.: AUDI KLUB POLSKA :.

Forum Audi Klub Polska
Teraz jest 22.lis.2024 04:06:55

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Mobil 5w40 Super 3000
PostNapisane: 06.lut.2012 14:07:53 
Użytkownik

Auto: 100/C4 2.0 16V ACE, D2 FL 3.7Q 40V AQG
Ostatnio przeglądałem strony z olejami silnikowymi i patrząc na produkty Mobila zaciekawiła mnie jedna rzecz a mianowicie przy oleju Mobil Super 3000 5W-40 jest napisane "Olej silnikowy stworzony w oparciu o technologię syntetyczną" a przy np. 0w40, 5w50, 5w30, 0w30 jest napisane olej w pełni syntetyczny. Czy to jest tylko jakiś niefortunny opis czy 5w40 to jakiś "udawany" pełen syntetyk?

Tytuł: Re: Mobil 5w40 Super 3000
PostNapisane: 06.lut.2012 15:50:47 
Użytkownik

hubos21 napisał(a):
Ostatnio przeglądałem strony z olejami silnikowymi i patrząc na produkty Mobila zaciekawiła mnie jedna rzecz a mianowicie przy oleju Mobil Super 3000 5W-40 jest napisane "Olej silnikowy stworzony w oparciu o technologię syntetyczną" a przy np. 0w40, 5w50, 5w30, 0w30 jest napisane olej w pełni syntetyczny. Czy to jest tylko jakiś niefortunny opis czy 5w40 to jakiś "udawany" pełen syntetyk?

specjalnie jest pewnie tak napisane zeby zmylic kupujacego, spotkalem sie z takim opisem u innych producentow oleji

PostNapisane: 06.lut.2012 15:58:21 
Użytkownik

ale to tylko odstrasza potencjalnych kupców tego oleju, chyba, że chcą podciągnąć jakiś semi pod pełen syntetyk

PostNapisane: 06.lut.2012 16:27:31 
Użytkownik

itoritor napisał(a):
hubos21 napisał(a):

specjalnie jest pewnie tak napisane zeby zmylic kupujacego, spotkalem sie z takim opisem u innych producentow oleji

Tak też często bywa, gdyż (cytując Kolegę z innego forum) :

,,Jest różnica definicja handlowa "oleju syntetycznego"jest nieco inna, niż definicja, powiedzmy, techniczno-logiczna.
Innymi słowy - olej "w pełni syntetyczny", na "chłopski rozum", to olej robiony wyłącznie z olejów bazowych uzyskanych na drodze syntezy chemicznej. Takie są oleje grupy IV i V. Z kolei wg przepisów, pełnym syntetykiem można nazwać także mieszanki grup III i IV (są tam określone procenty, minimalna zawartość bazy syntetycznej to chyba... marne 20%).Np. Shell (chyba) całkowicie legalnie pisze o swoim oleju "Najnowocześniejszy, syntetyczny olej silnikowy", a po kontakcie z infolinią dowiadujemy się, że w klasie 5Wx WSZYSTKIE oleje SHella są produktami robionymi na bazie olejowej w grupie III .
Co do pozostałych :
Mobli1 (przynajmniej ten 0W40 i 5W50) to oleje z grupy IV, czyli pełne syntetyki - wg strony www.
Castrol takich infomracji na stronach nie podaje, jednak na informacji twierdzą, że "oczywiście, że bazy są wyłącznie w grupie IV".
Karty techniczne Olejów Shell dostępne są wyłącznie dla zalogowanych współpracowników, ale ich infolinia nie kryje się z tym, że używają "baz olejowych z grupy III" - czyli są to pełne syntetyki jedynie w sensie prawnym, a nie dosłownym.
Podsumowując - dopóki producent literalnie nie określi, że olej jest robiony wyłącznie na bazie olejowej z grupy IV, zapewnienia o syntetyczności można przyjmować "na wiarę" jedynie dla olejów 0Wx.
Taką informację ma na swojej stronie np Mobil (odnośnie 0W40 i 5W50).''

Używam LM i z jeśli chodzi o oleje tej firmy to są dość jasno opisane ,,Synthetic Base'' (gr III) i Fully Synthetic (IV-V).
Pokusiłem się również o napisanie do przedstawicielstwa:
Moje pytanie:

Witam
Od kilku lat jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem Waszych produktów.
Patrząc na rynek -a ściśle - na klasyfikację olejów, nurtują mnie
dwie kwestie w tej materii. Prosiłbym o potwierdzenie czy oleje
produkowane i zakwalifikowane przez Was jako w pełni syntetyczne (FULLY
SYNTHETIC) powstają faktycznie z baz pochodzenia chemicznego - PAO i
estrów (oleje grupy IV oraz V) a nie z hydrokrakowanej bazy mineralnej
(oleje grupy III). Zaznaczam że znam prawną definicję oleju w pełni
syntetycznego stosowanego w innych firmach, chciałbym jednak uściślić
swoje informacje stricte n/t Waszych Produktów.
Z góry serdecznie dziękuję za odpowiedź
Serdecznie Pozdrawiam

ODPOWIEDŹ:
Pan Rafał Kobza (rafal.kobza@liqui-moly.pl) odpisał:
Witam serdecznie
W firmie Liqui Moly rozróżniamy 4 rodzaje baz olejowych
Oleje w pełni syntetyczne – baza PAO
Oleje w technologii syntetycznej / HC technologii – baza hydrokrakowana
Oleje pół syntetyczne – mieszanin bazy w pełni syntetycznej oraz mineralnej
Oleje mineralne – baza mineralna
Pozdrawiam.
Rafał Kobza

Można też sobie samemu wygooglować ;) , ale może się przyda. Pozdrawiam

Nicht schlecht E39 ...B44,LSD + Koni Sport - verkauft
S /// M ERFETKA S38B38 :)
...Schnee Konig - B3 3A q - crashtest ***
Ziemlich gut Papa Auto - E60 530iA
Lecker Wurst S65B40 Auf einem Stock- Na jaa :) :)

PostNapisane: 06.lut.2012 16:41:12 
Użytkownik

hubos21 napisał(a):
ale to tylko odstrasza potencjalnych kupców tego oleju, chyba, że chcą podciągnąć jakiś semi pod pełen syntetyk

odstrasza tylko myslacych pamietajmy ze 40% ludzi ogladajacych dziennik telewizyjny nie rozumie jego tresci, kto wiec czyta opisy na olejach...
ludzie sugeruja sie nazwa, popytaj o olej 10w60 - 99% powie ci ze to polsyntetyk

PostNapisane: 06.lut.2012 18:23:25 
Użytkownik

czyli to faktycznie taki "średniosyntetyczny", przy okazji zobacze co tam pisze na bańce

itoritor napisał(a):
hubos21 napisał(a):

odstrasza tylko myslacych pamietajmy ze 40% ludzi ogladajacych dziennik telewizyjny nie rozumie jego tresci, kto wiec czyta opisy na olejach...
ludzie sugeruja sie nazwa, popytaj o olej 10w60 - 99% powie ci ze to polsyntetyk

zgadza się a to dlatego, że widzą 10w na początku i najbardziej znanym jest Valvo VR1, który jako jedyny jest semi

Strefa czasowa: UTC + 1