.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 03.lut.2025 06:47:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: [100 C3] Jak zablokować kierownicę idealnie na środku ?
PostNapisane: 30.lis.2011 18:59:59 
Użytkownik

Zna ktoś sposob jak idealnie na środku zablokować układ kierowniczy w celu poprawnego ustawienia zbiezności??
Bylem w kliku serwisach bo chciałem ustawić zbieznosc,w kazdym mieli ,,super laserowy sprzet" do ustawiania jednak w zadnym serwisie nie blokuja ukladu kierowniczego,robia to na oko,wiec dziekuje za takie ustawienie. W ksiazce serwisowej jest rysunek na ktorym widac przyrzad oznaczony 3076 ktorym blokuje się uklad kierowniczy idealnie na środku
Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2011 19:05:09 
Użytkownik

Chcieli Ci robić zbieżność bez blokowania kiery ???
pierwsze słyszę i obśmiał bym kolesia totalnie
Widziałem najprostsze urządzenia typu wajcha do zaparcia o fotel taki sam jak na przeglądzie gdy szarpią Ci przodem. Ustawiasz kiere prosto a reszta na śrubach zawiasu. Wszystko

Bestia 2,2 T 20 V Q pod kołderką w garażu

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2011 19:22:43 
Użytkownik

Nie chodzi o samo zablokowanie kierownicy,moze zle zatytulowalem posta,z tym nie ma problemu,chodzi o to zeby idealnie na srodku ustawic zabierak maglownicy.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2011 19:41:28 
Użytkownik

Auto: 80 b3 2.0 16v q
już 3-y raz zbieżność ustawiałem w aucie i nigdy im się kiery nie udaje ustawić prosto ( nawet jak ustawią prosto to i tak na koniec jest skoszona ) ,czasem myślę żeby ustawili krzywo to sobie potem przełożę o ząbek na kierownicy

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2011 19:52:01 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
Zmienic warsztat ktory zajmuje sie ustawianiem zbierznosci. Mi kiedys ustawiali to kierownica byla blokowana takim pretem z uchwytami. Zapobiegało to przesuwaniu sie koła kierownicy przy dokrecaniu to o czym napisał Buba. Jezeli nie mają takiego wynalazku to zawsze mozna potem skorygowac ustawienie na wieloklinie.

Tytuł:
PostNapisane: 30.lis.2011 20:39:49 
Użytkownik

Wlasnie o taka blokade mi chodzi,kierownice zalozyc prosto to nie jest sztuka ale zeby auto mialo taki sam skret w lewo i prawo to trzeba zablokowac uklad podczas ustawiania,bylem w serwisach ktore sie tym zajmuja,jeden gosciu stwierdzil ze kazde auto sie inaczej blokuje i ze nie ma jednej uniwersalnej blokady wiec przewaznie w wiekszosci serwisow ewentualnie moga zmierzyc srodek a blokady maja tylko w autoryzowanych serwisach danych marek.

Blokade załatwiłem ale mam inny problem,bylem dzis w dwoch serwisach i w jednym twierdza ze zbieznosc ma byc na + a w drugim ze na -.
Czy Ci ludzie nie wiedza co robią??

Ktoś ma dane jaka ma byc zbieznosc w 100 C3 2.0 TD??

nie pisz posta pod postem- emge

Tytuł: Re: [100 C3] Jak zablokować kierownicę idealnie na środku ?
PostNapisane: 09.gru.2011 14:25:00 
Użytkownik

Auto: A4 B6, A4 B5 Avant, Cabriolet
W tamtym tygodniu byłem ustawic zbierzność i diagnosta kierownicy nie blokował. :zdziw: Tłumaczył mi że przestawi sie ona i tak na ruchomych elementach układu kierowniczego jak będzie kontrował śruby. Dlatego kilkanaście razy wychodził z kanału i sam ustawiał kierownicę kręcac w lewo i w prawo . teraz mam ustawioną kierę idealnie prosto. Powiem tak że nie warto sie wtrącać gościowi który ustawia tak juz od 15 lat. :peace:

PostNapisane: 09.gru.2011 15:02:37 
Użytkownik

Kierownice mozesz sciagnac z wieloklinu i sobie ja przestawic ale nie na tym to polega,trzeba ustawic idealnie maglownice na srodku i nie mozna sie tutaj kierowac polozeniem kola kierownicy,o ile w zwyklym samochodzie gdzie technika nie wybiega poza wspomaganie kierownicy zle ustawienie bedzie mialo tylko negatywny wplyw na stan maglownicy i na zawracanie w jedna strone, to gorzej bedzie jesli zle ustawisz to w samochodzie z esp gdzie komputer bedzie dostawal cały czas sygnał ze kierownica jest skręcona.

PostNapisane: 29.gru.2011 20:22:31 
Użytkownik

Rzadko uda się trafić w idealne położenie przekładając kierownicę na wieloklinie. Też jestem zdania, że nie należy wtrącać się w robotę fachowca, ale należy reklamować do skutku, jeśli coś sknocili.

Obrazek Piszę poprawnie po polsku

PostNapisane: 29.gru.2011 20:53:53 
Użytkownik

Większość robi na zasadzie może się uda i klient nie będzie się dopominał. Po najmniejszej linii oporu. Miałem taki sam przypadek. Pojechałem na reklamacje to mi odpowiedział, że mi poprawi przy następnej okazji, bo nie ma czasu. Wyprowadził mnie z równowagi.

PostNapisane: 29.gru.2011 21:16:05 
Użytkownik

Auto: przeważnie starsze Audi
a wlasnie to bardzo istotne, żęby mieli taki przyrząd do ustawienia listwy wspomagania na środku. i dopiero do tego ustawili zbieżność i założyli poprawnie kierownice. Wtedy dopiero koła będzo odpowiednio skręcać.

to że kiera stoi prosto to nie znaczy, że listwa jest na środku. I jak powiedzmy do takiej niewypośrodkowanej doregulują końcówkami, to owszem, żbieżność będzie, ale samochód nie będzie skręcał prawidłowo. przy skręcie, jest istotne wyjście od tej idealnie środkowej pozycji, żęby skręcające koła zachowały między sobą odpowiedni stosunek kątów. tam jest taki trapez, tworzony przez drążki i wypusty z mcphersonów. i on będzie wtedy tylko idealny gdy zbieżność będzie doregulowana do tej środkowej pozycji listwy wspomagania. Inaczej w mniejszym lub większym stopniu koła nie będą przy skręcie zachowały między sobą odpowiednich kątów i bryka np na parkingu będzie się napinała.

Także lepiej, żęby mieli ten pizdryk, albo można liczyć, żę może akurat się uda ;)

PostNapisane: 29.gru.2011 21:26:07 
Użytkownik

Mozna tez zmierzyc odleglosci i ustawic maglownice na srodku ale nie w kazdym aucie jest taka mozliwosc,zazwyczaj dostep do maglownicy jest bardzo ograniczony. Dobre serwisy maja takie zegary ktore pokazuja katy kół i za ich pomoca mozna ustawic idealnie na srodku listwe bez blokady ale ja sie jeszcze z tym nie spotkalem.

PostNapisane: 07.sty.2012 21:34:19 
Klubowicz

Auto: Audi A6 C6 3.0 TDI
Z doswiadczenia wiem przelozenie na wieloklinie skutkuje przekoszeniem kierownicy w druga strone albo niepelna korekcja. Trenuje to w 80 i 126p. Za kazdym razem cos jest nie tak. Bo nawet blokujac kierwnice w idealnym polozeniu okazuje sie ze przez luz na listwie przeciagamy ja w lewo lub w prawo i jak sie wszystko ustawi przy jezdzie na wprost to kierownica wisi w jedna lub druga strone. Ogolnie chyba blokowanie maglownicy ma sens ale nigdy z tym sie nie spotkalem.

Audi A6 C6 3.0 TDI Quattro Limo 2010 ->
PF 126p 2007 ->
Kia Rio 1.2 XL 2012 ->

PostNapisane: 08.sty.2012 14:59:33 
Użytkownik

Oczywiwscie ze ma sens,jak zablokujesz idealnie na srodku to pozniej wystarczy w trakcie jazdy gdzies na malo uczesczanej drodze odkrecic kierownice i jadac na wprost zatrzymac sie i przelozyc kierownice na wieloklinie i bedzie wszystko ok.

Strefa czasowa: UTC + 1