Witam wszystkich.
Od około 3 miesięcy próbuję znaleźć dla siebie A6 C4 w wersji avant. Silnik najbardziej by mi pasował 2.0 8V, ale nalezienie takiego graniczy chyba z cudem. Przez te 3 miesiące nie znalazłem ani jednego w miarę wartego zainteresowania. Nie wiem, czy jest ich tak mało na rynku, czy też są tak dobre, że nikt nie chce się ich pozbywać? Silnik 2.0 byłby dla mnie idealny, gdyż łączy ekonomię z prostą budową, niezawodnością, a do tego bardzo dobrze współpracuje z LPG.
Jednak z braku laku coraz bardziej spoglądam w stronę 2.6 + LPG. Takich aut jest już znacząco więcej. Jednak nigdy nie miałem do czynienia z silnikiem V6, więc trochę się boje. Nie wiem, czy słusznie. Dla mnie podstawa to jest niska awaryjność, tanie i proste naprawy. Silnik 2.0 idealnie spełniał te warunki, a 2.6 to już chyba sporo bardziej skomplikowana sprawa.
Do tego nigdzie na forum nie znalazłem nic na temat na co zwracać uwagę przy zakupie A6. Są co prawda jakieś ogólniki, ale to wiem. Chciałbym abyście poradzili mi na co konkretnie patrzeć, czy ten model ma jakieś słabe punkty itp.
Ponadto czy nie porywam się z motyką na słońce myśląc o silniku 2.6?
Na koniec jeszcze jedno pytanie do użytkowników silnika V6 - jakie spalanie przy delikatnej jeździe na LPG jest możliwe do uzyskania w trasie i mieście przy skrzyni manualnej?
I jeszcze autko do oceny - takie A6 2.6 - wydaje się fajne, ale może Wy coś w nim znajdziecie?
http://allegro.pl/okazja-...1976390714.html