucie wzbogaca. NG ma dosc rozwinięty wtrysk KE-jetronic, z duzymi mozliwościami elektronicznej korekcji dawki.
Tam nie ma co kontrolować samemu, nawet nie bedziesz miał wpływu na mieszankę, bo jak wzbogacisz srubką, to wtrysk sam się co przestroi i zmniejszy dawke i odwrotnie, takze nie ma pola do popisu.

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2011 07:31:49 
Użytkownik

Lukasik napisał(a):
moim zdaniem bez sensu ten podgląd.

a to akurat wiadomo od poczatku... chyba, ze to przygotowania to tuningu: turbo, swinia itp :peace:

Tytuł:
PostNapisane: 28.paź.2011 07:42:49 
Użytkownik

Hehe nie. Dobra wydaje mi się że macie racje. Ale kto pyta nie błądzi ;)
Dzięki za zdrowe podejście do tematu.

Strefa czasowa: UTC + 1